FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: indeksi pali treći dan zaredom

Autor: scvi
NEW YORK, 17. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi pali, treći dan zaredom, jer su naznake slabljenja američkog gospodarstva i daljnji pad cijena sirovina naveli ulagače na prodaju dionica.

Dow Jones indeks oslabio je 47 bodova, ili 0,38 posto, na 12.548 bodova, dok je S&P 500 pao 0,62 posto, na 1.329 bodova, a Nasdaq indeks 1,63 posto, na 2.782 boda.

Sumnje u mogućnost nastavka trenda rasta cijena dionica sve su veće zbog kolapsa tržišta sirovina i skorašnjeg zvršetka razdoblja povećane likvidnosti, s obzirom da krajem lipnja istječe Fedov 600 milijardi dolara vrijedan program otkupa državnih obveznica.

„S krajem Fedova kvantitativnog popuštanja monetarne politike raste mogućnost prve veće korekcije cijena dionica na niže otkad je ovaj trend uspona počeo. Jer, ulagače brine može li gospodarstvo nastaviti stabilno rasti bez poticajnih mjera“, kaže Jeffrey Saut, strateg u tvrtki Raymond James Financial.

Zabrinutost ulagača porasla je nakon novih pokazatelja slabljenja gospodarstva. Podružnica Feda u New Yorku izvijestila je da je industrijska aktivnost na tom području u svibnju skliznula na najnižu razinu u pet mjeseci.

Jučer je nastavljeno i klizanje cijena nafte i sirovina. Cijena 'crnog zlata' potonula je više od 2 dolara po barelu, na 97,40 dolara.

Ulagače zabrinjava i dužnička kriza u eurozoni. Na jučerašnjoj sjednici ministri financija eurozone odobrili su paket pomoći Portugalu, no nisu se dogovorili o mogućem drugom paketu pomoći Grčkoj.

Da na tržištu vlada oprez, pokazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 6,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,73 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 2 naprema 1.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale jer se još ne nazire rješenje za grčke dužničke probleme.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 5.923 boda, dok je frankfurtski DAX pao 0,21 posto, na 7.387 bodova, a pariški CAC 0,72 posto, na 3.989 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙