FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao usprkos dužničkoj krizi u eurozoni

Autor: gvla
LONDON, 9. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak ponovno ojačao prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima valuta zahvaljujući ulaganjima azijskih i bliskoistočnih fondova i ohrabrujućih podataka o njemačkom izvozu, koji su nadjačala utjecaj dužničkih problema u eurozoni.

Prema dolaru euro je ojačao 0,5 posto na 1,4385 dolara, nakon 3,3-postotnog pada tijekom dva prethodna dana trgovanja koji ga je gurnuo na najnižu razinu u tri tjedna od oko 1,4310 dolara. Prema jenu je ojačao 0,7 posto na 116,20 jena.

Dolar je prema jenu ojačao 0,1 posto, na 80,74 jena.

Euro je u petak potonuo na međunarodnim tržištima valuta nakon kasnije opovrgnutog izvješća u njemačkim medijima da postoji mogućnost izlaska Grčke iz eurozone.

Na početku ovog tjedna obnovljeni rast cijena nekih roba nakon prošlotjednog pada ponovno je podupro oporavak apetita ulagača za rizikom i drži europsku jedinstvenu valutu na pristojnoj udaljenosti od prošlotjedne najniže razine prema dolaru u tri tjedna.

Euro također nastavlja crpiti podršku od razlika u kamatnjacima u eurozoni i Sjedinjenim Državama. Tako ECB planira još jedno povećanje kamatnih stopa u drugom dijelu godine dok Fed zasada nije signalizirao kada ih namjerava podići s važeće rekordno niske razine nadomak nuli.

Podaci koji su pokazali rekordan skok njemačkog izvoza u ožujku i signalizirali nastavak oporavka također su dali podršku jedinstvenoj valuti.

"Unatoč aktualnom oporavku eura smatramo da će biti potrebno trajnije rješenje problema rubnih zemalja eurozone da bi se jedinstvena valuta vratila na nedavno dosegnute razine prema ostalim vodećim svjetskim valutama", ocjenjuje valutni strateg Citija Valentin Marinov.

Čelnik eurogrupe ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker u petak je odbacio izvješće u online izdanju njemačkog lista Spiegel da bi se Grčka mogla povući iz 17-člane eurozone.

Dok malokoji tržišni igrač vjeruje da doista postoji šansa za izlazak Grčke iz zone jedinstvene valute, EU je pod pritiskom da ispregovara nove uvjete financijskog paketa pomoći i za tu zemlju i za Irsku, koja u slučaju dodjele boljih uvjeta Grčkoj također očekuje bolje uvjete.

Podaci o američkoj zaposlenosti koji su u petak pokazali da su američki poslodavci u travnju otvorili daleko više od očekivane 244 tisuće novih radnih mjesta pomogli su obnoviti apetit ulagača za rizikom, te dali poticaja valutama viših prinosa, poput australskog dolara, koji je prema američkom tako ojačao 0,6 posto na 1,0755 dolara.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙