FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danas je Svjetski dan primaljstva

Autor: tmar
ZAGREB, 5. svibnja 2011. (Hina) - Oko 2.000 primalja u Hrvatskoj danas obilježava Svjetski dan primaljstva, kojim žele istaknuti važnost njihove uloge u skrbi za trudnice i novorođenčad prilikom poroda i smanjenju novorođenačke smrtnosti te ukazati na potrebu unapređenja kvalitete uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet.

U Hrvatskoj primalje godišnje obave oko 42.000 poroda, a značajan korak naprijed u podizanju standarda u primaljstvu predstavlja, ističu u komori, Zakon o primaljstvu donesen prošle godine.

Zakon je uveo mogućnost visokog obrazovanja za primalje u skladu s europskim standardima u toj struci, pa su krajem prošle godine prve primalje dobile licencu za samostalni rad, a žene mogućnost izbora o tome tko će skrbiti za njihovu trudnoću i pomoći im pri porođaju.

U komori navode kako podaci pokazuju da je kod trudnoća koja vode primalje smanjen broj intervencija, od manje potrebe za lijekovima do smanjenog broja poroda carskim rezom.

Ove godine Svjetski dan primaljstva bit će obilježen šetnjom na Jarunu, simbolično nazvanom "Put u Durban", po gradu u Južnoj Africi gdje će se ove godine u lipnju održati Svjetski primaljski kongres, na kontinentu gdje je smrtnost pri porođaju najveća.

Na velik problem novorođenačke smrtnosti upozorit će prigodnom šetnjom 250.000 primalja u 88 zemalja svijeta.

(Hina) xmt yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙