FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ATENA/BEČ - Revizori Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda započeli su u utorak novu provjeru grčkih javnih financija, u okruženju glasina o restrukturiranju grčkog duga i novom paketu pomoći za Atenu. Stručnjaci EU-a i MMF-a odlučit će je li Grčka ispunila uvjete za sljedeću tranšu pomoći. Grčko ministarstvo financija priopćilo je da će izaslanstva EU-a, ECB-a i MMF-a ostati u Ateni najmanje tjedan dana. Jedan je izvor u Europskoj uniji, koji je želio ostati anoniman, kazao za AFP da ministri financija eurozone razmatraju mogućnost dodatne pomoći za Grčku u idućoj godini, budući da se čini malo vjerojatno da će se Atena uspjeti vratiti na tržišta kapitala. U utorak je grčka agencija za javni dug objavila da je aukcijom trezorskih zapisa s rokom dospijeća od šest mjeseci prikupila 1,625 milijardi eura, uz kamatu od 4,80 posto, neznatno višu u odnosu na sličnu aukciju u travnju. Vrijednost pristiglih ponuda premašila je vrijednost ponuđenu na upis za 3,58 puta. Aukcija je održana samo dan nakon što je agencija Standard & Poor's ponovno snizila rejting Grčkoj, s 'BB-' na 'B'. U međuvremenu je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Ewald Nowotny u utorak ukazao na mogućnost produljenja rokova povrata grčkih kredita. "Rješenje ne moraju nužno biti novi krediti. U obzir dolazi i produljenje roka za povrat postojećih kredita", naglasio je Nowotny, inače guverner austrijske središnje banke.

ŽENEVA - Vodeće svjetske telekomunikacijske tvrtke postigle su dogovor o uvođenju univerzalnog punjača koji će se osim za mobitele koristiti i za uređaje poput MP3 playera i tablet računala, objavila je agencija Ujedinjenih naroda. Kabel punjača moći će se odvojiti od utikača i koristiti za prebacivanje podataka, čime će se izbjeći potreba za posebnim kablovima za tu namjenu i smanjiti troškovi, a u konačnici i količina otpada, istaknuli su u Međunarodnom udruženju za telekomunikacije (ITU). Odluka o usvajanju novog sustava donesena je prošlog vikenda na sastanku u Ženevi, priopćeno je iz ITU-a. Među tvrtkama koje su već prihvatile novi sustav u ITU su izdvojili Telecom Italiju, Orange u sastavu France Telecoma, AT&T, španjolsku grupu Telefonicu, Swisscom i Belgacom, te China Academy of Telecommunication Research. Očekuje se da će im se naknadno priključiti i ostali, kazao je glasnogovornik agencije UN-a Sanjay Acharya. Novom će se opremom osuvremeniti univerzalni sustav za punjenje baterija mobitela, koji je ITU također podupro, a Udruženje GSM usvojilo ga je 2009. kao univerzalni standard. Novi punjač moći će se koristiti i za uređaje poput fotoaparata, bežičnih slušalica i opreme za GPS, te za MP3 playere i tablet računala, koje će korisnici moći napajati električnom energijom istim punjačem i kablom.

BRUXELLES - Kinesko udruženje zrakoplovne industrije obavijestilo je Europsku uniju da se protivi uključivanju kineskih zrakoplovnih kompanija u europsko tržište emisijama ugljičnog dioksida od 2012., kazao je u utorak izvor iz EU-a. "U petak je održana korisna rasprava s kineskim udruženjem zračnih prijevoznika na kojoj su naznačili da se protive uključenju u europsku shemu trgovanja emisijama (ETS)," kazao je neimenovani izvor. "Imali smo konstruktivne i korisne razgovore koji su pokrili širok spektar pitanja od zajedničkog interesa. Uočeno je da kineski prijevoznici imaju učinkovite zrakoplove i da su stoga u boljoj konkurentskoj situaciji nego kompanije sa starijom flotom. Dogovorili smo da ćemo nastaviti dijalog", rekao je izvor. Oko 4.000 zrakoplovnih operatera bit će uključeno u europsku shemu ETS od 1. siječnja iduće godine. Većina letova prema zračnim lukama u Europskoj uniji i iz njih bit će pokrivena tom shemom, bez obzira na matičnu zemlju operatera. Na zračni promet otpada oko tri posto europskih emisija stakleničkih plinova, a njihove razine rastu brže od emisija u svim drugim sektorima. Propise EU-a osporavaju kineske zrakoplovne kompanije Air China, China Eastern Airlines i China Southern Airlines.

ŠANGAJ - Prodaja vozila u Kini pala je u travnju za 0,25 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je njezin prvi pad u protekle dvije godine i ujedno prvi jasan znak hlađenja dosad usijanog tržišta. Prošlog je mjeseca na najvećem svjetskom tržištu prodano ukupno 1,55 milijuna vozila, izvijestila je kineska Udruga proizvođača automobila (CAAM). To je 0,25 posto manje nego u istom mjesecu lani. Stoga je glavni tajnik CAAM-a Dong Yang upozorio da bi ove godine prodaja mogla porasti po nižoj stopi u odnosu na rast gospodarstva u cjelini za koje se očekuje rast u visini sedam posto. U važećim je prognozama rast automobilskog tržišta u ovoj godini procijenjen na 10 do 15 posto. Travanjski podaci predstavljaju prvi pad prodaje na godišnjoj razini od siječnja 2009., kada se prodaja na godišnjoj razini zbog utjecaja svjetske financijske krize strmoglavila za 14,35 posto, uz prodanih 735.500 vozila. Broj prodanih automobila smanjio se u travnju i u odnosu na prethodni mjesec, i to za 15,1 posto.

LONDON - Euro je u utorak ostao nepromijenjen prema dolaru u kolebljivoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta zbog proturječnih izvješća o potencijalnom novom paketu pomoći za dugovima pritisnutu Grčku. Nakon što je nakratko poskočio na 1,4379 dolara, pod utjecajem izvješća Dow Jones Newsa da bi Grčka već u lipnju mogla dobiti dodatnih 60 milijardi eura pomoći, euro se kasnije povukao nakon što je grčka vlada tu vijest opovrgnula. Stabilizirao se na 1,4361 dolara, zadržavši se time na razini od prethodnog dana. Prema jenu euro je ojačao 0,3 posto na 115,63 jena. Dolar je prema japanskoj valuti također ojačao, te se njime trgovalo po 80,59 jena. "Dugoročne su prognoze dosta neizvjesne, što je i razlog tolikoj promjenjivosti. U euro trenutno nije uračunata dovoljna premija rizika. Nastavljeni problemi u rubnim zemljama eurozone u kombinaciji s umjerenim rastom zone u cjelini mogli bi ublažiti očekivanja o novom podizanju ECB-ovih kamatnih stopa i lišiti euro ključne potpore", ocjenjuje valutni strateg BTM-UFJ-a Lee Hardman. Među ostalim valutama isticao se švicarski franak, koji je potonuo prema dolaru i euru nakon izvješća koje je pokazalo rast indeksa potrošačkih cijena u Švicarskoj 0,1 posto na mjesečnoj razini u travnju, značajno ispod očekivanja analitičara. Time su umanjene šanse za podizanje kamatnjaka u toj zemlji u lipnju.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙