FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katowice: zbornik o hrvatskom jeziku i književnosti sedamdesetih godina

Autor: macu
ZAGREB, 16. svibnja 2011. (Hina) - Zbornik radova o hrvatskoj kulturi, jeziku i književnosti sedamdestih godina koji je plod suradnje poljskih i hrvatskih jezikoslovaca i proučavatelja književnosti objavljen je u izdanju Šleskog sveučilišta u Katowicama, izvijestili su danas iz Zagrebačke slavističke škole.

Urednici zbornika "Chorwacja lat siedemdziesiątych XX wieku: Kultura-Język-Literatura", Leszek Małczak i Paulina Pycia, priredili su izbor tekstova hrvatskih i poljskih kroatista koji se bave hrvatskim jezikom i književnošću, kulturom i supkulturom u sedamdesetim godinama dvadesetoga stoljeća.

Radovi poljskih kroatista (Paulina Pycia, Maria Cichońska, Robert Bońkowski, Barbara Czapik-Lityńska, Anna Ruttar, Katarzyna Majdzik), kako se napominje, zanimljiv su i koristan "pogled izvana" na područje hrvatske lingvistike, znanosti o književnosti i kulturologije, a tematski obrađuju reprezentativne poetike sedamdesetih, propituju idejno-estetske mijene u tom desetljeću, utjecaj i posljedice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika iz 1967., pojavu novogovora u poljskom i hrvatskom jeziku te njihovu specifičnu uporabu u supkulturi mladih.

Radovi hrvatskih znanstvenika (Krešimir Bagić, Lada Čale Feldman, Krešimir Mićanović, Tvrtko Vuković) najvećim su dijelom proizašli iz predavanja održanih na 38. seminaru Zagrebačke slavističke škole kojima se nastojalo sintetizirati književna, kulturna i jezikoslovna zbivanja u sedamdesetima godinama prošloga stoljeća.

(Hina) pp/xmc yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙