FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

OKUČANI - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", izjavio je jučer kako je "Bljesak" preokrenuo tijek Domovinskog rata i "obasjao nadolazeću Oluju". "Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo", ustvrdio je Bebić. Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju "Bljeska", Bebić je ustvrdio kako se "temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava" te da "ljudi nisu izgubili entuzijazam" i nije bitno koliko ih se okupi. Novinare je zanimalo i je li "Bljesak" nakon "Oluje" slijedeća hrvatska vojna akcija koja bi mogla postati "metom optužbi iz Srbije", na što je Bebić kazao kako je međunarodna zajednica budno pratila vojno-redarstvenu akciju "Bljesak" te da njezini predstavnici nisu pronašli niti jednu zamjerku toj akciji. "Pobjedonosna i veličanstvena akcija "Bljesak" doprinijela je oslobađanju velikog dijela Hrvatske i puni smo ponosa te se s istim ponosom sjećamo i hrabrih branitelja koji su sudjelovali u akciji, a posebice onih koji su stradali", izjavio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

ZAGREB - Ovogodišnje obilježavanje 1. svibnja, međunarodnoga praznika rada u Maksimiru jučer je prošlo bez sindikata, uz prosvjed 100-tinjak tzv. facebook prosvjednika, te uz standardni besplatni grah i zabavno-glazbeni program. Praznik rada sindikati ove godine nisu obilježili prosvjednom povorkom od Trga bana Jelačića do maksimirskog parka, niti sudjeluju u organizaciji prvosvibanjske proslave u Maksimiru. Čelnici sindikalnih središnjica su položili vijenac na Križ za poginule branitelje na Mirogoju, te potom došli u Maksimir kao obični posjetitelji. Želimo maksimalno iskoristiti izbornu godinu i u pregovorima s Vladom dobiti ono što smo uzaludno tražili prethodnih godina, stoga nam sada ne trebaju prosvjedi, rekao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, dodajući kako "sindikati pragmatično koriste situaciju". Osim toga, prosvjedna povorka ni prethodnih godina nije izazvala preveliki interes građana koji se nisu masovno priključivali sindikalnim prosvjednicima, dodao je.

ZAGREB - Dragutin Lesar jučer je na Prvom saboru ponovno izabran za predsjednika Hrvatskih laburista - Stranke rada. Novinarima je rekao da će stranka na izbore izaći samostalno, a nakon izbora moguće su koalicije sa strankama koje prihvate deset točaka njihove pregovaračke platforme. S HDZ-om i njegovim partnerima nikada nećemo ići u koaliciju, pa njima niti ne nudimo deset točaka pregovaračke platforme, dodao je. Upitan je li moguće koaliranje s Kukuriku koalicijom, Lesar je odgovorio da razgovori s njima mogu početi tek nakon što se izjasne da prihvaćaju deset točaka pregovaračke platforme.

ZAGREB - Predsjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus jučer je na komemoraciji u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj upozorio na probleme povrata oduzete i otete židovske imovine. "O problemu povrata ne možemo reći ništa pozitivno. Sve više postaje jasno da nam se oteta imovina ne želi vratiti i da je to projekt začet samim zakonom o povratu imovine", rekao je Kraus. Smatra da se već dvadeset godina raznim manipulacijama, poluistinama i otezanjem izbjegavaju obveze pravne države prema Židovima. Ocijenio je kako se odnos prema Židovima žrtvama holokausta izražava na puko formalnoj razini, sudjelovanjem na različitim komemoracijama i danima sjećanja, kada slušamo, kako je dodao, o pijetetu i žaljenju zbog svega što je bilo.

ZAGREB - Trideseti Uskrs fest, najstarija hrvatska glazbena priredba inspirirana sakralnom tematikom, održan je sinoć u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Jubilarni festival, na kojemu je izvedeno 20 pjesama bez natjecateljskog karatera, održan je pod pokroviteljstvom Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije (HBK), a u orgnizaciji HRT-a i Hrvatskog katoličkog radija. Na završetku festivala predsjednik Odbora za mlade HBK-a pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski zahvalio je sudionicima, rekavši da je ljepota tog susreta rast u vjeri i ljubavi. "Prava vrijednost festivala je svjedočenje Isusa Krista koja se pretvorila u vjeru i međusobno povjerenje", rekao je Gorski, dodavši da je uskrsli Krist živ i prisutan među nama. Pozvao je mlade da budu ponosni na svoju vjeru, svoju Crkvu i narod kojem pripadaju. Ponovio je riječi jučer proglašenog blaženika Ivana Pavla II., koji je mladima često govorio da se ne boje života te da širom otvore vrata Kristu.

ZAGREB - Predstava "Vještica Hillary ide u operu" proglašena je najboljom predstavom 11. "Naj, naj, naj festivala" posvećenog djeci Japana, stradalnicima razornog potresa i tsunamija. Predstavu "Vještica Hillary ide u operu" režirao je Ivan Leo Lemo, a izvelo zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište. O festivalskim nagradama odlučio je žiri u sastavu Helena Buljan, Helana Braut, Jasna Bilušić, Džimi Jurčec i Igor Ružić te je dodijelio 11 zlatnih Žar ptica, rad akademske kiparice Andreje Bassi, u 10 kategorija. "Naj, naj, naj festival", koji je organiziralo zagrebačko Gradsko kazalište "Žar ptica", sinoć je zatvoren, a od 26. travnja u natjecateljskom dijelu programa izvedeno je 12 domaćih i četiri inozemne predstave, koje je pratilo više od 5000 gledatelja.

SPLIT - Jedina inozemna predstava na 21. Marulićevim danima "Drama o Mirjani i ovima oko nje" u produkciji beogradskoga "Jugoslavenskoga dramskog pozorišta" te u režiji Ive Milošević, izvedena je sinoć na pozornici splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK). Autor "Drame o Mirjani i ovima oko nje" je mladi hrvatski dramatičar Igor Martinić, a glavnu je ulogu igrala Mirjana Karanović. U sklopu Marulićevih dana - festivala hrvatske drame i autorskog kazališta, koji se održavaju od 26. travnja do 3. svibnja na repertoaru je osam predstava.

(Hina) xtdel ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙