FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: rkor
ZAGREB, 9. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Ivo Josipović u svom je "Američkom dnevniku", objavljenom u današnjem Vjesniku, napisao kako je na svim službenim sastancima, od Bijele kuće i razgovora s potpredsjednikom Bidenom, preko State Departmenta i radnoga sastanka s državnom tajnicom Clinton do susreta s kongresmenima i senatorima, jedna stvar bila konstantom: Hrvatska i SAD su saveznici i partneri. "Bez međusobno otvorenih pitanja razgovaramo o tome kako se zajednički na međunarodnoj sceni i radi obostranog dobra djelotvorno suočiti sa zajedničkim izazovima. Amerika je snažan partner, naši se vrijednosni sustavi i interesi poklapaju, i želimo li ih uspješno ostvariti, tada je iznimno važno da se međusobno dobro informiramo i razumijemo", napisao je Josipović ekskluzivno za Vjesnik te dodao kako je nama važno da Amerika prepoznaje važnost što skorijeg članstva Hrvatske u Europskoj uniji kao zalog stabiliziranja našega jugoistočnog susjedstva. Podsjetio je da je njegov radni posjet SAD-u započeo dolaskom u Chicago da se susretne s hrvatskom dijasporom koja je u tom gradu velika, dobro uklopljena i situirana, te s "opinion makerima" u akademskim i javnim krugovima toga velikog i gospodarski moćnoga grada. "Danas, dvadeset godina nakon stjecanja samostalnosti i petnaest godina nakon oslobađajućih akcija Bljesak i Oluja, svaki je politički radikalizam koji se poziva na naciju ne samo neprihvatljiv, nego i besmislen. I zato on među američkim Hrvatima ne igra nikakvu aktivnu ulogu", ocjenjuje Josipović.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je jučer nakon sastanka u Ministarstvu pravosuđa da će izvješće o ispunjenim obvezama u Poglavlju 23, koje će vlada uz još neke dokumente donijeti u četvrtak, biti sveobuhvatno i da na temelju toga očekuje dobru procjenu. Kosor je u izjavi, objavljenoj na vladinim internetskim stranicama, rekla da se za današnji sastanak dogovorila s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem jer se u tom ministarstvu radi završno izvješće vezano za Poglavlje 23 - Pravosuđe i temeljna prava. "Ovo je zadnje brušenje toga izvješća, dosta smo razgovarali o pojedinostima i ono što je ključno da se kroz izvješće mora vidjeti svaka pojedinost koju smo napravili u reformi pravosuđa, ali općenito u ispunjavanju mjerila i za otvaranje i za zatvaranje Poglavlja 23", rekla je premijerka, ustvrdišvi da su odrađene velike reforme i mnogo velikog posla na dobrobit hrvatskih građana. Ustvrdila je da su u izvješće uložili ogromne napore i postigli efekt u potpunoj neovisnosti pravosuđa i pravosudnih institucija - Državnog sudbenog vijeća, Državnog odvjetničkog vijeća i sudova, što je sasvim vidljivo, ne samo kroz pravosuđe, nego i u praksi. "Izvješće će zaista biti sveobuhvatno, veliko, uz nekoliko pratećih dokumenata. Mi bismo onda u četvrtak mogli reći da smo tu veliku cjelinu Poglavlje 23 zaokružili i na temelju toga očekujemo i dobru procjenu svih onih koji procjenjuju", kazala je Kosor.

MARČANA - Velikim narodnim skupom jučer je na Proštini, u općini Marčana, obilježena 90. obljetnica Proštinske bune, prvog oružanog otpora nadolazećem talijanskom fašizmu. Saborski zastupnik Damir Kajin tom je prigodom naglasio da je antifašizam jedna od najvećih vrijednosti Istre. Poručio je sadašnjoj vlasti da se što prije makne, jer je upropastila državu, uništila je gospodarski i vratila tamo gdje je bila 1999. godine. "Žalosno je da su ovoj vlasti bitni transkripti i tko ih je dostavio Haagu, a istodobno im nje bitno tko je nakon 'Oluje' zapalio 22 tisuće zgrada, likvidirao 677 nedužnih staraca, niti tko je pokrao Hrvatsku", rekao je Kajin, poručivši da je dosta histerije i licemjerja u ovoj zemlji. Rekao je kako Hrvatsku nije uništio Haag već HDZ koji je uništio ekonomsku osnovu zemlje. Podsjetivši kako je upravo prije tjedan dana boravio u Njemačkoj na obilježavanju 66. godišnjice oslobođenja zloglasnoga koncentracionog logora Dachau, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako je Njemačka prošla fazu sličnu ovoj u kojoj smo mi danas, kad su kompromitirani ljudi bili na mnogim ključnim pozicijama u društvu, i kada se željelo u tišini zločine, ali i zločince prepustiti zaboravu.

(Hina) xrkor yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙