FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: moguć daljnji rast cijena, ulagači optimistični

Autor: neba
NEW YORK, 2. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli su najviše razine u nekoliko godina, a zahvaljujući optimizmu ulagača, moguć je i daljnji rast cijena dionica.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks skočio 2,4 posto, na 12.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 2 posto, na 1.363 boda, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 2.873 boda.

Za Dow Jones i S&P 500 to su najviše razine od lipnja 2008., a za Nasdaq indeks još od prosinca 2000. godine.

Optimizam ulagača zahvaljuje se odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i procjenama da će američka središnja banka i dalje voditi izuzetno popustljivu monetarnu politiku.

„Pojavljuju se jasne naznake da je tržište u fazi prekupljenosti, no optimizam vlada i dalje, posebice nakon što se S&P 500 indeks probio iznad ključne razine od 1.340 bodova. Slijedeći je cilj 1.400 bodova S&P indeksa“, kaže Stephen Massocca, direktor u tvrtki Wedbush Morgan.

Na ulasku u svibanj, tradicionalno loš mjesec za tržište kapitala, S&P 500 indeks u plusu je u odnosu na početak godine za 8,4 posto.

Kako se bliži kraj sezone objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci. Ovoga će tjedna najviše pozornosti privući izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da je u travnju broj zaposlenih porastao za otprilike 190.000, ali da je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena na visokih 8,8 posto.

Nakon slabijih nego što se očekivalo makroekonomskih podataka prošloga tjedna, ulagače bi mogao ohrabriti značajniji rast zaposlenosti, što bi ukazivalo na održiv rast američkog gospodarstva.

Uz to, Institut za menadžere nabave objavit će u ponedjeljak izvješće o kretanjima u proizvodnom sektoru, a u srijedu u uslužnom sektoru.

Nastavlja se i sezona objave kvartalnih poslovnih izvješća kompanija. Dosad je, prema podacima Reutersa, kvartalna izvješća objavilo oko 320 kompanija, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, a čak 73 posto njih nadmašilo je svojim rezultatima očekivanja analitičara.

Nastavak tog niz boljih nego što se očekivalo kvartalnih izvješća mogao bi dodatno potaknuti rast vodećih indeksa.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙