FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 24. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ŠIBENIK

Otvarajući u Šibeniku prve "Dane regionalnog razvoja", premijerka Jadranka Kosor je rekla kako je država u zadnjih 20 godina od samostalnosti učinila mnogo, osobito za regionalni razvoj, podsjetivši da je obnovljeno oko 150 tisuća kuća srušenih u ratu, brinuli se za milijun prognanika i izbjeglica, uključivo i one iz BiH, i za to potrošili više do pet milijarda eura vlastita novca. Vlada trenutačno čini sve da završimo pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja i taj cilj nije nedostižan, poručila je. Svladali smo brojne zapreke, provodimo borbu protiv kriminala i korupcije, jačamo državna tijela koja moraju svoj posao raditi bez ikakvih utjecaja sa strane. Ulažemo zadnje napore kako bismo se približili zajednici europskih zemalja i samo smo na korak do cilja koji je povijesno važan, koliko i uspostava neovisne i slobodne Hrvatske, kazala je Kosor. Potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić je, obrativši se predstavnicima lokalnih samouprava na Danima regionalnog razvoja, kazao kako će razvoj hrvatskih regija jamčiti jedino oni sami. Dodao je kako iskustva iz europskih zemalja pokazuju da je regionalna razvojna politika vrlo bitna, koja je s 37 postotaka u proračunima zemalja EU-a odmah iza poljoprivrede s 42 posto. "Ulazak u EU Hrvatskoj donosi nov način razmišljanja. Po planu država bi se trebala podijeliti u tri regije - sjeverozapadnu, središnju i jadransku Hrvatsku, no danas je razvoj tih cjelina neujednačen", ocijenio je, dodavši da regije trebaju "biti kompaktne i ujednačeno razvijene" te da na "tome još treba raditi".

ZAGREB

Središnja svečanost obilježavanja 20. obljetnice Oružanih snaga RH, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske bit će održana u subotu 28. svibnja na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici u znak sjećanja na prvo postrojavanje postrojbi Zbora narodne garde (ZNG) i specijalnih potrojbi MUP-a na taj dan prije 20 godina. Obilježavanje će stajati oko 800 tisuća kuna i nastojalo se da najveći dio troškova bude uklopljen u redovite aktivnosti i uz racionalno trošenje sredstava, izvijestio je danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu obrane zamjenik načelnika GS OSRH za planove i resurse i čelnik Združenog provedbenog stožera za obilježavanje obljetnice, general pukovnik Slavko Barić, odgovarajući na pitanje novinara. Središnja svečanost će započeti s 20 počasnih plotuna topničke postrojbe s Medvedgrada od kojih svaki simbolizira jednu godinu u povijesti OS RH, a potom će uslijediti postrojavanje 14 postroja veterana Domovinskog rata, OS RH i MUP-a s oko 1200 pripadnika. Očekuje se prijavak predsjedniku RH i vrhovnom zapovjedniku OS RH Ivi Josipoviću te obraćanje visokih državnih i vojnih dužnosnika. General Barić podsjetio je da je od prvog postrojavanja postrojbi, preteče današnjih Oružanih snaga, prijeđen velik put - od ratnog do mirnodopskog ustroja, pa do današnjeg punopravnog članstva u NATO savezu i sudjelovanje u brojnim mirovnim misijama Ujedinjenih naroda. Obilježavanje se održava u organizaciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera (GS) RH od 26. do 28. svibnja i nizom drugih aktivnosti.

SPLIT

Predstavnici oporbene tzv. kukuriku koalicije iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a sutra će u saborsku proceduru uputiti prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebno u vezi s nabavom oružja u Rijeci 1991. Najavila je to danas potpredsjednica SDP-a Milanka Opačić na konferenciji za novinare u Splitu, ističući da oporba istražno povjerenstvo traži jer javnost ima pravo znati što i kako radi policija, posebno što se događa kad nema nadzora nad njezinim postupanjem, kao i što i kako radi ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Izvijestila je kako SDP ima dokaze da je anonimna prijava protiv njihova zastupnika Slavka Linića, u kojoj ga se navodno tereti za pronevjeru novca iz riječkog Kriznog štaba 1991., podnesena iz policijskih struktura, ali nije htjela otkriti koji su to dokazi. Bitno je, naglasila je, doznati "kako su sve prijave protiv članova SDP-a upućene od HDZ-ovaca, a najveći broj je iniciran u Saboru". Podsjetila je da je prijave protiv SDP-ovaca Tonina Picule i Zvonimira Mršića Državno odvjetništvo odbacilo. Opačić je rekla i kako je zanimljivo da se o aferi Daimler puno govorilo kad se kao odgovorne prozivalo SDP-ovce, "a sada kada je istraga došla do HDZ-ovaca priča se naglo stišala". "Očito je da premijerka Kosor Sabor ne doživljava kao instituciju već kao broš na svom reveru", kazala je.

ZAGREB

Prijedlogom odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica oko uloge ravnatelja policije Olivera Grbića u podnošenju anonimnih prijava protiv oporbenih političara, posebno u vezi s nabavom oružja u Rijeci 1991., oporbeni SDP, HNS, IDS i HSU predlažu da istragu počne analizom prošlotjedne izjave bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca. U tom prijedlogu, koji je inicirao SDP i najavio da će ga sutra uputiti u saborsku proceduru, stoji da bi istraživanje trebalo početi od Polančecovih izjava da ga je Grbić u rujnu 2009. upozorio da je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava, te mu navodno predložio da bi HDZ "radi postizanja balansa" trebao uzvratiti podnošenjem prijava protiv oporbenih čelnika. Istraživanje bi, smatraju u oporbi, trebalo obuhvatiti i izjave istaknutih članova HDZ-a o upletenosti pojedinih oporbenih čelnika u kaznena djela. To je, tvrde, potrebno kako bi se utvrdilo jesu li te izjave temeljene na nekim saznanjima u koja javnost nema uvida, ili su dio strategije stvaranja dojma da je "činjenje kaznenih djela imanentno svakoj politici i svim političkim strankama i da postoji 'ravnoteža' između HDZ-a i oporbe kada je u pitanju kriminal". S obzirom na to da je podnesena anonimna prijava po kojoj je 1991. pronevjereno 830 tisuća tadašnjih njemačkih maraka riječkog Kriznog štaba, namijenjenih obrani Hrvatske, potrebnim smatraju utvrditi je li postupanje policije u tom slučaju bilo profesionalno, te jesu li u najkraćem mogućem roku provjereni navodi iz te prijave.

ZAGREB

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zabilježio je u prvom kvartalu 2011. godine pozitivan financijski rezultat u iznosu od 101 milijun kuna, a daljnjim smanjenjem cijena lijekova i nastavkom pojačane kontrole njihova propisivanja smanjeni su izdaci lijekova na recept, priopćeno je nakon današnje sjednice Upravno vijeća zavoda. Pojačane kontrole bolovanja i dalje dovode do smanjenja stope bolovanja, a financijske uštede koje su ostvarene iskorištene su za povećanje kvalitete zdravstvene zaštite, navodi se u priopćenju. Upravno vijeće donijelo je odluku o snižavanju cijena pojedinih dijagnostičkih pretraga, koja bi trebala pridonijeti smanjenju lista čekanja na pojedine pretrage, osobito magnetsku rezonancu, CT i ortodontsku terapiju. Dodatno je snižena i cijena PET/CT pretrage s obzirom na početak proizvodnje radiofarmaka u Institutu Ruđer Bošković i registracije pri Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Vijeće je donijelo odluku o prijemu novih 274 pripravnika u zdravstvene ustanove te o objavi natječaja za specijalizacije iz obiteljske medicine u akademskoj godini 2011/2012. godine.

VARAŽDIN

Ako Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izdaju potvrdu, vlada bi mogla relativno brzo odlučiti da se državne tražbine od varaždinske tekstilne tvrtke Varteksa pretvore u vlasnički udio, izjavio je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj vijećnici. Kako je rekao Čehok, tako su se na jučerašnjem sastanku dogovorili predsjednik uprave Varteksa Zoran Košćec s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem i ministricom financija Martinom Dalić. Ja nisam bio na jučerašnjem sastanku jer smatram da smo moj zamjenik Zlatko Horvat i ja učinili što smo mogli prošli tjedan, rekao je Čehok i podsjetio da se sa svojim zamjenikom Horvatom, također saborskim zastupnikom, prošli tjedan sastao s predsjednicom vlade Jadrankom Kosor. Ona je pokazala spremnost pomoći Varteksu i odmah je nazvala ministricu financija, a ona ministarstvo gospodarstva te je sazvan jučerašnji sastanak s predsjednikom uprave Varteksa Zoranom Košćecom. Varteks još treba predati potrebne dokumente, a zatim je sve na agencijama i vladi, istaknuo je Čehok, dodavši da je riječ o složenu procesu. Iako su vlada i Hrvatski sabor donijeli smjernice za Model C, u Hrvatskoj ga još nitko nije proveo i zato se nismo htijeli obazirati na grube i pomalo glupe napade sa strane dok ne riješimo u miru problem koji se tiče oko 2500 radnika, rekao je Čehok.

ZAGREB

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić izjavio je danas kako mišljenje Ministarstva uprave koje je potvrdilo da je procedura Gradske skupštine o cijeni vrtića bila ispravna svi trebaju poštivati, te izrazio nadu da će se na isti način o tome očitovati i ministarstva financija te obrazovanja. "Nadam se da se cijene vrtića neće mijenjati. Ne želim obmanjivati roditelje, neću im reći nemojte prikupljati dokumentaciju ali vjerujem da smo s ovom odlukom sve bliže tome da cijene vrtića ostanu na razini prošle godine te da skupština ima pravo po zakonu donositi odluke koje svi moraju poštivati", rekao je Bernardić na konferenciji za novinare na kojoj je najavio subotnju izvještajnu konvenciju gradske organizacije SDP-a. Dodao je kako će stranka na njoj, među ostalim, izaći i s novim rješenjem za dječje vrtiće u gradu. Bernardić je kazao kako je SDP zabrinut zbog slabijeg punjenja gradskog proračuna, te smatra da bi gradonačelnik trebao predložiti rebalans proračuna želi li da se sve gradske obveze uredno podmiruju. Na subotnjoj, desetoj po redu, konvenciji zagrebačkog SDP-a, bit će pak govora o radu u proteklih godinu dana od Bernardićeva dolaska na čelo gradske organizacije, o akcijama stranke uoči predstojećih parlamentarnih izbora te o strateškom planu djelovanja stranke u Zagrebu. Očekuje se 620 delegata te 200-tinjak gostiju. "Predstavit ćemo detaljan strateški plan za vrijeme kada će SDP u potpunosti biti odgovoran za funkcioniranje Grada", rekao je.

TOVARNIK

Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika danas je u priopćenju za javnost pozvala nadležne institucije RH da pokrenu istragu protiv pukovnika Dušana Lončara (68), bivšega zapovjednika 2. proleterske mehanizirane gardijske brigade JNA, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. U priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Antun Ivanković navodi se da je Lončar bio nadređeni zapovjednik pripadnicima teritorijalne obrane iz Valjeva (Srbija), Tovarnika, Lovasa i nadređeni zapovjednik pripadnicima milicije tzv. SAO Krajine. Te su postrojbe odgovorne za razaranja, mučenja, odvođenja u logore te progon mještana Lovasa i Tovarnika u kojima je od rujna do studenog 1991. godine ubijeno 158 osoba, kaže se u priopćenju. „Lončar nije ništa poduzeo da ih u tome spriječi što je protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava za čiju primjenu je bio odgovoran, niti je poduzeo mjere kažnjavanja počinitelja“, navodi se u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika. Iz udruge podsjećaju da se pred Županijskim sudom u Vukovaru od 13. travnja 2010. godine vodi postupak protiv Miloša Stanimirovića i još četrnaest osoba za navedene zločine no da optužnica nije obuhvatila odgovorne osobe iz JNA i milicije tzv. SAO Krajine.

ERNESTINOVO

U ernestinovačkom parku kod spomenika hrvatskim žrtvama iz Domovinskog rata predsjednik Hrvatske stranke prava i saborski zastupnik Daniel Srb na današnjoj je konferenciji za novinare izrazio žaljenje što se "žrtve u ernestinovačkoj općini zaboravljaju, a krvnici se slobodno šeću". U masovnoj grobnici u ernestinovačkom parku pokopano je 12 civilnih žrtava, a osam se osoba vode kao nestale, kazao je Srb, dodavši kako za tih 20 civilnih žrtava nitko do danas nije procesuiran. Tijekom Domovinskog rata u toj je općini, s naseljima Laslovom i Divošem, ubijeno sto mještana i branitelja, a posebice, rekao je, zabrinjava "činjenica da njihovi krvnici zasigurno slobodno šeću i u okolnim mjestima". "Upravo Europska unija od Hrvatske traži procesuiranje ratnih zločina", a kako ratni zločini ne zastarijevaju, nužno je revidirati primjenu zakona o općem oprostu i to upravo sada kad završavaju pregovori s EU-om, rekao je Srb. Rekao je kako je razumljivo ogorčenje hrvatskih branitelja i javnosti jer se ratni zločini procesuiraju neselektivno. "Upravo ovih dana na stotine je hrvatskih branitelja na raznim ispitivanjima i slično, dok se stravični zločini, poput ovih u Ernestinovu, zaboravljaju", kazao je Srb i pozvao državno odvjetništvo da "makar i nakon 20 godina procesuira ernestinovačke krvnike". Općinski načelnik Matija Greif istaknuo je da u općini živi 2200 stanovnika, dodavši kako je brojka od stotinu ubijenih tijekom Domovinskog rata zastrašujuća.

VINKOVCI

Arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja danas su počeli arheološke radove na lokalitetu budućega Hrvatskoga doma u središtu Vinkovaca, a arheološka istraživanja postupno će se provoditi sljedećih šest mjeseci. „Istraživat će se 3600 četvornih metara prostora, a očekujemo da ćemo naići na rimsku arhitekturu jer je sam istraživani lokalitet unutar negdašnje Coloniae Aureliae Cibalae (rimski Vinkovci), odnosno blizu središta negdašnjih Cibala“, ističe voditelj arheoloških istraživanja Hrvoje Vulić. Vulić objašnjava da je 1953. na istom lokalitetu jednu sondu otvorio ondašnji vinkovački arheolog Josip Korda te naišao na ostatke luksuzne rimske arhitekture s freskama, mozaicima i štukaturama. Po Vulićevim riječima, ako se tijekom istraživanja pronađu bogati i relativno dobro očuvani objekti, mogao bi se promijeniti projekt budućega Hrvatskoga doma, odnosno pronađena arhitektura prikazati u sklopu toga doma. Osim nalaza iz rimskoga doba vinkovački arheolozi očekuju prapovijesne nalaze i nalaze iz srednjega vijeka.

ZAGREB

Uz izbor ponajboljih filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog filma, Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb, što će se održati od 31. svibnja do 5. lipnja u kinima "Europa" i "Tuškanac", dovodi istaknute animatore, među kojima je i David Silverman, redatelj američkog serijala "Simpsoni", koji će u Zagrebu predstaviti istoimeni film. U velikom natjecanju dugometražnog izdanja festivala prikazat će se devet animiranih filmova, odnosno presjek najvrednijih i najvažnijih radova nastalih u posljednje tri godine diljem svijeta, rekla je Vjera Matković, producentica "Animafesta" na današnjoj konferenciji za novinare. Konkurencija donosi film "Doviđenja, gospodine Christie" najnoviji uradak "zagrebačkog miljenika, kontroverznog i uvijek zabavnog" Phila Mulloya, prvi srpski dugometražni animirani film "Technotise: Edit i ja" Alekse Gajića te najnoviju uspješnicu studija "Folimage", triler "Život jednog mačka". Za nagrade će se natjecati još ljubavna priča i posveta kubanskoj glazbi "Chico i Rita" Oskarovca Fernanda Truebe i dizajnera Javiera Mariscala, prvi kineski nezavisni animirani film "Piercing I" Liua Jiana, najskuplji švedski animirani film dosad, "Metropia" Tarika Saleha, "Ružno pače" Garrija Bardina, "Moj pas Tulip" Paula i Sandre Fierlinger i "Kerity, kuća bajki" Dominiquea Monferyja.

ZAGREB

Jedan od najznačajnijih festivala suvremenog plesa u regiji - Tjedna suvremenog plesa, počinje danas projekcijom filma "Pina" redatelja Wima Wendersa, filma koji je ovjekovječio koreografije kultne Pine Bausch. Pina je dugometražni plesni film snimljen u 3D tehnologiji s ansamblom Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, koji predstavlja jedinstvenu i inspirativnu umjetnost velike njemačke koreografkinje koja je preminula 2009. Tjedan suvremenog plesa trajati će do 2. lipnja, a održavat će se u Zagrebu, Rijeci i Splitu te će uz tradicionalan prikaz djela recentne hrvatske produkcije predstaviti djela 17 autora iz deset zemalja. Gostovat će plesači i koreografi iz Izraela, Austrije, Španjolske, Švicarske, Australije, Nizozemske, Hrvatske i drugih zemalja, a koji će svoje recentne produkcije predstaviti publici u Gavelli, ZKM-u, Zagrebačkom plesnom centru, Lisinskom i Sceni Travno. Nakon projekcije filma, bit će izvedena i plesna predstava "Početak" koreografkinje Andree Božić, koju će izvesti u suradnji s Julijom Willms. U Hrvatsku ponovno dolaze autori koje su na festivalu bili na počecima karijere (na 16. festivalu), a koji danas suvereno vladaju europskim scenama, kao što su Jasmin Vardimon i Luca Silvestrini iz Velike Britanije.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙