FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bankovni sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON, 27. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su ojačali, predvođeni bankovnim sektorom, temeljem medijskih izvješća da će globalni bankovni standardi Basel III biti blaži nego što se prvotno mislilo.

Londonski Ftse ojačao je 0,9 posto, na 5.933 boda, frankfurtski DAX indeks za 0,42 posto, popevši se na 7.144 boda, dok je pariški CAC ojačao 1,1 posto, popevši se na 3.960 bodova.

Bankovne dionice poskočile su nakon što je londonski dnevnik Financial Times objavio da će zahtjevi vezani uz kapital u sklopu globalnih bankovnih standarda Basel III biti blaži nego što se strahovalo, budući da bi bankama moglo biti dopušteno da se više oslanjaju na kapital u osiguravateljskim ograncima nego što se ranije mislilo.

Tržišni sudionici očekuju da će dobitci ipak biti kratkog vijeka a fond menadžeri kažu da bi to moglo značiti da će banke staviti na stranu manje kapitala za slučaj izbijanja krize.

"Tržište se fokusira na kratkoročne koristi, budući da će se smanjiti pritisci na banke da povećaju kapital", kazao je Andy Lynch iz Schrodersa. "Ne gledaju se dugoročni rizici. Ako je bankama dopušteno da povećaju kapital u manjem iznosu, u slučaju da izbije kriza to bi značilo da će imati manje novca na koje se mogu osloniti i mogle bi ostati bez novca kada nastupi nova kriza".

Dionice francuske banke Credit Agricole ojačale su 4,1 posto, a Societe Generala i BNP Paribasa, koje imaju velike osiguravateljske ogranke, po 1,7 posto.

U Britaniji je dionica banke Lloyds, koja također ima veliki osiguravateljski ogranak, ojačala 2,7 posto.

U tom sektoru privremeno je obustavljena trgovina dionicama francusko-belgijske Dexije zbog izvješća da ju EK požuruje da ubrza prodaju imovine koja ne pripada temeljnom poslovanju.

Rudarski sektor je također pružao podršku europskim burzovnim indeksima, poduprt jačanjem dionioca osnovnih i plemenitih kovina, jer je slabiji dolar povećao interes ulagača za rizičnijom imovinom. Dionice Antofagaste ojačale su 2,1 posto, a Fresnilla za 2,2 posto.

Trgovci će za nove smjernice pratiti također novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,42 posto, na 9.521 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙