FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u četvrtak da planira poduprijeti oporavak u zemljama istočne Europe i srednje Azije i razmotriti mogućnost širenja mandata na sjevernoafričku regiju. Zemlje u kojima EBRD posluje spadaju u skupinu gospodarstava u nastajanju najteže pogođenih međunarodnom krizom i njihov je oporavak zasada neujednačen, konstatiraju u banci. EBRD će nastojati poduprijeti proces oporavka, budući da se zemlje te regije natječu za izravna strana ulaganja s vrlo uspješnim tržištima u nastajanju u drugim dijelovima svijeta, napominju u EBRD-u. U sklopu priprema za godišnju skupštinu EBRD-a, koja će 20. i 21. svibnja biti održana u glavnom gradu Kazahstana Astani i vremenski se podudara s 20. obljetnicom banke, u EBRD-u najavljuju da se namjeravaju fokusirati na daljnji razvoj tržišta i procjenu prioriteta reformi, te izazove ulaganja, budući da se zemlje pripremaju za uravnoteženiji i održiviji razvoj u budućnosti. Zahvaljujući povećanju kapitala koje su dioničari dogovorili na prošlogodišnjoj skupštini u Zagrebu, EBRD će nastaviti ulagati u istočnu Europu i srednju Aziju, i to znatno veće iznose nego u razdoblju prije krize. Tako su za naredne godine najavljena ulaganja u rasponu od 8,5 do devet milijardi eura. Guverneri EBRD-a procijenit će u Astani i mogućnost za proširenje EBRD-ovog mandata na sjevernu Afriku i izraditi plan za donošenje takve odluke. Banka od prošle godine razmatra zahtjev Egipta, inače dioničara EBRD-a, da usmjeri ulaganja i u tu zemlju, a međunarodna zajednica sugerirala je banci da bi u tom slučaju trebala proširiti mandat na cijelu regiju, ističe se u priopćenju.

STRASBOURG - Europski povjerenik Ollie Rehn upozorio je da bi restrukturiranje velikog grčkog duga imalo razorne posljedice i po tu zemlju i po eurozonu u cjelini. U slučaju restrukturiranja duga veliki dio grčkog bankovnog sustava vjerojatno postao insolventnan, naglasio je povjerenik EU-a u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu. To bi također moglo imati kobne posljedice po rast i zapošljavanje, te bi Grčkoj na dulje vrijeme zatvorilo vrata međunarodnih tržišta zajmova, dodao je Rehn. Zagovornici restrukturiranja duga "ignoriraju potencijalne katastrofalne posljedice po financije i stabilnost u Grčkoj ali i eurozoni u cjelini", objasnio je zastupnicima u Strasbourgu. Europski ministri financija sastat će se u ponedjeljak i utorak u Bruxellesu, a Grčka će zauzimati istaknuto mjesto na njihovom dnevnom redu, zajedno s još dvije problematične države, Irskom i Portugalom.

ATENA - Inspektori Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda utvrđuju da Grčka ima problema s ispunjavanjem preuzetih obveza koje su uvjet za dobivanje nove tranše pomoći, rekli su dužnosnici u četvrtak. Visoki inpektori sastaju se ovog tjedna u Ateni s grčkim ministrima kako bi procijenili može li Grčka dobiti petu tranšu kriznih zajmova kojima je prošle godine spašena od bankrota, kao i je li teret duga održiv. "Postupno formiraju mišljenje da ima teškoća ", rekao je jedan viši vladin dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Brine ih veliki rizik da ciljani proračunski prihodi neće biti ostvareni i traže dodatna smanjenja potrošnje." Njihova je pozitivna ocjena uvjet za isplatu nove tranše pomoći od 12 milijardi eura koji bi Grčkoj trebali biti isplaćeni u sljedećem mjesecu a potrebni su joj za pokrivanje financijskih obveza u visini 13,7 milijardi eura koje uskoro dospijevaju na naplatu. U protivnom bi Grčka mogla biti prisiljena objaviti insolventnost. Inspektori također trebaju procijeniti može li se Grčka nositi s dugom za koji se procjenjuje da će u ovoj godini dosegnuti 347 milijardi eura, što predstavlja oko 154 posto grčkog BDP-a.

ZAGREB/BRUXELLES - Sve manje opasnih proizvoda stiže na europsko tržište budući da ih se sve više uspijeva identificirati i povući iz optjecaja i prije nego stignu na tržište, pokazalo je izvješće koje je objavila Europska komisija. "Zahvaljujući rastućoj učinkovitosti sustava za brzo uzbunjivanje EU-a za opasne neprehrambene proizvode (Rapex), prošle je godine rekordni broj od 2.244 rizična proizvoda (13 posto više nego 2009.) zabranjen, povučen s tržišta ili od potrošača", kaže se u tom godišnjem izvješću. Trenutno se pažnja usmjerava prema "sigurnosti na izvoru" i intenzivira suradnja s međunarodnim partnerima poput Kine, rekao je europski povjerenik za zaštitu potrošača John Dalli. "Poduzeća bi trebala isključiti svaki rizik za sigurnost već od trenutka ideje, a proizvođači trebaju upravljati kvalitetom procesa proizvodnje i kontrolirati finalni proizvod na kraju lanca", dodao je Dalli. Sustav Rapex uveden je 2004. i te je godine broj prijava iznosio 468, dok je prošle godine iznosio 2.244. Najčešće se radilo o odjeći i tekstilnim proizvodima, igračkama i motornim vozilima. Te tri kategorije predstavljale su 66 posto ukupnih prijava o proizvodima visokog rizika 2010. Prošle su godine najaktivnije u prijavama bile Njemačka, Bugarska, Mađarska, Cipar i Grčka. Njihove prijave čine 47 posto svih prijava.

LONDON - Dolar je u četvrtak ojačao prema euru na međunarodnim tržištima valuta nakon što je pad cijena sirovina prigušio apetit ulagača za imovinom koju smatraju rizičnom, potaknuvši rasprodaje eura. Europska jedinstvena valuta tako je oslabila prema dolaru 0,3 posto na 1,4162 dolara. Još veći gubitak zabilježila je prema jenu, spustivši se na najnižu razinu od 24. ožujka od 114,17 jena. Dolar je pak poskočio prema jenu, dosegnuvši najvišu vrijednost prema japanskoj valuti u tjedan dana od 81,35 jena, da bi se naknadno stabilizirao na 80,90 jena. Zelena novčanica dosegnula je i najvišu razinu prema švicarskom franku u gotovo tri tjedna, od 88,82 centima. Nagli pad cijena sirovina, posebno srebra i nafte, zbog sumnji o mogućem nagrizanju potražnje, potaknuo je ulagače da smanje izloženost u valutama s višim prinosima, koje smatraju rizičnom imovinom. Pojedini analitičari pritom ukazuju na korelaciju između cijena srebra i eura, što bi značilo da će eventualni nastavljeni pad cijene tog plemenitog metala signalizirati daljnje slabljenje europske jedinstvene valute. Spekulacije o novom paketu pomoći za Grčku potiču snažne oscilacije u apetitu ulagača za rizičnom imovinom, budući da u cijenu valuta i dalje uključuju i značajne izglede za restrukturiranje grčkog duga.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙