FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture stiglo je deset ponuda u prvoj fazi nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb (ZLZ), izjavio je novinarima nakon otvaranja ponuda državni tajnik za infrastrukturu i predsjednik Stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a Tomislav Mihotić. Ponude su, kako je rečeno, dale tvrtke GMR Infrastructure & Flughafen Muenchen; turski IC Ictas Insaat Sanayi ve Ticaret zajedno sa IC Ictas Altiapi Yatiramlan ne Istetru i Incheon Int. Airport Corporation; britanski Taw Airport Holding & TAV Construction; američki ADC & HAS Airports, Alpine Bau i FCC Construction; J&P Avax & Athens International Airport iz Grčke; europski operator transportne infrastrukture Vinci Concessions; Hochtief Concessions iz Njemačke; Zaic iz Velike Britanije; Flughafen Zuerich & Strabag; te Limak - French Riviera Airports Consortium. Po zaprimanju ponuda slijedi obrada tijekom koje će se utvrditi tko od ponuđača ne ispunjava propisane uvjete, a koja bi trebala biti gotova do 19. svibnja. Potom će biti raspisan drugi krug natječaja s pozivom kvalificiranim kandidatima za dostavom financijskih ponuda, što bi, prema planu, trebalo biti obavljeno u drugoj polovici lipnja. Planirani rok za odabir najpovoljnijeg ponuđača je konac rujna, a potpisivanje ugovora predviđa se za listopad ove godine. Nakon toga koncesionar do kraja siječnja 2012. treba zatvoriti financijsku konstrukciju, a fizički početak radova očekuje se u drugom tromjesečju 2012. godine, rekao je Mihotić. Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi je 192 milijuna eura. Na novinarsko pitanje je li bilo zahtjeva potencijalnih koncesionara za smanjenje vrijednosti investicije, Mihotić je odgovorio da je takvih zahtjeva bilo i da je moguće da budu prihvaćeni u drugom krugu najtečaja.

ZAGREB - Brodarski institut potpisao je danas ugovor o izgradnji putničkog katamarana za englesku tvrtku City Cruises PLC, koji treba biti dovršen do Olimpijskih igara idućeg ljeta u Londonu. Ugovor obuhvaća dizajn, modelska ispitivanja, projektiranje i gradnju broda kapaciteta 599 putnika za prijevoz putnika i pružanje restoranskih usluga, rečeno je prigodom potpisivanja ugovora. Glavni direktor Brodarskog instituta Vladimir Koroman nije htio govoriti o cijeni broda pojašnjavajući da je tako dogovoreno s naručiteljem, ali je istaknuo da potpisivanjem ugovora Brodarski institut ulazi na tržište zapadnoeuropskih zemalja i dokazuje svoju konkurentnost pred zahtjevnim kupcima. Razlozi zbog kojih smo dobili posao u jakoj konkurenciji britanskih i zapadnoeuropskih dizajnera, projektnih ureda i brodogradilišta su kvalitetan projekt i dizajn, prihvatljiva cijena i brza izrada broda, naglasio je Koroman. Katamaran će se graditi u brodogradilištu Tehnomont u Puli, a unutrašnjost broda opremit će Metalika iz Sevnice u Sloveniji. Po Koromanovoj procjeni, gotovo polovica brodske opreme bit će iz Hrvatske. Svečana primopredaja katamarana obavit će se u Londonu, prije početka Olimpijskih igara koje se trebaju održati od 27. srpnja do 12. kolovoza 2012. godine.

ZAGREB - Croatia osiguranje u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila bruto dobit od 19,3 milijuna kuna, što je 34,9 posto više nego u istom razdoblju lani, istaknuli su čelnici tvrtke na današnjoj konferenciji za novinare. Ukupni prihodi Croatia osiguranja smanjeni su za šest posto i iznose 632 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni 6,8 posto, na 612,7 milijuna kuna. Na hrvatskom tržištu osiguranja udio Croatia osiguranja je je 38,4 posto, a CO zdravstvenog osiguranja 1,3 posto. Ukupna zaračunata premije povećana je za jedan posto, na 980,1 milijun kuna. Pritom je premija u neživotnim osiguranjima porasla 0,6 posto, na 895,2 milijuna kuna, a u životnim osiguranjima za 4,9 posto, na 85 milijuna kuna. Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima jer je u odnosu na ukupno hrvatsko tržište osiguranja, koje je u prvom tromjesečju zabilježilo rast ukupne premije za 0,5 posto, Croatia osiguranje raslo dvostruko više, kazao je predsjednik Uprave Croatia osiguranja Zdravko Zrinušić. Na novinarski upit hoće li dio lanjske dobiti uplatiti u državni proračun, iz Croatia osiguranja najavljuju da će u proračun uplatiti i nešto više od polovice dobit.

ZAGREB - U mirnom današnjem trgovanju na Zagrebačkoj burzi indeksi stagniraju, dok su nešto veće oscilacije cijena pojedinih izdanja uglavnom posljedica slabe likvidnosti. Crobex indeks bio je oko podneva u blagom plusu, za 0,03 posto, na 2.209 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,05 posto na 1.230 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i jučer u ovo doba. Do podneva je jedino dionicom HT-a ostvaren milijunski promet. Cijena joj je u blagom minusu, od 0,06 posto, na 257,5 kuna. Nadomak milijunskom prometu, sa 986.000 kuna, nalazi se dionica Ingre. Cijena joj je pala 2,86 posto, na 11,9 kuna. Nešto veći cjenovni minus među likvidnijim izdanjima bilježi i dionica Dalekovoda. Pojeftinila je 1,06 posto na 235 kuna. Snažniji skok cijene, pak, ostvarile su dionice Dom holdinga, za 5,11 posto na 74 kune, te dionice Leda, za 4 posto, na 5.800 kuna.

ZAGREB - Kuna ja na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,01 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 7,371056 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema svim ostalim promatranim inozemnim valutama, prema američkom dolaru za 0,38 posto, britanskoj funti za 0,32 posto, a švicarskom franku za 0,26 posto. Srednji tečaj američkog dolara na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a iznosi 5,137340 kuna, funte 8,401979 kuna, a franka 5,855621 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙