FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES/BERLIN - Europska unija traži način kako da snizi kamatne stope na kredite za spas Irske i Grčke, a i radi na drugom paketu spasa za Atenu kako bi spriječila restrukturiranje grčkog duga. Europska komisija izrazila je u ponedjeljak nadu da će odluka o nižoj kamati na irski krizni kredit biti donesena u idućim tjednima kako bi se Dublin lakše nosio s dugom. "Komisija se nedvosmisleno zalaže za nižu kamatu", kazao je glasnogovornik povjerenika EU-a za gospodarsku i monetarnu politiku Ollija Rehna. "Komisija je protiv restrukturiranja duga". Nastojanja irske vlade da ishodi nižu kamatu dosada su blokirale Njemačka i Francuska, koje zauzvrat traže od Dublina da odustane od veta na usklađivanje stopa korporativnog poreza u Europi odnosno da povisi važeću nisku stopu u Irskoj. Irski ministar energetike Pat Rabbitte izrazio je nadu da će Dublin izboriti sniženje kamate za jedan postotni bod na 40 milijardi eura kriznog kredita Europske unije na sastanku ministara financija. U međuvremenu je glasnogovornik njemačke vladajuće stranke CDU za financijsku politiku Michael Meister u Berlinu odvojeno izjavio kako bi dodatno sniženje kamate na hitan kredit Grčkoj bilo opravdano ako se Atena obveže provesti dodatne reforme kako bi se smanjio rizik vezan za grčke obveznice. U razgovoru za njemački radio visoko rangirani dužnosnik stranke kancelarke Angele Merkel ujedno je naglasio da se protivi restrukturiranju grčkog duga kao i izlasku Grčke iz eurozone.

ATENA - Agencija Standard & Poor's snizila je u ponedjeljak kreditni rejting Grčke s 'BB-' na 'B', ukazujući na sve veće izglede da će zemlja biti prisiljena restrukturirati dug. "Smatramo da je pojačan rizik da će Grčka poduzeti korake kako bi restrukturirala uvjete povrata komercijalnog duga, uključujući i već izdane državne obveznice", istaknula je agencija u priopćenju naglasivši da su moguća i dodatna sniženja. Godinu dana nakon što su joj Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrili krizni zajam, Grčka se bori s niskim poreznim prihodima i dubokom recesijom, potpirujući strahovanja da će biti prisiljena restrukturirati dug kako bi se izvukla iz fiskalnih nevolja. Članice eurozone vjerojatno priželjkuju da privatni vlasnici grčkih državnih obveznica produlje rokove njihova dospijeća, budući da i vlade razmišljaju i tome da Grčkoj ublaže uvjete za povrat kriznih zajmova, ističe se u priopćenju Standard & Poor'sa.

BEOGRAD - Predsjednik Upravnog odbora tvrtke Končar Darinko Bago u ponedjeljak je, na predstavljanju rezultata te tvrtke u sklopu međunarodnog beogradskog sajma tehnike, kazao da u 2011. godini očekuje izvoz u Srbiju vrijedan oko sedam milijuna eura. Naš izvoz je negdje na nivou od sedam milijuna eura u 2010. godini. U 2011. godini planiramo isto toliko, otprilike toliko planiramo i uvesti, kazao je Bago novinarima, govoreći o trgovinskoj razmjeni Končara sa Srbijom. Objasnio je kako se iz Srbije uvoze bakar, metalni proizvodi, baterije, pantografi, dok najveći dio izvoza u Srbiju čine energetski mjerni distributivni transformatori i oprema za tračnička vozila, ali da je najznačajnija stavka bijela tehnika. Bago je naveo kako bi, po njegovu mišljenju, tvrtke iz Hrvatske i Srbije trebale, pored prisutnosti na tržištima dviju zemalja, krenuti zajednički na treća tržišta. Mi jesmo pretežiti izvoznik, ali drago nam je i da tvrtke koje imaju istinski dobre proizvode, potrebne Hrvatskoj, dođu u Hrvatsku, istaknuo je. U Beogradu je u ponedjeljak otvoren 55. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, na kojem je ove godine najavljeno sudjelovanje 700 izlagača iz 28 zemalja svijeta, među kojima i Hrvatske, a prvi put sudjeluju izlagači iz Narodne Republike Kine.

ABU DABI - Zemlje članice UN-a u ponedjeljak su odobrile izvješće Ujedinjenih naroda koje predviđa da bi obnovljivi izvori energije poput solarne energije, vjetra ili vode mogli zadovoljiti gotovo 80 posto svjetskih potreba do 2050., što bi igralo značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. No, UN-ov međuvladin panel o klimatskim promjenama upozorio je vlade da moraju učiniti više kako bi potaknule politiku koja integrira obnovljive izvore u postojeće energetske mreže i promovira njihove koristi u smanjenju zagađenja. Studija uglavnom odgovara nacrtu koji su izradili znanstvenici, no ekološka grupa Greenpeace tvrdi da su neki zaključci razvodnjeni nakon protivljenja važne članice OPEC-a Saudijske Arabije i Brazila. "Gotovo 80 posto svjetske energije moglo bi potjecati iz obnovljivih izvora do polovice stoljeća ako ga bude pratila dobra politika", navodi se u izjavi objavljenoj nakon što su delegati vlada odobrili posebno izvješće na razgovorima u Abu Dabiju. U 2008. proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavljala je oko 12,9 posto ukupne proizvodnje u svijetu. Pregled 164 scenarija za prijelaz na obnovljive izvore pokazao je da bi mogli dovesti do kumulativnog smanjenja emisije ugljičnog dioksida od 220-560 milijardi tona od 2010. do 2050.

LONDON - Euro je u ponedjeljak ponovno ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući ulaganjima azijskih i bliskoistočnih fondova i ohrabrujućih podataka o njemačkom izvozu, koji su nadjačala utjecaj dužničkih problema u eurozoni. Prema dolaru euro je ojačao 0,5 posto na 1,4385 dolara, nakon 3,3-postotnog pada tijekom dva prethodna dana trgovanja koji ga je gurnuo na najnižu razinu u tri tjedna od oko 1,4310 dolara. Prema jenu je ojačao 0,7 posto na 116,20 jena. Dolar je prema jenu ojačao 0,1 posto, na 80,74 jena. Na početku ovog tjedna obnovljeni rast cijena nekih roba nakon prošlotjednog pada ponovno je podupro oporavak apetita ulagača za rizikom i drži europsku jedinstvenu valutu na pristojnoj udaljenosti od prošlotjedne najniže razine prema dolaru u tri tjedna. Euro također nastavlja crpiti podršku od razlika u kamatnjacima u eurozoni i Sjedinjenim Državama. "Unatoč aktualnom oporavku eura smatramo da će biti potrebno trajnije rješenje problema rubnih zemalja eurozone da bi se jedinstvena valuta vratila na nedavno dosegnute razine prema ostalim vodećim svjetskim valutama", ocjenjuje valutni strateg Citija Valentin Marinov. Podaci o američkoj zaposlenosti pomogli su obnoviti apetit ulagača za rizikom, te dali poticaja valutama viših prinosa, poput australskog dolara, koji je prema američkom ojačao za 0,6 posto na 1,0755 dolara.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙