FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo izvješće povjerenstva

Autor: tkol
ZAGREB, 12. svibnja 2011. (Hina) - Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije danas je jednoglasno prihvatilo izvješće saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2010.

Kako je izvijestio predsjednik tog povjerenstva kojem uskoro istječe mandat Mate Kačan, od početka prošle godine do sredine ožujka ove godine doneseno je ukupno 55 odluka i 44 mišljenja, a od toga je u 21 slučaju kod dužnosnika utvrđen sukob interesa.

Oko 2000 dužnosnika bilo je obvezno podnijeti imovinske kartice, izvijestio je Kačan, dodavši kako tristotinjak lokalnih dužnosnika nakon izbora 2009. nije podnijelo kartice. No to je, kako je rekao, riješeno nakon upozorenja da im neće biti isplaćena plaća dok ne podnesu karticu.

Po Kačanovu mišljenju krug ljudi koji bi trebali podnositi imovinsku karticu nije potrebno previše širiti jer se do tih podataka može doći putem OIB-a i slično.

Predsjednika nacionalnog vijeća Željka Jovanovića zanimalo je kako imaju širok krug dužnosnika i oko 2000 imovinskih kartica, a sukob interesa utvrđen je tek u 21 slučaju.

U odluke, kako je objasnio Kačan, nisu uračunane one vezane, primjerice, za tristotinjak lokalnih dužnosnika koji nisu predali imovinske kartice, jer bi u tom slučaju statistički broj znatno skočio.

Za mandata povjerenstva, kako tvrdi njegov predsjednik, nije bilo drastičnih sukoba interesa u kojima je nastala neka veća društvena šteta, a slučajevi su se uglavnom odnosili na kršenje nekih zakonskih odredaba i slično.

Ana Lovrin osvrnula se na podatke iz 2009., po kojima je od 317 donesenih odluka u 296 slučajeva utvrđen sukob interesa, a posebno su je zanimale najčešće izricane kazne.

Povjerenstvo drži da je najvažnija kazna izići u javnost, rekao je Kačan, dodavši ipak da je bilo i novčanih kazna.

Lovrin je pohvalila rad povjerenstva, jer su riješili sve predmete te nije ostalo dvojbenih slučajeva tijekom njihova mandata.

(Hina) xkt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙