FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Uvod u medije"

Autor: mkov
ZAGREB, 10. svibnja 2011. (Hina) - Zbornik radova "Uvod u medije" urednice Zrinjke Peruško predstavljen je večeras u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu, a o zborniku su govorili politolozi Nenad Zakošek i Marijana Grbeša, recenzentica knjige Biserka Cjetičanin i urednica zbornika Zrinjka Peruško.

U zborniku je objavljen pregled medijskih institucija, a posebno su obrađena tehnologija prijenosa sibola, istaknuo je Zakošek. Objavljeni su, naime, prilozi o knjigama, tiskanim novinskim medijima, radiju, filmu i televiziji te elektroničkim internetskim medijima.

Knjiga je ujedno pregled medija koji su revolucionirali kulturu i način komuniciranja, a posebno obrađuje medijske agencije, reklame i oglašavanje, odnose s javnošću i autorska prava, istaknuo je politolog Zakošek, napomenuvši kako je danas vrijeme medijskoga koloniziranja politike.

Politologinja Grbeša smatra kako živimo u "razdoblju medijatizma". "Tehnološka medijska revolucija diktira tempo života", a zbornik "Uvod u medije" donosi presjek medijskoga istraživanja i tema, kao i presjek medijskih problema u Hrvatskoj i uopće, kazala je.

Grbeša je također ocijenila kako je istraživanje medijskoga stanja u Hrvatskoj na samom početku.

Recenzentica Cvjetičanin je istaknula kako su autori obuhvatili nastanak i razvoj medija, medijskih instituca ili medijskih praksi u Hrvatskoj i svijetu te njihovo sadašnje stanje i perspektive razvoja u novim tehnološkim i gospodarskim uvjetima.

Urednica zbornika Peruško napomenula je da kao autorica u uvodniku ocrtava granice disciplina masovne komunikacije, dodavši kako su u zborniku radovi 14 autora.

U zborniku "Uvod u medije" koji je objavila zagrebačka nakladna kuća "Jesenski i Turk" objavljeni su radovi Mihaele Majcen Marinić o knjizi, Gordane Vilović o tiskanim medijima, Nikice Guilića o filmu, Marine Mučalo o radiju, Tene Perišin o televiziji, Sanjina Dragojevića i Hrvoja Frančeskog o stripu, Nenada Preloga o novim medijima i Fjodora Polojca o novinskim agencijama. U njoj su također i radovi Ante Gavranovića o reklamiranju, Antonije Čuvalo o istraživanjima medijske publike, Kristine Delfin Kanceljak o autorskim pravima i Bože Skoke o odnosima s javnošću.

(Hina) xmkov ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙