FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Sjeverozapadna Hrvatska i dalje je najkonkurentnija hrvatska regija, pokazuje "Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2010.", koji su danas predstavili Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK) i Program Ujedinjenih naroda za Razvoj (UNDP). Slika konkurentnosti na razini triju glavnih regija po standardima EU-a, s 800.000 ili više stanovnika, nije se lani promijenila u odnosu na 2007. jer je Sjeverozapadna Hrvatska i dalje na vodećem mjestu, Jadranska je druga, a na začelju je, kao i prije tri godine, Središnja i Istočna (Panonska) Hrvatska. Na županijskoj ljestvici konkurentnosti Varaždinska županija se u 2010. popela na prvo mjesto koje je tri godine prije toga zauzimao Grad Zagreb, dok je na posljednjem, 21. mjestu, Požeško-slavonska županija. Varaždinska županija, Grad Zagreb te Istarska, Međimurska i Zagrebačka županija ponovno su na prvih pet mjesta prema regionalnom indeksu ukupne konkurentnosti, dok su na začelju Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Ličko-senjska županija, tj. županije koje najviše osjećaju posljedice rata. Svih deset županija koje imaju niži rang konkurentnosti imaju i niži indeks razvijenosti (ispod 75 posto prosjeka BDP-a Hrvatske po glavi stanovnika). Kontinuirani pad konkurentnosti je zabrinjavajući trend posljednjih godina u cijeloj Hrvatskoj koja ne uspijeva iskoristiti svoj nevjerojatni potencijal i resurse, upozorio je predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić. Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton upozorava kako su prosječna primanja triput veća u bogatijim regijama nego u siromašnijim. Hrvatska stoga mora puno raditi na uklanjanju ili barem smanjenju regionalnih nejednakosti i jačanju konkurentnosti na regionalnoj razini.

ZAGREB - Predstavnici Delegacije Europske unije i Ministarstva financija predstavili su danas IPA 2008 twinning light projekt "Jačanje Porezne uprave u borbi protiv korupcije". Cilj projekta vrijednog 224,5 tisuća eura je jačanje odgovornosti i transparentnosti rada Porezne uprave i podizanje učinkovitosti u otkrivanju i progonu korupcijskih djela. Provedba počinje 16. svibnja i trajat će šest mjeseci. Pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Ljiljana Jagatić rekla je da su očekivani rezultati projekta provedba analize i nedostataka postojećeg sustava za borbu protiv korupcije u Poreznoj upravi te izrada antikorupcijske strategije i pripadajućeg akcijskog plana. U planu je i izrada vodiča za obradu pritužbi građana na rad zaposlenika Porezne uprave te unapređenje postupaka za prijavljivanje, otkrivanje i istraživanje kažnjivih djela. Veleposlanik Republike Austrije u Hrvatskoj Jan Kickert podsjetio je kako je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u petak veleposlanicima zemalja EU-a predstavila izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju "Pravosuđe i temeljna prava" i da je borba protiv korupcije u središtu tog izvješća. Dodao je da Austrija podupire Hrvatsku u "zadnjim etapama pristupnog maratona" te se nada da će Hrvatska završiti pregovore u lipnju. Prvi tajnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Jean-Marie Moreau kazao je kako smo u Hrvatskoj zadnjih godina svjedoci pojačanog interesa javnosti za problem korupcije i da u javnosti jača svijest o njezinoj štetnosti. "Teško je zamisliti društvo bez korupcije, ali to ne znači da od toga cilja treba odustati", kaže Moreau.

SPLIT - U splitskom Dalmacijavinu danas je počeo štrajk radnika zbog neisplate tri posljednje plaće, uslijed čega su radnicima na račune počele stizati ovrhe. Štrajkat ćemo sve dok novac ne sjedne na tekuće račune radnika, izjavio je novinarima predstavnik Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Lukica Bucat. Zadnje dvije godine sindikat traži brzu privatizaciju tvrtke, no čini se da od toga nema ništa. U nezavidnoj smo situaciji jer naši proizvodi nestaju s tržišta, a time gubimo stečenu poziciju, rekao je Bucat dodavši kako radnici žele upozoriti vlasnika da treba redovito isplaćivati plaće želi li da privatizacija teče po planu. Preseljenje Dalmacijavina na novu lokaciju odgođeno je za mjesec dana, kazao je Bucat koji vjeruje da će se do 17. lipnja, kada istječe rok za podnošenje ponuda, ipak pojaviti kupac za Dalmacijavino, nakon čega će tvornica biti privatizirana. Na prodaju po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, je 620.618 dionica koje čine 79,82 posto temeljnog kapitala tvrtke.

SPLIT - Sindikalni čelnici Brodosplita pozvali su danas Vladu da na sjednici u četvrtak potpiše suglasnost za gradnju četiriju brodova koji će im otvoriti vrata za daljnje poslove. Ugovori za gradnju brodova postoje, usvojeni su na Nadzornom odboru Brodosplita, limovi i materijali su tu. Čekamo početak gradnje, a to ne možemo bez Vlade koja mora potpisati suglasnost, istaknuo je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić na konferenciji za novinare. Već imamo narudžbe za Jadroplov i za gradnju dva kruzera koji "čekaju" u Ministarstvu gospodarstva već deset mjeseci. Prije je razlog za nepotpisivanje ugovora bila zabrana gradnje brodova, sad je ta zabrana skinuta, pa se pitamo gdje je problem, kaže Šegvić. "I u ovom trenutku, dok mi ovdje sjedimo, razgovara se o gradnji dva broda, a da smo imali suglasnost Vlade na gradnju Jadroplova taj bi se posao već realizirao", istaknuo je Šegvić. Sindikalcima nije jasno kako nitko u Vladi ne vidi da je brodogradilištu ostalo još samo tri mjeseca posla, nakon čega mogu staviti ključ u bravu. U vezi privatizacije naglašavaju kako nisu protiv samoborskog DIV-a već smatraju da treba ispoštovati zakonsku proceduru.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata zatražila je danas hitan sastanak s ministrom gospodarstva, rada i poduzetništva Đurom Popijačem zbog stanja u brodogradilištima i sve veće neizvjesnosti i nesigurnosti među radnicima. HUS predlaže Popijaču da čim prije sazove sastanak s predstavnicima sindikata koji djeluju u brodogradnji jer preduga privatizacija Brodosplita, opterećenog neugovaranjem novih poslova, i neizvjesnost oko održivih planova restrukturiranja Brodotrogira, Kraljevice i 3. maja nalažu objektivno rasvjetljavanje svih okolnosti. Tu potrebu dodatno naglašava bojazan da odugovlačenje započetih aktivnosti ima za cilj zaobići neke od obaveznih uvjeta objavljenih međunarodnih natječaja koji su bili plod dogovora Vlade i socijalnih partnera, kaže se u priopćenju HUS-a.

ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u travnju su u Hrvatskoj u odnosu na ožujak u prosjeku porasle za 0,2 posto, a u odnosu na travanj prošle godine više su za 2,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku (DZS). Rast potrošačkih cijena na mjesečnoj razini od 0,2 posto najniži je u ovoj godini, a to je utjecalo i na blagi pad stope inflacije na godišnjoj razini, s 2,6 posto u ožujku na 2,4 posto u travnju. Statistika na godišnjoj razini pokazuje da su najviše, za 7,1 posto, porasle cijene prometa, na što je najviše utjecao rast cijena goriva i maziva za osobna vozila koje su u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine više za 15,8 posto.

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) danas je produžila privremenu obustavu trgovanja dionicama Ine dok Hanfa ne odluči drugačije, ali ne dulje od kraja trgovinskog dana u petak, 20. svibnja, a od mađarskog MOL-a očekuje očitovanja na 9. svibnja zatražene podatke i dokumente o načinu stjecanja dionica Ine. Agencija je, s obzirom na okolnosti trgovanja i raspoložive podatke o investitorima utvrđene tijekom kontinuiranog nadzora, dana 9. svibnja 2011. godine zatražila od MOL-a, putem punomoćnika odvjetničkog društva Žurić i Partneri, "podatke i dokumente o načinu stjecanja dionica Ine, a koji naročito uključuju odluku uprave MOL-a o stjecanju dionica Ine, podatke o trećim osobama od kojih su dionice stjecane, preslike ugovora i druge dokumentacije iz koje je razvidna količina, cijena i način plaćanja predmetnih dionica, te podatke o svim skrbničkim računima na kojima MOL posredno ili neposredno drži dionice Ine", navodi se u obrazloženju rješenja kojim je Hanfa naložila Zagrebačkoj burzi da bez odgode privremeno obustavi trgovanje dionicama Ine. "Ostavljeni rok za dostavu navedenog očitovanja istječe danas, 16. svibnja. Nakon njegova dostavljanja bit će potrebno određeno vrijeme u kojem će Agencija analizirati prikupljene informacije, te će po objavljenoj analizi donijeti i odgovarajuću odluku o predmetnoj stvari", ističe se u obrazloženju rješenja koje je objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Uprava Hanfe rješenje o privremenoj obustavi trgovanja dionicama Ine donijela je na jutrošnjoj izvanrednoj sjednici svoje Uprave, a dionicama Ine ne trguje se na Zagrebačkoj burzi od 28. travnja.

ZAGREB - S nastavkom blokade trgovanja dionicom Ine, na Zagrebačkoj burzi i danas vlada letargija, pri čemu je milijunski promet ostvaren tek dionicom HT-a. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,05 posto, na 2.210 bodova, dok je Crobex10 bio u minusu 0,11 posto na 1.232 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je svega 3 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Do podneva je dionicom HT-a ostvareno oko 1,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 262,44 kune. Među likvidnijim izdanjima najveći skok cijene bilježi dionica IGH, za gotovo 7 posto. Znatniji pad cijene, pak, bilježi dionica Luke Rijeka, za 3,3 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,13 posto u odnosu na tečajnu listu s kraja prošlog tjedna, a oslabila je i prema ostalim promatranim valutama, najviše prema američkom dolaru, za 1,40 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici iznosi 7,379265 kuna, a dolara 5,226108 kuna. Kuna je oslabila i prema britanskoj funti i to za 0,90 posto, te prema švicarskom franku za 0,87 posto. Srednji tečaj funte na današnjoj tečajnici HNB-a iznosi 8,462460 kuna, a franka 5,884112 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙