FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sutra promatranje ptica na Savici

Autor: mbuj
ZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) - Državni zavod za zaštitu prirode u suradnji s Hrvatskim ornitološkim društvom sutra, 6. svibnja, organizira promatranje ptica na Savici u Zagrebu i prstenovanje ptica na tamošnjoj ornitološkoj postaji, u povodu Svjetskoga dana ptica selica i u Međunarodnoj godini šuma.

Promatranje ptica i prstenovanje organizira se za posjetitelje sutra u 10, 11 i 12 sati pod stručnim vodstvom ornitologa, priopćio je državni zavod za zaštitu prirode. Okupljanje je ispred Ribičkoga doma na Savici, a posjetitelji će u skupinama odlaziti promatrati ptice i prstenovanje ptica na ornitološkoj postaji te doznati više o prirodnom fenomenu selidbe ptice i uzrocima njihove ugroženosti.

Državni zavod za zaštitu prirode podsjeća kako se svaki drugi vikend u svibnju od 2006. obilježava Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day) kako bi se javnosti posvijestilo da je prijeko potrebna zaštita ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonska konvencija).

Širom svijeta organiziraju se različita događanja, festivali, radionice i izleti, kojima je svrha promatranje ptica, navodi državni zavod i ističe kako seobu ptica obično povezujemo s lakoćom i slobodom, ali da se ptice ipak suočavaju s podosta teškoća na svojim dugim selidbenim putovima. Osim prirodnih zapreka i vremenskih neprilika pticama su na putu i zapreke koje im stvara čovjek.

Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, rasvjeta velikih gradova, pticama nevidljive velike staklene plohe i visoke zgrade svake godine ubiju i preusmjere mnogo ptica s njihovih uobičajenih selidbenih putova.

Državni zavod naglašava kako postoje načini da se izbjegnu negativni utjecaji infrastrukture na ptice i oni bi se morali primjenjivati.

Slogan ovogodišnjega Svjetskoga dana ptica selica jest "Promjene u krajobrazu - pogled iz ptičje perspektive".

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙