FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 27. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Saborski zastupnik Ljubo Jurčić izašao je jučer iz SDP-a i najavio izlazak na izbore s posebnom listom, objavila je Hrvatska televizija. Jurčić je izjavio kako u izbornoj godini neće vraćati mandat stranci jer je, kako smatra, odradio veliki posao u SDP-u pa je tako zaslužio mandat. Ne sudjelujem u pripremama stranke za nove izbore pa je korektno obavijestiti birače da napuštam SDP i izlazim samostalno na izbore, istaknuo je Jurčić. Kazao je kako je on tvorac novog projekta te da će se na njegovoj listi naći uglavnom dosad u politici nepoznati ljudi. Napomenuo je također kako je o izlasku iz stranke izvijestio tajnika SDP-a Igora Dragovana, ali ne i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića jer se ovih dana nije s njime uspio sresti. Dodao je kako s Milanovićem nije bio u sukobu.

KARLOVAC - Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčevića rekla je na sinoćnjem županijskom zboru te stranke da se u pripremama za parlamentarne izbore njezina stranka dogovorila o koaliciji s političkim pokretom "Hrvatski rast – HRAST" te da su se već dogovorili o programima koje će obje stranke zastupati, pa i o stajalištima o načinu sačinjavanja izbornih lista. O uhićenju Ratka Mladića Ruža Tomašić je rekla kako je u Srbiji cijelo vrijeme bilo poznato gdje je on te da su ga čuvali, a izručuju ga Haaškom sudu sada, kada im je kao džoker potreban za pregovore s Europskom unijom. "Glupo bi bilo povjerovati da se takav netko mogao skrivati u nekome malom srpskom mjestu, a da se to ne zna, a prateći i inače rad Srbije, to se potpuno uklapa u njihov modus operandi", kazala je Tomašić u izjavi za medije. Marijan Butković, ponovno izabrani predsjednik Županijskog vijeća te stranke, ustvrdio je kako su kriminal i afere buknule u Hrvatskoj nakon kraha ili raspada desnice. "Desnica je sada na vrlo niskim granama i jačanjem desnice stvar će se mijenjati na bolje. Na desnici su obično moralni i časni ljudi koji se čvrsto drže svojih stavova i ne daju da se devastira Hrvatske pa će se jačanjem desnice sigurno popravljati i stanje u Hrvatskoj", kazao je.

SPLIT - Na sinoćnjem okruglom stolu pod nazivom „More-zapostavljeno hrvatsko blago“, koji je organizirala Udruga Dalmacija, upozoreno je kako je hrvatsko morsko ribarstvo pred kolapsom jer ribari ne mogu živjeti od svojeg rada. „Hrvatsko ribarstvo je pred kolapsom i ako vlada ne poduzme mjere na njegovu oživljavanju prijeti mu tragedija od koje se dugi niz godina nećemo oporaviti“, rekao je predsjednik Udruženja ribarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Miro Kučić. Kučić je upozorio i na nagli ovogodišnji pad ulova ribe u hrvatskom dijelu Jadrana rekavši kako je u dosadašnjem dijelu 2011. godine ulovljeno oko 30 posto srdele manje no u istom razdoblju prošle godine. Profesor ribarstva Alen Soldo je naglasio kako je ribarstvo u Hrvatskoj zapušteno do te mjere da i ne postoji kao ekonomska kategorija. Sudionici rasprave su isticali da je neproglašenje zaštićenog ekonomsko-ribolovnog pojasa (ZERP), kako su rekli, sramota svih vlada od osamostaljenja Hrvatske. Državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić rekao je da je prema najnovijim pokazateljima nekih studija u hrvatskom teritorijalnom moru je 58 posto od ukupne ribe u Jadranu, a još 18 posto je u našem ZERP-u (neproglašenom). Izvijestio kako je Europska komisija obećala da će Hrvatska po ulasku u EU moći godišnje iz europskih fondova koristiti 32 milijuna eura.

NOVSKA - Obilježavajući 70. obljetnicu ustanka naroda Hrvatske i početak antifašističke borbe, članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Novske, sinoć su u Krivaju otkrili spomen ploču u Drugom svjetskom ratu poginulim pripadnicima partizanskih postrojbi i civilima. Na obnovljenoj spomen ploči, jer je orginal uništen proteklih godina, nalaze se imena trinaest mještana Krivaja: sedmorice partizana, poginulih u borbi i šestorice civila, stradalih u jasenovačkom logoru. Otkrivajući spomen ploču, Antun Maruski, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista, govoreći o programu obnove antifašističkih spomen-obilježja kazao je kako je "nažalost proteklih dvadesetak godina na području bivše općine Novska od 62 spomen obilježja samo šest ostalo neoštećeno, a u proteklom razdoblju obnovljena su tek dva". "Stoga je pred nama velika zadaća od koje ne odustajemo", rekao je.

ZAGREB - Humanitarna organizacija DORA svečano je sinoć u Kazalištu Komediji proslavila 20. obljetnicu, a predsjednica Upravnog odbora Jadranka Granić tom je prigodom istaknula da su do danas na račune svojih štićenika isplatili gotovo šest milijuna eura pomoći te da je više od 7500 djece koja su se koristila nekim od programa pomoći. Izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić rekao je kako mu je čast i zadovoljstvo što ih može pozdraviti i čestitati im 20. rođendan. Istaknuo je kako u ovoj godini obilježavamo i 20. obljetnicu samostalnosti pa je lijepo što obilježavamo i 20 godina rada humanitarne organizacije DORA. Zahvalio im je na svemu što su učinili za djecu proteklih 20 godina te istaknuo kako mogu biti ponosni na više od 7500 štićenica i štićenika. Rekao je da sa zadovoljstvom može reći da i ministarstvo kojemu je na čelu razvija slične programe, pa je Zaklada "Hrvatska za djecu" u ovoj godini dodijelila 1500 stipendija djeci iz višečlanih obitelji, a Fond hrvatskih branitelja ove je godine djeci hrvatskih branitelja dodijelio 10.500 stipendija.

ZAGREB - Nastupom Komornoga ansambla West-eastern divan orkestra sinoć je u Crkvi sv. Marka završen Festival Svetog Marka otvoren 25. travnja. Ansambl čine Guy Braunstein (violina), Ohad ben-Ari (glasovir), Gili Schwarzman (flauta) i Nicolas Alstat (violončelo) pod umjetničkim vodstvom Guya Braunsteina. Njemački glazbenici izveli su djela Ludwiga van Beethovena, Carla Marie von Webera i na kraju Dvoržakov "Klavirski trio". Ovo je 13. po redu festival, ističe u uvodu programske knjižice umjetnički ravnatelj festivala Neven Valent, napominjući da je jedna od zadaća festivala da bude odraz sredine i njezinih duhovni, moralnih i materjalnih mogućnosti. Na festivalu su do sada izvedena djela vrhunskih domaćih i inozemnih glzabenih velikana, a posebnost festivala podrazumijeva odanost vjeri i tradiciji kao i otvorenost prema novom, istaknuo je Valent.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙