FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Dječjoj bolnici Srebrnjak obilježen Svjetski dan astme

Autor: tmar
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - U zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak, specijaliziranoj za liječenje respiratornih bolesti u djece, danas je obilježen Svjetski dan astme te dodijeljeno priznanje "Baby signs hospital", kao prvoj bolnici u Hrvatskoj i Europi koja je uvela tzv. znakovni jezik beba.

Na Svjetski dan astme stručnjaci svake godine upozoravaju na važnost ranog otkrivanja i liječenja te bolesti koja se javlja kao najteži oblik alergija, s kojima neko iskustvo ima svako četvrto dijete u Hrvatskoj, istaknuo je ravnatelj bolnice dr. Boro Nogalo.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak godišnje se liječi oko 50 tisuća djece s respiratornim problemima i današnjim radionicama koje se održavaju u bolnici, poput onih o uzimanju lijekova i terapiji, astma kampu ili astma školi, želimo poručiti da djeca s dobrom kontrolom bolesti mogu biti i dobri sportaši te biti uspješni u životu bez obzira na svoju bolest, kaže Nogalo.

Dodaje kako je bolnica Srebrnjak prva u Hrvatskoj uvela i program tzv. znakovnog jezika beba koji su osmislila dvojica američkih psihologa, a poučava djecu od 1 do 3 godine jednostavne i lako primjenjive znakove koji olakšavaju njihovu komunikaciju s roditeljima i drugim osobama koje o njima brinu.

To je, kaže Nogalo, posebno važno za djecu u bolnici, jer im olakšava boravak i ubrzava liječenje, pa je obuku iz znakovnog jezika dosad prošlo 90 posto medicinskih sestara te bolnice, dok su neke postale i instruktori.

(Hina) xmt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙