FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica tišti neizvjesnost u vezi s potražnjom za sirovinama

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Europske burze u srijedu je pritisnula neizvjesnost u vezi s globalnom potražnjom za sirovinama, koja je potaknula pad cijena metala i time srušila vrijednosti dionica rudarskih tvrtki.

Indeks Londonske burze Ftse kliznuo je 1,0 posto, na 6.021 bod. Frankfurtski DAX bio je također na gubitku, oslabivši 0,4 posto na 7.469 bodova. Na istom je postotnom gubitku bio i pariški CAC, kliznuvši na 4.081 bod.

Rudarske tvrtke izdvajale su se među gubitnicima zbog pada cijena metala, koje su reagirale na zabrinutost u vezi sa stanjem u gospodarstvu. Rudarski je sektor u prosjeku zabilježio pad od 0,9 posto, dok su dionice Antofagaste, Rio Tinta i Xstrate bile u minusu od 1,9 do čak 6,8 posto.

Naftni sektor također je bio na gubitku, pri čemu je dionica Royal Dutch Shella oslabila 1,7 posto, a British Petroleuma 1,4 posto.

"Tržište je i dalje u dugoročnom procesu konsolidacije, pa je najbolja strategija i dalje kupovati kada cijene dionica padaju a prodavati kada dosegnu vrhunac. Mi smo upravo zabilježili jedan takav vrhunac", tumači Valerie Gastaldy.

Među pojedinim gubitnicima isticao se njemački konglomerat Siemens, čija je dionica oslabila 1,1 posto usprkos tome što je povisio prognozu rezultata za 2011. Trgovci podsjećaju da je taj element već uračunat u cijenu njegove dionice.

Pojeftinila je i dionica njemačkog osiguravateljskog diva Allianz, i to 1,3 posto, nakon što je izdao upozorenje o dobiti zbog posljedica potresa u Japanu.

Tokijska je burza i dalje zatvorena zbog blagdana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙