FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se mirno trgovanje

Autor: neba
ZAGREB, 13. svibnja 2011. (Hina) - Kao i proteklih dana, na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje, jer investitori nisu skloni intenzivirati svoje aktivnosti prije nego što čuju pozitivne vijesti iz domaćeg gospodarstva.

Svih 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,04 posto, na 2.209 bodova, a Crobex10 0,23 posto, na 1.234 boda.

Redovni promet dionicama premašio je 10 milijuna kuna, i bio je 7 milijuna manji nego prethodnoga dana.

Najveći je promet ostvaren dionicom HT-a, 2,09 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,69 posto, na 259,88 kuna.

„Domaće tržište ne reagira ni na vijesti iz poslovnog sektora ni na zbivanja na svjetskim burzama, jer makroekonomska situacija ne daje još razloga za veći optimizam. Stagnacija indeksa i nizak obujam trgovanja mogli bi se nastaviti sve dok investitori ne dobiju pozitivne signale vezane uz pristupne pregovore s Europskom unijom“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na svjetskim burzama, pak, nastavlja se volatilno trgovanje. Nakon vrlo nesigurnog trgovanja, na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi porasli, što se zahvaljuje stabilizaciji tržišta sirovina i rastu cijena dionica u defanzivnim sektorima.

Na azijskim se burzama jutros trgovalo vrlo oprezno zbog daljnjeg zaoštravanja monetarne politike u Kini.

Na europskim burzama, pak, jutros su cijene dionica porasle, poduprte boljim od očekivanja podatkom o rastu njemačkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U prvom ovogodišnjem tromjesečju njemački BDP porastao je na godišnjoj razini 5,2 posto. Ekonomisti su procjenjivali da će porasti 4,9 posto.

„U ovome trenutku još je prilično neizvjesno u kojem smjeru će krenuti svjetske burze. Bolji od očekivanja podatak o njemačkom BDP-u potaknuo je jutros dobro raspoloženje na europskim burzama. Ipak, najvažniji svjetski indeksi ostvarili su solidan rast od rujna lani, stoga je moguća i nešto veća korekcija naniže cijena dionica“, ističe Bešević.

Dodaje da su investitori na oprezu jer imaju na umu i skorašnji završetak programa kvantitativnog popuštanja monetarne politike u SAD-u.

„Nove smjernice investitorima će danas dati podatak o potrošačkim cijenama u SAD-u“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙