FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), koja okuplja 34 države, od onih s najvišim rastom do novih gospodarstava u usponu poput Meksika, Čilea ili Turske, obilježava ovaj tjedan pola stoljeća postojanja raspravama o zapošljavanju, blagostanju i razvoju. Angel Gurria, glavni tajnik organizacije, upozorio je da nezaposlenost treba smanjiti "inače nema izlaska iz krize". Najveći gubitnici u ovoj krizi su "mladi ljudi", istaknuo je. U pola stoljeća postojanja OECD-a bio je zlatni standard međunarodne suradnje. Naša je misija promicati politike koji će poboljšati gospodarski i društveni napredak ljudi diljem svijeta kako bi zajedno izgradili "jači, čistiji i pošteniji svijet", stoji na službenim stranicama OECD-a kojega Hrvatska nije članica, no s njim surađuje.

BEČ - Rokovi za povrat grčkog duga mogu se produljivati na dobrovoljnoj osnovi pod uvjetom da to ne dovede u pitanje sam povrat, kazao je u ponedjeljak povjerenik Europske unije za gospodarsku i monetarnu politiku Ollie Rehn. I dalje je važno da Grčka ubrza proces fiskalne konsolidacije i da provede u djelo program privatizacije, naglasio je. Iako se ne raspravlja o restrukturiranju duga, moguće je razmotriti inicijative poput bečke, kazao je Rehn na konferenciji za novinstvo. U kontekstu inicijative srodne bečkoj kazali smo da bi se moglo razmotriti i dobrovoljno produljenje rokova povrata grčkog duga, pod uvjetom da se time ne dovede u pitanje sam povrat, pojasnio je. Rehn se već ranije pozivao na takozvanu bečku inicijativu kao model za reprogramiranje duga. Riječ je o dogovoru Europske središnje banke, Europske banke za obnovu i razvoj te regulatora i banaka s ograncima u srednjoj i istočnoj Europi da se te banke neće povlačiti iz izloženosti u regiji i da će dokapitalizirati svoje tamošnje ogranke u sklopu paketa financijske pomoći EU-a i MMF-a. Očekuje se da će grčki javni dug do kraja ove godine dosegnuti gotovo 350 milijardi eura, odnosno 154 posto grčkog BDP-a.

ATENA - Grčka je u ponedjeljak napravila značajan korak u procesu liberalizacije tržišta usluga. Naime, u ponedjeljak je ministarstvo financija objavilo popis 136 zanimanja i nezavisnih uslužnih djelatnosti koje više neće biti zaštićene brojnim uvjetima, uključujući kvote i geografska ograničenja. Popis obuhvaća širok raspon djelatnosti, od poučavanja glazbe i kozmetičkih usluga, preko mijenjanja novca, proizvodnje kruha, posredničkih usluga osiguranja, do prevođenja, električarskih usluga i vođenja mesnica. Grčki mediji izvješćuju da su ministarstva otezala s pripremom popisa i mjera kojima se trebala omogućiti primjena zakona o liberalizaciji tržišta tih usluga. To je otezanje ljutilo revizore Međunarodnog monetarnog fonda, Europske unije i Europske središnje banke koji trenutno borave u Grčkoj radi redovne revizije javnih financija. Europska unija i Međunarodni monetarni fond proglasili su takvu mjeru uvjetom za odobravanje četvrte tranše spasonosnog kredita od 15 milijardi eura u ožujku.

MILANO - Agencije Fitch i Moody's objavile su u ponedjeljak da ne vide razloga za promjenu prognoze za talijanski kreditni rejting samo dva dana nakon nakon što je Standard&Poors snizio svoju prognozu za tu zemlju. S&P's je tijekom vikenda snizio prognozu za talijanski rejting iz stabilne u negativnu, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarski rast i zabrinutost u vezi sa sposobnošću vlade u Rimu da smanji javni dug. U S&P'-u napominju da su izgledi za sniženje talijanskog rejtinga u iduća 24 mjeseca jedan naprama tri. Glasnogovornici agencija Fitch i Moody's kazali su pak u ponedjeljak da ne razmatraju promjenu prognoze. Moody'sov je trenutni kreditni rejting za Italiju Aa2, a Fitchov AA-.

MILANO - Francuski mliječni div Lactalis podastro je u ponedjeljak ponudu za preuzimanje talijanskog Parmalata, vrijednu 3,4 milijardi eura, unatoč protivljenju uprave talijanske tvrtke. Talijanski financijski regulator ovog je mjeseca dao zeleno svjetlo za tu ponudu, ali ju je Parmalatova uprava na savjet Goldman Sachsa odbacila, obrazlažući da "ne odražava u potpunosti" vrijednost kompanije. Lactalis i Parmalat zajedno i tvorili vodeću mljekarsku kompaniju u svijetu. Francuska tvrtka već posjeduje 29-postotni udio u Parmalatu, a neočekivano je podastrla ponudu za preostali paket u vrijednosti 2,6 eura po dionici.

LONDON - Euro se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima deviza spustio na najnižu razinu u dva mjeseca prema dolaru i rekordno nisku razinu prema franku, pritisnut lošim političkim i gospodarskim vijestima iz eurozone. Euro se spustio na najnižu razinu prema dolaru od sredine ožujka, od 1,3968 dolara, zbog sumnji ulagača u vezi španjolskog paketa mjera štednje nakon poraza vladajućih socijalista na regionalnim izborima. Pogodila ga je i snižena prognoza za talijanski kreditni rejting. Potom se jedinstvena valuta nešto oporavila i njome se trgovalo po 1,4010 dolara, no i dalje je bila na gubitku od jedan posto, prema posljednjim podacima. Euro je također zabilježio najnižu razinu prema franku otkada je uveden u upotrebu 1999., spustivši se na 1,2323 franka. Gubitci eura uvelike su išli na ruku dolaru koji je ojačao prema nizu vodećih svjetskih valuta. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je tako najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana od 76,366 bodova.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙