FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački BDP podigao europske indekse

Autor: neba
LONDON, 13. svibnja 2011. (Hina) - Na europskim su burzama vodeći indeksi jutros ojačali uslijed solidnih zarada kompanija i boljeg od očekivanja podatka o rastu njemačkog gospodarskog rasta.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica porastao je do 9,30 sati 0,3 posto, na 1.148 boda, nakon što je jučer pao 0,7 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,66 i 0,77 posto.

Dobro raspoloženje na europskim burzama jutros je potaknuo bolji od očekivanja podatak o rastu njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP). U prvom ovogodišnjem tromjesečju njemački BDP porastao je na godišnjoj razini 5,2 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će porasti 4,9 posto.

„Dobili smo vrlo dobre podatke iz Njemačke, koji pokazuju da je pozicija te zemlje solidnija nego njezinih rivala. Tržište nastavlja ocjenjivati i dosad pristigla financijska izvješća kompanija, reagirajući na sve pozitivno“, ističe Keith Bowman, analitičar pri Hargreaves Lansdownu.

Znatnije je jutros porasla cijena dionice EADS-a, za 3,4 posto, nakon što je taj zrakoplovni konzorcij izvijestio o boljim od očekivanja poslovnim rezultatima za prvo tromjesečje.

Oporavile su se i dionice rudarskih kompanija nakon oštrog pada njihovih cijena proteklih trgovinskih dana. STOXX Europe 600 indeks baznih sirovina jutros je porastao 0,7 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,7 posto, na 9.648 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙