FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oporavak cijena sirovina podigao tržište

Autor: scvi
NEW YORK, 10. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi porasli, što se zahvaljuje oporavku cijena sirovina nakon oštrog pada prošloga tjedna, no mršav obujam trgovanja pokazuje da su ulagači oprezni.

Dow Jones indeks ojačao je 45 bodova, ili 0,36 posto, na 12.684 boda, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 1.346 bodova, a Nasdaq indeks 0,55 posto, na 2.843 boda.

Nakon što je prošloga tjedna cijena nafte potonula više od 15, a srebra gotovo 30 posto, u ponedjeljak su cijene sirovina vratile dio gubitaka. Na burzi u New Yorku terminska cijena 'crnog zlata' vratila se iznad 100 dolara po barelu.

Zahvaljujući tome, S&P indeks energetskog sektora bio je jučer najveći dobitnik, s rastom od 1,6 posto, dok je rudarski sektor ojačao 1,5 posto.

„Pad cijena sirovina djeluje i dobro i loše. Pad cijena nafte zasigurno je dobra stvar, s obzirom da je to bila prijetnja potrošnji i cjelokupnom gospodarstvu. S druge strane, zarade mnogih kompanija iz S&P 500 indeksa ovise o cijenama sirovina, pa će njihov pad na neke sektore djelovati negativno“, kaže Jeff Kleintop, strateg u tvrtki LPL Financial.

Među dobitnicama je jučer bila i dionica McDonald'sa, s rastom cijene za 0,8 posto, nakon što je taj lanac restorana brze hrane izvijestio o rastu prodaje u svijetu u travnju.

Još je nekoliko manjih kompanija izvijestilo o poslovnim rezultatima, no sezona objave financijskih izvješća za prvo tromjesečje uskoro završava, pa će tržište ostati bez te potpore.

Uz to, krajem lipnja američka središnja banka okončat će svoj program otkupa državnih obveznica, vrijedan 600 milijardi dolara, pa će i s te strane izostati podrška tržištu.

„Očekujem povratak nestabilnosti na tržište, nakon što su dvije godine cijene dionica gotovo neprestano rasle. Zbog toga se mali ulagači vjerojatno neće uključivati na tržište“, kaže Kleintop.

Ulagači su već ionako oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo 5,7 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 7,7 milijardi.

Pritom je odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio 7 naprema 3.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,57 posto, na 5.942 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,09 posto, na 7.410 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4.007 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙