FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: mkuz
ZAGREB, 20. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Novi direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) trebao bi biti odabran isključivo prema zaslugama, čak i ako to bude značilo prekid tradicije da se na taj položaj uvijek imenuje Europljanin, izjavio je čelnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) Angel Gurria. Nakon ostavke Dominiquea Strauss-Kahna u četvrtak na položaj čelnika MMF-a neke su zemlje u razvoju zatražile da se to mjesto otvori i za ne-Europljane. Od utemeljenja dviju globalnih financijskih institucija sa sjedištem u Washingtonu 1945. direktor MMF-a uvijek je bio Europljanin, dok je predsjednik Svjetske banke bio Amerikanac. "Potpuno se slažem da je došlo vrijeme da se promijeni nešto što je stvar tradicije a ne propisa ili zakona", kazao je Gurria u pariškom sjedištu OPEC-a, skupine 34 bogate zemlje svijeta. "Najvažnije je pitanje zasluga, a ne nacionalnost", kazao je. Po njegovom mišljenju francuska ministrica financija Christine Lagarde, koja se spominje kao najizglednija kandidatkinja za Strauss-Kahnovog nasljednika, "bez sumnje" ima kvalitete dobrog kandidata. Gurria je, među ostalim, ustvrdio da španjolska vlada drži proračunski manjak pod kontrolom, te da je poduzela i druge mjere kako ne bi bila prisiljena također tražiti međunarodnu pomoć.

LJUBLJANA - Slovenske banke suvlasnice Mercatora i Pivovarna Laško idućeg će tjedna potpisati sporazum na temelju kojega će tražiti strateškog ulagača za većinski paket dionica Mercatora, na natječaju koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, objavili su slovenski mediji. "Interes za Mercator je popriličan, no investitori čekaju da se većinski paket dionica pojavi na tržištu, tada će potencijalni kupci intenzivirati svoje aktivnosti", izjavila je Cvetka Selšek, direktorica SKB banke, rekavši da potpisivanje sporazuma očekuje idućeg tjedna. "Čim sporazum bude potpisan, mogu započeti potrebni postupci, a prodaja bi mogla biti završena do kraja godine", izjavila je Selšek. Ona je proteklih nekoliko tjedana vodila pregovore između PL-a i skupine banaka suvlasnica Mercatora o zajedničkoj ponudi natpolovične većine Mercatorovih dionica, kako bi se osigurala što bolja cijena na novom natječaju. Banke imaju oko 36 posto dionica Mercatora, a njegov najveći pojedinačni suvlasnik je Pivovarna Laško sa 23,34 posto. Uprava PL-a u četvrtak je pristala da svoj dionički paket objedini s dionicama banaka, u novom pokušaju prodaje, nakon što zbog blokade vladina ureda za zaštitu konkurencije nije mogla prihvatiti ponudu Agrokora u prethodnom postupku prodaje. Slovenski mediji navode da je uprava Pivovarne Laško zauzvrat od banaka dobila jamstva da će joj reprogramirati dospjele kredite i omogućiti dokapitalizaciju.

TOKIO - Japan je priopćio da želi započeti pregovore s Europskom unijom o slobodnoj trgovini kako bi se treće svjetsko gospodarstvo povezalo s vodećim svjetskim tržištem. Premijer Naoto Kan kazao je ministrima da porade na reformama koje zahtijeva Unija, poput uklanjanja necarinskih prepreka trgovini i liberalizacije tržišta javne nabave, objavio je Kyodo News. Premijerov istup povezan je s nastavkom rasprave u vladi o liberalizaciji trgovine, koja je prekinuta nakon potresa 11. ožujka, izvijestio je Dow Jones Newswires. Japan usmjerava pritisak na EU da najavi pokretanje službenih pregovora na japansko-europskom summitu u Bruxellesu 27. i 28. svibnja. Na poticaj Britanije čelnici 27-člane Unije pozvali su u ožujku na brzo pokretanje pregovora o slobodnoj trgovini kako bi pomogli katastrofom pogođenom Japanu, ali pod uvjetom da Tokio ukine trgovinska ograničenja. Trgovinska bilanca pokazuje snažan višak na strani Japana, pri čemu je EU trenutno treći po veličini trgovinski partner Japana, dok je Japan peti na ljestvici europskih partnera. Japan željno očekuje pokretanje pregovora o slobodnoj trgovini s EU-om jer smatra da će ukidanje europskih carina na automobile i električne uređaje koristiti japanskim tvrtkama.

BRUXELLES - Raspoloženje europskih potrošača značajno se popravilo u svibnju, procijenila je Europska komsija u petak. Indeks povjerenja potrošača u Europskoj uniji za svibanj porastao je tako na minus 10,6 bodova, s minus 13,9 bodova u travnju. Indeks za eurozonu zabilježio je nešto blaži rast, ojačavši na minus 9,7 bodova, s minus 11,6 bodova u travnju.

LONDON - Euro je u petak potonuo prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta jer su se ulagači umorni od nesuglasica oko pitanja grčkog duga, a nervozu izazivaju i predstojeći regionalni izbori u Španjolskoj. Euro je prema dolaru oslabio 0,55 posto na 1,4220 dolara. Bio je na gotovo identičnom postotnom gubitku i prema jenu, kliznuvši na 116,21 jen. Dolar je pak bio u plusu i prema japanskoj valuti, i to blagih 0,1 posto, te se njime trgovalo po 81,70 jena. Financijska tržišta i dalje drže u napetosti tvrdokorne bojazni u vezi s mogućnošću restrukturiranja grčkog duga a glavobolju im zadaju im i predstojeći regionalni izbori u Španjolskoj. "Očekuje nas niz nepovoljnih čimbenika koji potiču na prodaje eura. Rizici korekcije za euro nastavit će se s dolaskom ljeta", ocjenjuje valutni strateg CIBC-a Jeremy Stretch.

(Hina) xmkuz ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙