FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

WASHINGTON - Američki poslodavci pojačano su zapošljavali u travnju, ali je stopa nezaposlenosti ipak blago porasla, na 9,0 posto, pokazali su u petak objavljeni podaci američke vlade. U prošlom je mjesecu tako u SAD-u otvoreno 244.000 novih radnih mjesta, premašivši očekivanja analitičara koji su prognozirali da će ih biti otvoreno 196 tisuća. Stopa nezaposlenosti porasla je pak na devet posto sa 8,8 u ožujku, budući da su neki nezaposleni nastavili tražiti posao. Analitičari su očekivali da će se stopa zadržati na prošlomjesečnoj razini. Ukupno je u privatnom sektoru otvoreno 268.000 radnih mjesta, dok ih je u javnom sektoru zatvoreno 24 tisuće. Bez posla je u prošlom mjesecu u Sjedinjenim Državama bilo 13,7 milijuna ljudi, u odnosu na 13,5 u ožujku.

VARŠAVA - Poljska vlada usvojila je nacrt proračuna za iduću godinu u kojem je zacrtala kresanje proračunskog manjka na 2,9 posto BDP-a, čime bi ga svela ispod najviše dopuštene vrijednosti u Europskoj uniji. U siječnju ove godine Europska komisija zatražila je od Poljske da sreže proračunski manjak koji je treću godinu zaredom prekoračio dopuštenu vrijednost u EU od tri posto BDP-a, poskočivši u 2010. na 7,9 posto BDP-a. Ministar financija Jacek Rostowski kazao je da će manjak, koji će ove godine biti osjetno iznad tri posto BDP-a, u 2012. biti srezan na 2,9 posto BDP-a. U idućoj godini proračunski prihodi trebali bi iznositi 292,7 milijarde zlota, a rashodi 327,7 milijardi zlota. Gospodarstvo bi u 2012. trebalo porasti po stopi od 4,0 posto, dok bi inflacija iznosila 2,8 posto.

BRUXELLES - Europska je komisija u petak odobrila Danskoj dva zahtjeva za pomoć iz Europskog fonda za prilagodbu globalizaciji (EGF) od preko 20 milijuna eura, koji će biti iskorišteni za ponovno zapošljavanje otpuštenih radnika iz brodograđevnog sektora i onih koji su radili u proizvodnji turbina za elektrane na vjetar "Svjetska financijska kriza promijenila je budućnost brodogradnje, čije su se glavne aktivnosti preselile u područja s manjim troškovima poput Azije, čiji je udio na tržištu spektakularno porastao", rekao je povjerenik za socijalnu politiku i zapošljavanje Laszlo Andor. Tako je tvrtka Glasfiber otpustila 3006 radnika kada je odlučila zatvoriti tvornice u Danskoj i premjestiti ih u Aziju. Program pomoći obuhvaća od 1775 od 3006 otpuštenih radnika, za koje se smatra da će imati najviše poteškoća da pronađu novi posao. Sredstava iz EGF bit će iskorištena za prekvalifikaciju tih radnika kako bi se osposobili za poslove u sektorima koji imaju perspektivu.

BRUXELLES - Jači utjecaj Kine u Africi ne znači nužno da europska zvijezda tamni, kazao je visoki dužnosnik skupine zemalja afričke, karipske i pacifičke regije (ACP), naglasivši da oba gospodarska diva mogu profitirati od viših ulaganja u Africi, prenose europski mediji. Mnogi u Europi žalili su se proteklih godina na jačanje utjecaja Kine na mineralima bogatom afričkom kontinentu, ali je glavni tajnik udruženja zemalja ACP-a u govoru u Europskom parlamentu poručio da EU još uvijek može osigurati svoje interese u regiji. "To što se Kina okreće Africi ne znači da će ju Europa izgubiti", rekao je šef kabineta glavnog tajnika Skupine zemalja afričke, karipske i pacifičke regije, inače viceguverner nigerijske središnje banke Obadija Mailafia na konferenciji u Bruxellesu, u organizaciji frakcije Zelenih. Europa se u posljednje vrijeme također suočava s kritikom zbog nastojanja da osigura pristup afričkim sirovinama.

LISABON/RIM - U Portugalu i Italiji petak su obilježili štrajkovi javnih službi. Portugalci su se odlučili na štrajk na poziv nekoliko sindikata koji prosvjeduju protiv mjera štednje koje vlada provodi već godinu dana, a proveden je dan nakon objave plana pomoći, vrijednog 78 milijardi eura, koji je Portugal dogovorio s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom. Poziv na štrajk upućen je već u travnju, prije jučerašnje objave plana pomoći EU i MMF-a, koji predviđa trogodišnji program stroge štednje. Ulicama većih talijanskih gradova prošli su deseci tisuća djelatnika službi javnog prijevoza koji prosvjeduju protiv gospodarskog stanja u zemlji, pri čemu su se posljedice osjećale u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu.

LONDON - Dolar je u petak ojačao prema euru i jenu na međunarodnim valutnim tržištima nakon što su najnoviji podaci iz Sjedinjenih Država pokazali da su poslodavci pojačali zapošljavanje u prošlom mjesecu iznad očekivanja, što je protumačeno kao signal o ubrzanom oporavku najvećeg svjetskog gospodarstva. Euro je prema dolaru oslabio 0,1 posto, na 1,4518 dolara, nakon što na nakratko kliznuo i na 1,4455 dolara. Američka novčanica najviše je ojačala prema jenu, 0,7 posto, te se njome trgovalo po 80,73 jena. Euro je u četvrtak oslabio prema dolaru gotovo dva posto nakon što je predsjednik Europske središnje banke nakon objave odluke o zadržavanju kamatnjaka u eurozoni na razini od 1,25 posto signalizirao da ne treba očekivati njihovo podizanje u lipnju. Američku novčanicu dodatno je podupro nagli pad cijena sirovina na međunarodnim tržištima, uključujući naftu koja je pojeftinila čak 10 posto. Trgovci ipak očekuju da će euro u srednjoročnoj perspektivi jačati prema dolaru budući da će ECB po njihovim očekivanjima brže podizati kamatnjake nego američka središnja banka.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙