FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik radova "Identitet bačkih Hrvata"

Autor: mkov
ZAGREB, 11. svibnja 2011. (Hina) - Zbornik radova međunarodnoga znanstvenog skupa održana u Zagrebu 27. i 28. studenog 2008. "Identitet bačkih Hrvata", koji je uredio Robert Skenderović predstavljen je danas u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu.

O zborniku su govorili povjesničar Marino Manin, književnik Tomislav Žigmanov i urednik Robert Skenderović.

Po Maninovim riječima zbornik je temeljno djelo za razumijevanje perifernoga etnografskog prostora na kojem žive Hrvati. Nit vodilja u zborniku jest integralni čimbenik od osobnoga, kućnoga, zavičajnoga do nacionalnog identiteta, rekao je dodavši kako su u zborniku obrađeni i dezintegrativni čimbenici koji se očituju u posebnu bunjevačkom identitetu.

Zbornik, kako smatra Žigmanov, utvrđuje suradnju dviju institucija - Hrvatskoga instituta za povijest iz Republike Hrvatske i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice.

Ocijenio je kako zbornik uveliko prati određene tendencije među Hrvatima u Bačkoj te dodao kako je povijest bačkih Hrvata duga, duboka i uglavnom nepoznata.

Skenderović je istaknuo kako zbornik sagledava vrijednosti identiteta bačkih Hrvata te dodao kako su u njemu obrađene mnoge povijesne, etnografske, sociološke i politološke teme o bačkim Hrvatima.

Zbornik "Identitet bačkih Hrvata" (364. str.) objavili su u sunakladništvu Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko akademsko društvo.

U njem su objavljeni radovi 17 autora: Andrije Kopilovića, Andrije Anišića, Ladislava Heka, Bele Tonkovića, Roberta Skenderovića, Franje Emanuela Hoška, Stevana Mačkovića, Maria bara, Ante Sekulića, Milana Černelića i Biserke Jaramazović, Tihane Rubić, Marka Samardžije, Petra Vukovića, Mije Karagića, Josipa Ivanovića, Tomislava Žigmanova i Slavena Bačića.

(Hina) xmkov yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙