FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke oslabila prema svim važnijim valutama, a po prvi je put srednji tečaj franka premašio šest kuna i iznosi 6,003104 kune. U odnosu na tečajnu listu HNB-a od petka, kuna je na danas utvrđenoj tečajnici prema franku oslabila za dva posto. Domaća je valuta oslabila i prema euru za 0,11 posto i srednji tečaj eura iznosi 7,415634 kune. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru i to za 2,31 posto te prema britanskoj funti za 1,53 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,298774 kune, a funte 8,547296 kuna. Inače, vrijednost kune prema švicarskom franku određena je odnosom franka i eura na svjetskom tržištu, a euro je danas na svjetskim valutnim tržištima na rekordno niskoj razini prema franku.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) jutros je ponovno produžila obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi, a obustava će trajati dok Hanfa ne odluči drugačije, po okončanju izvanrednog neposrednog nadzora nad izdavateljem Inom. "S obzirom na pokrenuti postupak izvanrednog nadzora, te uzimajući u okolnost da su dionice Ine uvrštene na službeno tržište Burze, Agencija je ocijenila da je daljnja privremena obustava trgovanja dionicom Ine potrebna u svrhu zaštite ulagatelja i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu", navodi se u obrazloženju rješenja Hanfe koje je objavljeno na internet stranicama Zagrebačke burze. Hanfa je ocijenila da, s obzirom da se izvanredni nadzor provodi na temelju odredbi Zakona o tržištu kapitala (ZTK) koje u prvom redu propisuju obvezu izdavatelja u vezi sadržaja i objave informacija u javnosti, nije moguće redovito i pravilno trgovanje dionicom Ine na uređenom tržištu, dok se u posebnom postupku nadzora ne utvrdi ispunjava li Ina sve svoje zakonske obveze u svezi postupanja s propisanim i cjenovno osjetljivim informacijama sukladno odredbama ZTK i na temelju njega donesenim podzakonskim aktima. U obrazloženju se također podsjeća da je Hanfa u postupku kontinuiranog nadzora 18. svibnja donijela rješenje kojim je utvrdila da je mađarski MOL manipuliralo tržištem. Hanfa je radi zaštite ulagača i osiguranja redovitog i pravilnog trgovanja na uređenom tržištu svojim ranijim rješenjima privremeno obustavljala trgovanje dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi i to od 28. travnja do 6. svibnja, potom od 9. do 13. svibnja, te od 16. do 20. svibnja, a sada do okončanja postupka izvanrednog nadzora.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) utvrdilo je kako je Ina, kao jedini trgovac na veliko mlaznim gorivom i jedini pružatelj usluge opskrbe zrakoplova mlaznim gorivom JET A-1 u zračnim lukama u Hrvatskoj, ograničila tržišno natjecanje i zloupotrijebila vladajući položaj na tom tržištu, a domaće kupce dovela u nepovoljan položaj u odnosu na strane, priopćeno je danas iz AZTN-a. Agencija je utvrdila da se to odnosi na razdoblje od 21. travnja 2008. godine do dana izricanja rješenja, a rješenje je Vijeće AZTN-a donijelo na sjednici održanoj 19. svibnja. AZTN je postupak pokrenuo na zahtjev Dubrovnik Airline-a. Rezultati su pokazali kako je Ina ugovaranjem cijena mlaznoga goriva na netransparentan način primjenom različitih kriterija pri formiranju cijene aviogoriva kojim se opskrbljuje Dubrovnik Airline i drugi domaći kupci, od onih kriterija koje korisiti pri formiranju cijene istog mlaznog goriva za inozemne kupce, Dubrovnik Airline i ostale domaće poduzetnike dovela u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju. Težina povrede u ovom slučaju proizlazi upravo iz činjenice da je Dubrovnik Airline zbog takvog ponašanja Ine kao jedinog dobavljača aviogoriva u Hrvatskoj, u matičnoj zračnoj luci Dubrovnik stavljen u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju koju čine najveći domaći avioprijevoznik i svi inozemni prijevoznici koji posluju s Inom, ističu iz Agencije. Dubrovnik Airline i ostali kupci mlazno gorivo u Hrvatskoj mogu kupovati samo od Ine pri čemu je usporedna analiza cijena provedena za domaće i inozemne kupce u dubrovačkoj zračnoj luci pokazala da su cijene za domaće kupce bile više nego za inozemne, kaže se u priopćenju. Među domaćim kupcima koje je Ina na ovaj način dovela u nepovoljan položaj, uz Dubrovnik Airline, još su Croatia Airlines, MORH RH, Trade Air, Vlada RH, Delić Air, MUP RH itd. Vijeće AZTN-a naložilo je Ini da u roku od tri mjeseca od dana dostave rješenja izmjeni odredbe o cijeni mlaznoga goriva u ugovorima tako da cijena bude određena na jasan, transparentan i nediskriminirajući način prema domaćim i inozemnim kupcima.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja odobrilo je državne potpore za restrukturiranje Varteksa dane u razdoblju 2004.-2006., ali je istodobno upozorilo Varteks da se potpore za restrukturiranje mogu dodijeliti samo jednom u deset godina, izvijestili su danas iz Agencije. "Naime, izvršavajući presudu Upravnog suda Republike Hrvatske koji je uvažio tužbu Varteksa i naložio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja donošenje novoga rješenja u istom predmetu, Vijeće AZTN-a donijelo je Rješenje kojim daje suglasnost na odluke Vlade Republike Hrvatske koje sadrže državna jamstva koja predstavljaju državnu potporu za restrukturiranje Varteksa", navodi se u priopćenju AZTN-a. Odluke su, dodaje se, usklađene sa Zakonom o državnim potporama, a odnose se na državna jamstva za financiranje tekućeg poslovanja Varteksa u korist Zagrebačke i Privredne banke te Hrvatske banke za obnovu i razvoj od 23. prosinca 2004. i 3. kolovoza 2006. godine. Također, Vijeće AZTN-a je dalo suglasnost na državne potpore za restrukturiranje sadržane u kreditima sklopljenim pod povoljnijim uvjetima između Varteksa i Hrvatske banke za obnovu i razvoj te na državne potpore koje je Varteks dobio u obliku subvencije. Subvenciju mu je 2005. dodijelilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva temeljem Mjera za poticanje razvoja i poboljšanje stanja u tekstilnoj i kožarsko-obućarskoj industriji Hrvatske, navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Nexe Grupa, najveći hrvatski proizvođač građevinskog materijala, u prva četiri mjeseca ove godine ostvarila je značajan rast prihoda i profitabilnosti, prihodi od prodaje povećani su za 22,6 posto, sa 254,8 milijuna kuna u prva četiri prošlogodišnja mjeseca na 312,4 milijuna kuna u istom ovogodišnjem razdoblju, priopćeno je iz našičke Nexe Grupe. Rast prihoda, napominje se, ostvaren je prije svega porastom izvoza građevinskog materijala i usluga, prvenstveno u susjednu BiH i druga tržišta na kojima Nexe Grupa već posluje, te na neka nova tržišta, ali i uspješnim plasiranjem potpuno novih proizvoda. U isto vrijeme profitabilnost Grupe mjerena pomoću dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) porasla je više od šest puta, na 30,9 milijuna kuna. Za tako velik skok u profitabilnosti, pojašnjava se, najzaslužnija je temeljito osmišljena i provedena unutar kompanijska optimizacija troškova, učinkovitija podjela rada i povećanje produktivnosti rada u čitavoj Grupi. Predsjednik Uprave Nexe Grupe Ivan Ergović kaže kako se u građevinskom sektoru u Hrvatskoj još uvijek ne primjećuju znakovi oporavka pa je zadovoljan što je tvrtka uspjela zadržati poziciju i povećati prihode.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti za travanj u Hrvatskoj je iznosila 18,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 1,1 postotni bod manja stopa registrirane nezaposlenosti nego za ožujak kada je iznosila 19,3 posto. No, na godišnjoj je razini stopa registrirane nezaposlenosti još uvijek veća, u travnju ove je viša za 0,3 postotna boda u odnosu na travanje prošle godine kada je iznosila 17,9 posto. Prema podacima HZZ-a, krajem travnja bilo je registrirano 308.869 nezaposlenih, što je za 21.261 osobu ili 6,4 posto manje u odnosu na ožujak, za 194 osobe odnosno 0,1 posto više u odnosu na travanj 2010. godine.

ZAGREB - Negativni sentiment sa europskih burzi danas se djelomično prelio i na Zagrebačku burzu, a poticaji investitorima ne pristižu ni iz domaćeg poslovnog sektora. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,77 posto, na 2.226 bodova, a Crobex10 0,43 posto na 1.230 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 5,5 milijuna kuna, što je otprilike milijun manje nego u petak u ovo doba. Milijunski promet, u visini od 1,5 milijuna kuna, do sada je ostvaren tek dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena oslabila 0,25 posto, na 259,9 kuna. Slijedi dionica Istraturista, sa 753.000 kuna prometa. Cijena joj se spustila 1,63 posto, na 259 kuna. Među likvidnijim izdanjima veći cjenovni minus bilježi dionica Luke Rijeka, za 2,55 posto. Po rastu cijene, pak, izdvajaju se dionice Ingre, koje su poskupjele 2,4 posto, i Dalekovoda, za 0,8 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙