FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo oštrim padom cijena

Autor: neba
LONDON, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale jer se ulagači plaše produbljivanja dužničke krize u eurozoni, nakon što je u petak smanjen kreditni rejting Grčkoj, dok su u subotu smanjeni izgledi za rejting Italije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1 posto, na 1.125 bodova, nakon što je prošloga tjedna oslabio 0,4 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks potonuli su do 9,30 sati između 1,3 i 1,4 posto.

Agencija Fitch u petak je snizila kreditni rejting Grčkoj za čak tri stupnja, dok je Standard & Poor's u subotu smanjio izglede za rejting Italije iz 'stabilno' u 'negativno'.

„Tu se ne radi više samo o Grčkoj. To je više odraz nemoći Europske unije da riješi problem, i to zapravo zabrinjava ulagače“, kaže Lothar Mentel, direktor u tvrtki Octopus Investments.

Zbog toga je jutros oštro pao tečaj eura prema dolaru, a jačanje američke valute izazvalo je pad cijena nafte i sirovina.

To je, pak, uzdrmalo dionice u rudarskom sektoru, pa su cijene Anglo Americana, BHP Billitona i Rio Tinta potonule između 2 i 2,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,5 posto, na 9.460 bodova, najnižu razinu u pet tjedana.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙