FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa

Autor: scvi
NEW YORK, 23. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali zbog sve veće zabrinutosti u vezi dužničke krize u eurozoni nakon što je Standard & Poor's snizio procjenu kreditnog rejtinga Italije, a španjolski Socijalisti pretrpjeli gubitak na lokalnim izborima.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je u minusu 110 bodova, a tehnološki Nasdaq 24,25 bodova.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks bio je na gubitku 12,6 bodova, i ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Agencija za izdavanje rejtinga S&P snizila je procjenu talijanskog kreditnog rejtinga sa stabilne na negativnu, navodeći kao razloge slabe izglede gospodarskog rasta i povećani rizik od prezaduženosti.

To smanjenje procjena uslijedilo je nakon što je agencija Fitch u petak srezala kreditni rejting Grčkoj.

Dodatno, investitore je zabrinulo i što se španjolski socijalisti, koji su pretrpjeli gubitak na lokalnim izborima, suočavaju s masovnim prosvjedima zbog visoke nezaposlenosti, dok s druge strane investitori zahtijevaju od vlade daljnje mjere štednje.

Strah od intenziviranja dužničke krize u eurozoni potkopao je sklonost investitora ulaganju u rizičniju imovinu kao što su dionice. No, ojačao je interes za sigurniju imovinu, poput američkih državnih obveznica, zlata i dolara.

Zbog političke i gospodarske klime u eurozoni, tečaj eura potonuo je na najnižu razinu prema dolaru, zbog čega su oslabile i cijene sirovina.

„Danas se sve vrti oko Europe. S&P-ovo snižavanje procjene talijanskog kreditnog rejtinga bilo je iznenađenje, jer je Italija dosad bila u drugome planu“, ističe Manoj Laadwa, trgovac pri ETX Capitalu.

I na europskim burzama cijene dionica danas bilježe oštar pad. Londonski Ftse indeks trenutno je u minusu 1,5 posto, na 5.858 bodova, frankfurtski DAX 1,7 posto, na 7.142 boda, a pariški CAC 1,6 posto, na 3.924 boda.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙