FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski makrogospodarski podaci i poslovna izvješća oraspoložili europske burze

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. svibnja 2011. (Hina) - Europska tržišta dionica u petak su ojačala budući da su ulagače oraspoložila dobra poslovna izvješća i makrogospodarski podaci iz Njemačke i Francuske, koji svjedoče o neočekivano dobrom gospodarskom oporavku.

Indeks Londonske burze Ftse porastao je 0,81 posto, na 5.993 boda. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,61 posto i iznosio 7.489 bodova, dok se pariški CAC popeo 0,96 posto i iznosio je 4.061 bod.

Ulagače su ohrabrila dobra poslovna izvješća kompanija i najnoviji makrogospodarski pokazatelji iz eurozone.

Tako je gospodarstvo eurozone u prvom tromjesečju poraslo za 0,8 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, premašivši očekivanja, uz snažan oporavak Njemačke i Francuske.

"Podaci o BDP-u nadmašili su očekivanja i potvrdili Njemačku kao motor rasta u eurozoni", tumači Anita Paluch iz ETX Capitala.

Makrogospodarski podaci popravili su opće raspoloženje na tržištu ali su najveći dobitnici bile pojedinačne kompanije, i to zahvaljujući dobrim poslovnim izvješćima.

Tako je dionica njemačkog proizvođača čelika ThyssenKruppa nakon objave poslovnog izvješća ojačala 3,5 posto dok je EADS dobio na vrijednosti 3,8 posto.

Među gubitnicima bio je pak bankovni sektor u rubnim članicama eurozone, budući da najnoviji podaci navode ulagače na zaključak da se Grčka neće moći nositi sa svojim obvezama ni postići u ovoj godini dogovorene ciljeve s EU-om i MMF-om bez dodatnih reformi.

Bankovni sektor tako je bio na gubitku 0,6 posto, pri čemu su banke rubnih članica eurozone Banco Santander, Banco Espirito Santo i Banca Popolare di Milano oslabile u rasponu od 1,6 do 2,2 posto.

Na Tokijskoj burzi je indeks Nikkei pao 0,7 posto na 9.648 bodova.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙