FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 26. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Državno odvjetništvo Republike Hrvatske izvijestilo je u povodu uhićenja Ratka Mladića o postupcima u kojima je donesena pravomoćna presuda kao i onima koji se vode pred hrvatskim sudovima zbog kaznenih djela ratnih zločina. Protiv Mladića je, kako ističu, donesena jedna osuđujuća presuda, podignuta je jedna optužnica i dva zahtjeva za provođenjem istrage. Županijski sud u Šibeniku proglasio ga je krivim i osudio na 20 godina jer je izdavao naredbe svojim podčinjenima u sastavu 9. Korpusa da iz svih raspoloživih tenkovskih, topničkih i raketnih jedinica iz sastava tog korpusa 26. kolovoza 1991. napadnu selo Kijevo, kojom prilikom je ispaljeno oko 1600 granata raznih kalibara među kojima i 16 kazetnih bombi slijedom čega je selo Kijevo potpuno porušeno. Nadalje teretilo ga se da je kao načelnik štaba 9. kninskog korpusa zatražio djelovanje borbenih zrakoplova i izdao naređenje jedinicama iz sastava korpusa, da se iz tenkovskog, topničkog i raketnog oružja napadnu područja općina Sinj, Vrlika, sela Maljkovo, Potravlje, Šatrić i Dabar te u vremenu od 16. do 23. rujna 1991. na području Šibenika naređivao podčinjenima borbena djelovanja po civilnim osobama i objektima, spomenicima kulture, industrijskim i drugim gospodarskim objektima, uslijed čega je stradalo više osoba i uništena je imovina većeg opsega.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović izjavio je kako je uhićenje Ratka Mladića poruka da je pravda spora ali dostižna, a ministar turizma Damir Bajs kazao je kako je ono dokaz da pravda vrijedi za sve. Potpredsjednik Vlade Milinović novinarima je nakon današnje sjednice Vlade u povodu Mladićeva uhićenja kazao kako je već sto puta dokazano da je pravda spora, ali dostižna te dodao kako je uhićenje "sigurno još jedan razlog dodatne stabilnosti u regiji". Bajs je, upitan je li do uhićenja moglo doći i ranije, odgovorio kako "nikad nije kasno". "Ratni zločinci uvijek dođu na sud i ovo pokazuje da pravda vrijedi za sve, u ovom slučaju i za Mladića", rekao je Bajs.

ZAGREB - Saborski zastupnici danas su pozdravili uhićenje ratnog zločinca Ratka Mladića, no kako su neki od njih izjavili novinarima do uhićenja je trebalo doći i puno ranije. Frano Matušić (HDZ) je podsjetio kako je uhićenje Ratka Mladića jedna od obveza Srbije. "Svakako je za pozdraviti da će taj zločinac koji je napravio puno zla u Hrvatskoj doći pred lice pravde, te da će biti izručen Haaškom sudu", rekao je i najavio da će se o Mladićevom uhićenju očitovati i predsjednica stranke i vlade Jadranka Kosor. Mladićevo uhićenje pozdravio je i Matušićev stranački kolega Josip Đakić (HDZ) rekavši da je to trebalo učiniti i ranije. Uvjeren je da su Srbiju na uhićenje tog ratnog zločinca prisilili Haaški sud i međunarodna zajednica, "da počne funkcionirati kao pravna država i da ratne zločince privede licu pravde". "Vjerojatno im je jasno rečeno što im je zadaća i u kojoj se poziciji mogu naći ako to ne izvrše. To nije zadnja stranica. Imaju oni još puno stranica za prolistati u povijesti koja je bila agresorska“, rekao je Đakić. "Konačno", komentar je Željke Antunović (SDP) na vijest o Mladićevu uhićenju. Izrazila je nadu da će se to uhićenje okončati haaškim procesom "za koji ćemo moći reći da će ipak biti pravedan". Čelnik HSS-a Josip Friščić rekao je kako se nakon dugo vremena ostvarilo ono što su svi u Hrvatskoj očekivali.

ZAGREB - Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici prihvatila Analizu turističke godine 2010. i Program pripremnih i provedbenih aktivnosti za ovogodišnju turističku sezonu te je osnovala povjerenstvo koje će nadzirati provedbu tog programa. Prihvaćena Analiza obuhvaća izvješće o provedenim aktivnostima na pripremi turističke 2010., kroz promociju i tržišne aktivnosti, kroz mjere i aktivnosti ministarstava i drugih državnih organizacija, kao i provedene pripreme u hotelskim i drugim tvrtkama, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću. Analiza turističke godine 2010. sadržava i podatke o ostvarenim rezultatima u turističkoj 2010. godini. Tako je u 2010. godini povećan broj turista za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini, pri čemu je rast broja stranih turista iznosio 3 posto, dok domaći turisti bilježe pad od 2 posto. Broj smještajnih kapaciteta je na razini prošle godine. Promatrano regionalno najveći rast turističkog prometa ostvarila je Šibensko-kninska županija, a slijede i ostale morske županije. Najveći broj noćenja ostvareno je u privatnom smještaju, koji je u odnosu na godinu prije ostvario porast od 3,2 posto.

ZAGREB - Prilikom rasprave o prijedlogu odluke o pristupanju promjeni Ustava, s prijedlogom Ustavnog zakona o izmjeni i dopuni Ustava zastupnici su se objedinjeno izjašnjavali i o pitanju vezanom uz nomotehničke promjene ustavnog teksta i onima vezanim uz prava hrvatskih branitelja, ali su izrazili negodovanje što tako važna točka dolazi tek popodne na saborsku sjednicu. "To su dva različita prijedloga i dvije potpuno različite teme o kojima je nemoguće glasovati u jednom paketu", upozorila je Vesna Pusić (HNS/HSU). Rekla je da se, s jedne strane, radi o nomotehničkom uređivanju ustavnog teksta, gdje je došlo do dodatne zabune nakon analize Ustavnog suda i objave na internetu za što nije ovlašten. S druge strane je tema koja nema s time veze: donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja, napomenula je Pusić. Istaknula je kako objašnjenje da će se time dodatno zaštititi dignitet hrvatskih branitelja i dostojanstvo Domovinskog rata ne stoji jer "nitko ništa ne može dodati niti uzeti tom dignitetu". "Što znači garantirati prava branitelja ustavnim zakonom dok se bilo kojoj drugoj skupini skrb države garantira 'običnim' zakonom? Jedino objašnjenje za to je pretpostavka da se zakoni neće poštovati, a mi ne možemo prihvatiti tu tezu", kazala je.

ROVINJ - Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Rovinju ocijenio skandaloznom i neprimjerenom tužbama za klevetu koju je čelnik udruge Ladonje Plinio Cuccurin ovih dana podnio protiv predsjednika rovinjskog ogranka IDS-a Milana Mihovilovića i rovinjskoga gradonačelnika i potpredsjednika IDS-a Giovannija Sponze. Oni su, po Cuccurinovu jučerašnjem priopćenju, na konferenciji za novinare i u jednoj radijskoj emisiji o njemu "iznijeli neistine koje svojim sadržajem štete njegovoj časti i ugledu". "Taj čin čelnika Ladonje nije poznat u hrvatskoj politici te je potvrda kako imamo posla s osobom koja očito nije dorasla politici i ne trpi kritiku", ocijenio je Jakovčić i podsjetio kako je Cuccurin u listopadu prošle godine podnio tužbu za klevetu i protiv potpredsjednice IDS-a Nevije Poropat i glavnog tajnika stranke Tedija Chiavalona. "U Istri nismo navikli na takav način političkog razračunavanja. Imali smo nesporazume s HDZ-om i pokojnim predsjednikom Tuđmanom, ali nas do sada nitko nije tužio. Sramotna je činjenica da je Cuccurin tužio dva dopredsjednika IDS-a i glavnog tajnika", rekao je Jakovčić. Ponovio je riječi predsjednika rovinjskoga IDS-a Mihovilovića da je Plinio Cuccurin kočio razvoj Rovinja te je dodao kako sad očekuje da će Cuccurin tužiti i njega.

PULA - "Civilno društvo u Hrvatskoj 2016. - vizija, strategija i akcija" tema je ovogodišnjih Dana udruga koje organizira Vladin ured za udruge u suradnji s TACSO-uredom tehničke pomoći i Zakladom za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva, a koji su danas svečano otvoreni u Puli, gdje se okupilo stotinjak predstavnika civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije i Turske. Kako se tom prigodom čulo, ovogodišnji Dani udruga žele oblikovati prijedloge i viziju razvoja civilnog društva u Hrvatskoj koji će pridonijeti nacrtu prijedloga Nacionalne strategije i akcijskog plana od 2012. do 2016. godine. Izaslanica predsjednika Republike Zrinka Vrabec-Mojzeš rekla je na otvorenju skupa da su ljudska prava, poštovanje različitosti i ravnopravnost spolova samo neke vrijednosti koje promiču udruge, a očekujemo da će, pošto Hrvatska postane članica Europske unije, njihova važnost biti još veća i da će koristiti znatna financijska sredstva iz europskih fondova. Ataše za ljudska prava, manjine, razminiravanje i civilno društvo izaslanstva Europske unije Erol Akdag istaknuo je važnost civilnog društva u posljednjoj fazi približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

DUBROVNIK - U organizaciji Hrvatskoga društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje te Medical Collegea iz SAD-a, u Dubrovniku je danas počela 4. europsko-američka anestezijska konferencija. Na skupu sudjeluje više od 300 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, a program će obuhvatiti mnoge zanimljive i aktualne teme iz područja anesteziologije, intenzivnog liječenja, perioperacijske medicine i terapije boli. Po riječima predsjednika Hrvatskoga društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje dr. Željka Župana, radni dio konferencije bogat je i raznovrstan, a sastoji se od mnogih usmenih izlaganja tijekom tri dana, poster sekcije, dvodnevnog tečaja te satelitskog simpozija. Bit će održano i nekoliko radionica na kojima će sudjelovati vodeći znanstvenici i kliničari iz Hrvatske i inozemstva, a bit će vezane uz temeljne znanosti i kliničke discipline anesteziologije i intenzivnog liječenja. Posljednjih dana bit će predstavljen časopis "Acta Anaesthesiologica Croatica", službeno glasilo Hrvatskoga društva za anesteziologiju i intenzivno liječenje koje ponovno počinje izlaziti

ZAGREB - Prijedlog dopune Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji bi trebao pridonijeti rješavanju problema s nedostatkom liječničkog kadra, danas je podržala većina klubova zastupnika, ali su iz oporbe upozorili da se sličan problem s nedostatkom nastavnika javlja i u drugim strukama pa su zatražili opsežniju analizu. Dopune zakona omogućit će produljenje radnog odnosa nastavnicima i stručnjacima na medicinskim fakultetima koji nisu izabrani u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju kako bi nastavili sudjelovati u održavanju kvalitete nastavno-obrazovnog procesa. Andrija Hebrang (HDZ) je upozorio da je broj liječnika na broj stanovnika drastično opao za vrijeme Domovinskog rata da se te posljedice osjećaju i danas: 1990. je bilo 212 liječnika na 100.000 stanovnika, 1995. ih je bilo 204.000. "Nema dovoljno ni nastavnika za povećani broj studenata, a takvih situacija imamo na svim fakultetima", kazao je Hebrang navodeći kako to treba riješiti dugoročno, u suradnji sveučilišta, visokoškolskih ustanova i ministarstva. "Ako nam nedostaje liječnika, zašto brkamo lončiće? Zašto to povezujemo s fakultetom?", upitao je Miljenko Dorić (HNS/HSU) te naveo da treba odvojiti struku od znanstveno-nastavnog rada i omogućiti da oni koji brinu o znanstvenom podmlatku imaju dostojnu zamjenu.

ZAGREB - Ministar kulture Jasen Mesić čestitao je 60. rođendan uglednom hrvatskom slikaru Željku Lapuhu. "Svojim slikarskim opusom ostvarili ste golemi stvaralački udio u hrvatskoj umjetnosti, ostavivši pritom duboki trag vlastitog umjetničkog izričaja prožetog osebujnim i sugestivnim. U više od tri desetljeća plodnog umjetničkog stvaralaštva, svojim slikama, crtežima i grafikama stvorili ste nadahnuti svijet poetskog i alegorijskog sadržaja, koje gradite vašom profinjenom potrebom za ljepšim i humanijim svijetom, te koloristički bogatom i toplom slikarskom paletom. Kroz čitavo vaše stvaralaštvo ogledava se kompleksnost sadržaja i kompozicije te svježina interpretacije i motiva, kroz koje uvijek iznova iščitavamo prepoznatljiv autorski rukopis i impuls vaše snažne umjetničke poetike" navodi se u čestitci. "U svoje osobno ime i Ministarstva kulture želim vam prije svega dobro zdravlje, sreću i obilje stvaralačke energije, te još mnoge godine plodnog umjetničkog i pedagoškog rada", poručje u brzojavu čestitci ministar kulture Jasen Mesić.

ZAGREB - Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) smatra da za sada nisu stvorene pretpostavke za upućivanje nacrta prijedloga triju zakona iz područja znanosti i visoke naobrazbe u zakonsku proceduru te da bi prije pokretanja toga postupak valjalo izraditi nacionalnu strategiju razvoja znanosti i visokog obrazovanja te predložena rješenja iz nacrta zakona uskladiti s tom strategijom i odredbama Ustava Republike Hrvatske. Taj zaključak Predsjedništvo HAZU donijelo je nakon održane rasprave na jučerašnjoj sjednici o čemu je danas izvijestila rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću i znanstvenu suradnju HAZU Gordana Poletto Ružić. Navodi se da su kao podloga za raspravu o nacrtima prijedloga triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa objavilo na svojim mrežnim stranicama 19. travnja ove godine, korišteni zaključci Predsjedništva HAZU s rasprave od 2. studenoga prošle godine kada su prvi put razmatrani ti nacrti te očitovanje o zakonskim nacrtima Odbora za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima HAZU sa sjednice od 16. svibnja ove godine.

RIJEKA - Povijesni brod "Galeb" danas je privezan uz lukobran riječke luke u sklopu priprema za veliku izložbu "Područje zastoja: aktivistička umjetnost" iz zbirke Marinka Sudca koja će biti postavljena na trima brodskim palubama. Od 4. do 19. lipnja bit će izloženo 200 djela povijesne avangarde, a iz Rijeke izložba će biti postavljena u još nekoliko hrvatskih gradova te u Ljubljani, Sarajevu i Budimpešti. Organizatori su Marinko Sudac i zagrebački Institut za istraživanje avangarde u suradnji s gradom Rijekom, a kustos izložbe je Branko Franceschi. Brod, dotegljen iz brodogradilišta "Viktora Lenca", poznat je kao ploveća rezidencija bivšega jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita. Njime je putovao 14 puta posjetivši 18 zemalja na trima kontinentima. Uz Tita na brodu su boravili brojni državnici. Potkraj 90-ih godina, kad ga je kupio grčki borodvlasnik, dotegljen je na remont u "Viktor Lenac" iz Boke kotorske, gdje je bio usidren deset godina. Pošto je grčki brodovlasnik odustao od preuređenja broda, "Galeb" je ostao vezan u brodogradilištu, a 2009. kupio ga je grad Rijeka. U planu je da se brod koncesijom uredi i plovi kao luksuzna jahta, a da nekoliko mjeseci na godinu bude vezan u Rijeci kao plutajući muzej.

KARLOVAC - Porječje Mrežnice bit će regionalni park koji financira županija, a ne park prirode, jer, kako je danas na sjednici Skupštine Karlovačke županije rekao pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Marinko Maradin, Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture "nije imala interesa za proglašenje zaštite u razini parka prirode". Skupština je prihvatila "izjavu o osiguranim sredstvima za upravljanje zaštićenim područjem", što je prvi akt javne uprave potreban za zakonsku proceduru proglašenja Regionalnog parka "Mrežnice". Kako objašnjava Maradin, i "park prirode" i "regionalni park" u biti su na jednaku stupnju vrjednovanja i zaštite, ali je razlika u financiranju jer parkove prirode proglašava i financira država, a regionalne parkove županije, koje obično raspolažu s vrlo ograničenim sredstvima. Vijećnica HNS-a Mirjana Bašić naglasila je da se desetljećima pokušava zaštititi rijeka Mrežnica te kako vjeruje da će taj obllik zaštite, kad se počne provoditi, donijeti gospodarski boljitak unatoč tomu što sada mnogi misle drukčije. Po njezinu mišljenju status zaštićena područja, osim zaštite prirodnih vrijednosti, pridonosi stvaranju boljih uvjeta života stanovnika zbog promidžbe i prepoznatljivost kraja.

ZAGREB - Motiv dvostrukog ubojstva i pokušaja samoubojstva koje se rano poslijepodne dogodilo na zagrebačkom Markuševcu najvjerojatnije je ljubomora, doznaje se u policiji. Za brutalan zločin odgovoran je 30-godišnji muškarac, koji je sa 17-godišnjom djevojkom ranije navodno bio u ljubavnoj vezi. U namjeri da se osveti bivšoj djevojci i njenom mladiću, nešto prije 13 sati, došao je do kuće u Dotrščinskoj ulici gdje je djevojka bila s 18-godišnjakom. Prema policijskim podacima ubojica je najprije ispalio nekoliko hitaca, najvjerojatnije iz pištolja, u 18-godišnjaka te djevojku izveo iz kuće i odvukao do šume preko puta. Nakon što je i nju ubio istim oružjem i sebi je pucao u glavu. S teškim ozljedama 30-godišnjak je hospitaliziran u bolnici Dubrava i u životnoj je opasnost.

RIJEKA - Sveučilišni studijski program "Gluma, mediji, kultura", za koji je Sveučilište u Rijeci prošlog tjedna raspisalo natječaj za upis, predstavljen je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci. Sveučilišni poslijediplomski specijalistički studij dvogodišnji je program namijenjen stručnom usavršavanju u glumi, medijima i kulturi, a održavat će se u Rijeci. U četiri semestra isprepleću se teorija i praksa, a polaznici će slušati kolegije kao što su glas, gluma, kako čitati dramski tekst, glumac kao glazbenik, filozofija umjetnosti te glumac i koreografija. Nakon prve - zajedničke godine, na početku druge godine studenti se opredjeljuju za glumu ili za medije i kulturu. Pokretač studija, glumac Rade Šerbedžija rekao je da će na studiju raditi dva tipa predavača - oni koji će voditi kolegije i predavati te gostujući predavači - glumci i redatelji koji će držati radionice. Među predavačima će biti Rade Šerbedžija, koreograf Staša Zurovac i glumac Aleksandar Cvjetković, a gostovanje su dosad najavili glumci Amanda Plummer, Vanessa Redgrave, Liam Neeson i redatelj Peter Medak. Amanda Plummer sudjelovala je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

DUBROVNIK - U Orahovu Dolu, rodnome mjestu oca Ruđera Boškovića Nikole, danas je otkrivena spomen-ploča i poprsje Ruđera Boškovića, rad akademskog kipara Ilije Skočibušića. Time je završen dvodnevni program koji je organiziralo Sveučilište u Dubrovniku u prigodi 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića. Spomen-ploča u mjestu u kojemu još žive potomci Boškovića otkrivena je na kući Ruđera Ruža Tomičiča, jednog od potomaka velikog znanstvenika. O životu i radu Ruđera Boškovića govorio je prof. Ivica Martinović, jedan od najboljih poznavatelja njegova djela. Nakon svečanosti u Orahovu Dolu program je nastavljen u Ravnom, gdje je otkriven spomenik Ruđeru Boškoviću, također rad akademskog kipara Ilije Škočibušića.

DUBROVNIK - Glazbeni program ovogodišnjih 62. dubrovačkih ljetnih igara obogaćen je s dva naknadno potvrđena koncerta jazz glazbenika, najavio je Ured za odnose s javnošću Dubrovačkih ljetnih igara. Tako 18. srpnja prvi put u Dubrovnik dolazi svjetski poznati harmonikaš Richard Galliano, koji će s komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije izvoditi djela Bacha i glazbu sa svojih albuma. Prvi će put 3. kolovoza u Hrvatskoj nastupiti turski jazz pijanist Kerem Gorsev, koji je nedavno objavio novi album "Therapy". U Dubrovnik dolazi s posebnom gošćom - violončelisticom Sedefom Ercetin te kontrabasistom Kagan Yildiz i bubnjarom Feritom Odmanom.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙