FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Čelnik eurozone Jean-Claude Juncker u utorak je prvi put otvoreno kazao da će Grčka možda morati restrukturirati dugove. U govoru na seminaru održanom na rubu sastanka ministara financija Europske unije, Juncker je kazao da treba poduzeti korake u smjeru, kako ga je nazvao, blagog restrukturiranja grčkog duga. Prvi prioritet Grčkoj, po njegovim je riječima, da namakne 50 milijardi eura od privatizacije državne imovine i da ih iskoristi za otplatu dugova. Ti dugovi dosežu gotovo 150 posto grčkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). "Ako Grčka poduzme sve te napore, tada moramo vidjeti je li moguće provesti blago restrukturiranje grčkog duga. Odlučno se protivim značajnijem restrukturiranju grčkog duga", kazao je čelnik 17-člane eurozone. Time je ta opcija prvi puta službeno priznata otkada je prije 18 mjeseci izbila grčka dužnička kriza.

BRUXELLES - Prodaja novih automobila u Europi pala je u travnju drugi mjesec zaredom, pri čemu je pad zabilježen na svim glavnim tržištima, uz izuzetak onog njemačkog, pokazali su u utorak podaci europskog industrijskog udruženja. Ukupno je prošlog mjeseca u Europskoj uniji registrirano 1,089 milijuna novih automobila, što je 4,1 posto manje nego u istom mjesecu 2010., objavilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA). Prodaja automobila skočila je u veljači prvi put u 11 mjeseci, i to za skromnih 0,9 posto. U ožujku je ponovno pala i to za 5,0 posto. Podaci za travanj pokazali su 2,6-postotno povećanje prodaje novih automobila u Njemačkoj. Na drugim velikim tržištima prodaja se smanjila, i to za 23,3 posto u Španjolskoj, za 11,1 posto u Francuskoj, 7,4 posto u Velikoj Britaniji i 2,2 posto u Italiji.

BRUXELLES - Europska komisija objavila je u utorak da je obavila nenajavljene inspekcije ureda nekoliko tvrtki koje se bave pomorskim prijevozom kontejnera, u sklopu istrage o kartelima. "Dužnosnici Komisije obavili su nenajavljene inspekcije u uredima društava koje se bave pomorskim prijevozom kontejnera u nekoliko zemalja članica Europske unije", objavila je EK. "Komisija ima razloga vjerovati da su ta poduzeća kršila pravila tržišnog natjecanja koja zabranjuju udruživanje u kartele, restriktivne ekonomske prakse i iskorištavanje dominantne pozicije na tržištu", dodao je. Bruxelles nije objavio imena tvrtki, ali je prvi svjetski prijevoznik kontejnera, danska grupa A.P.Moeller Maersk, objavila da je bila predmetom istrage. "Komisija je kazala da je zanima moguće namještanje cijena, te kapacitet linija pomorskog transporta iz i prema EU i Europskom ekonomskom prostoru", objasnio je Christian Kledal, šef pomorskog odjela Maerska. Tvrtka kaže da je uvjerana da je njezino poslovanje u skladu s europskim pravilima tržišnog natjecanja te dodaje da će "u potpunosti surađivati s predstavnicima Komisije".

BRUXELLES - Europska unija zauzela se u utorak za bolju zaštitu zdravlja pčela, žrtava sve većeg mortaliteta, te želi da se poboljšaju sustavi nadzora kako bi se dijagnosticirale bolesti i prikupili znanstveni podaci o zdravlju pčela. Ministri poljoprivrede Europske unije koji su se u utorak sastali u Bruxellesu smatraju da pčele pridonose biološkoj raznolikosti i imaju "ključnu funkciju" u poljoprivredi zbog prijenosa peludi. "Važno je pratiti zdravlje pčela budući da su te osjetljive životinje prvi indikatori učinaka gubitka bioraznolikosti i zagađenja", kazali su ministri u priopćenju. Nedavno povećanje mortaliteta pčela primijećeno je u više zemalja EU-a te je izazvalo zabrinutost u više država koje su proizvođači meda. EU stoga želi poboljšati sustave nadzora i prikupiti znanstvene podatke o zdravlju tog insekta. Ministri traže hitno formiranje referentnog laboratorija za zdravlje pčela.

VERONA/ZAGREB - Talijanska grupa Banco Popolare izvijestila je da joj se konsolidirana neto dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju smanjila za 22,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, ukazujući na nastavljenu neizvjesnost u gospodarskom okruženju. Grupa je tako u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ostvarila konsolidiranu neto dobit od 60 milijuna eura. Neto prihodi od kamata smanjili su se za 6,6 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje i iznosili su 445,7 milijuna eura. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su za 5,3 posto, na 334,1 milijun eura, stoji u bančinom priopćenju.

LONDON - Cijene nafte kliznule su u utorak na međunarodnim tržištima pod pritiskom jačeg dolara i straha za gospodarski rast nakon niza slabih gospodarskih pokazatelja. Cijene barela nafte za isporuke u srpnju pale su u Londonu 56 centi na 110,28 dolara. Na američkom su tržištu za isporuke u lipnju kliznule 67 centi na 96,70 dolara. Dodatan pritisak na cijene generirao je jači dolar, koji nagriza potražnju budući da poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta. Očekuje se također da će najnovije tjedno izvješće o zalihama u SAD-u pokazati rast zaliha sirove nafte i zaliha benzina, što bi moglo dodatno pritisnuti cijene. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 107,79 dolara, što znači da je bila 1,14 dolara niža nego na kraju prošlog tjedna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙