FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zelena akcija u povodu Dana planeta Zemlje

Autor: mbuj
ZAGREB, 21. travnja 2011. (Hina) - Najveća nevladina udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija danas je u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja, priopćila kako su se ove godine odlučili taj Dan posvetiti održivoj energetici kao glavnom rješenju za problem klimatskih promjena.

"Izabrali smo tu temu i zbog aktualne havarije nuklearne elektrane u Japanu te skore 25-godišnjice nuklearne katastrofe u Černobilu koja se obilježava samo četiri dana nakon Dana planeta Zemlje. Takvi tragični događaji te divljanje cijena fosilnih goriva na svjetskom tržištu trebaju nam biti jasni putokaz da se buduća hrvatska energetska politika mora temeljiti na povećanju energetske učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije", ističe Zelena akcija.

Navodi kako se aktualna hrvatska energetska politika bazira na lošoj Strategiji energetskog razvoja iz 2009. koja uvelike zanemaruje obnovljive izvore energije, a predviđa gradnju čak dvije nove termoelektrane na ugljen te otvara vrata gradnji nuklearne elektrane. "Trendovi u EU pokazuju da se puno više termoelektrana na ugljen i nuklearnih elektrana zatvara nego što se gradi novih", ističe Zelena akcija.

Naglašava kako usporedba podataka o korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj sa zemljama okruženja pokazuje "blago rečeno porazno stanje održivosti naše energetske politike". Primjerice, instalirani kapaciteti solarnih ćelija za proizvodnju električne energije su u Hrvatskoj nevjerojatnih 15.000 puta manji nego u Češkoj i 80 puta manji nego u Bugarskoj. S druge strane, prirodni potencijal za korištenje sunčeve energije u Hrvatskoj je izuzetno velik te u samo jednom prosječnom danu na kopneni teritorij Hrvatske padne dvostruko više sunčeve energije nego što potrošimo u cijeloj godini. Isto je i s energetskom učinkovitosti koja je u Hrvatskoj nekoliko puta niža nego u zemljama članicama EU, navodi Zelena akcija.

Naglašava kako prepreka za nove projekte obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti ne leži niti u novcu te da podatci pokazuju da međunarodne financijske institucije kroz razne programe nude 1,3 milijarde eura za takve projekte, a Hrvatska je iskoristila tek neznatni dio tog novca. Isto tako, navodi ta udruga, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iako raspolaže znatnim financijskim sredstvima, do sada je vrlo malo ulagao u projekte energetske učinkovitosti, a više u dubiozne poslove sanacija odlagališta koje sada "češlja" USKOK.

"No, glavna prepreka za veće korištenje obnovljivih izvora energije i povećanje energetske učinkovitosti u Hrvatskoj jest nedostatak političke volje", ističe Zelena akcija.

Zelena akcija najavljuje kako će glavna događanja za Dan planeta Zemlje održati 26. travnja te poziva građane da im se u 20 sati pridruže u parku Zrinjevac u paljenju svijeća za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu, ali i nesreće u Japanu. "Svijeće ćemo paliti i u znak protivljenja izgradnji nuklearne elektrane u Hrvatskoj, ali i novih reaktora u susjedstvu", navodi ta udruga.

(Hina) pp/xbma yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙