FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski dan primaljstva, 5. svibnja

Autor: tdel
ZAGREB, 26. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska komora primalja (HKP) i Hrvatska udruga primalja (HUP) će 5. svibnja šetnjom od pet kilometara na zagrebačkom jezeru Jarunu obilježiti Svjetski dan primaljstva te ukazati na važnost primaljstva u promicanju podizanja kvalitete uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet, priopćile su danas te udruge.

HKP i HUP podsjećaju kako i institucije poput Svjetske zdravstvene organizacije te Ujedinjenih naroda na taj dan ističu važnost primaljstva u popravljanju globalne situacije, ali i ulogu koju primalje imaju u rješavanju specifičnih problema u svakoj zajednici.

"Taj dan posvećen je prije svega podizanju svijesti o uvjetima koji se trebaju popraviti, o unapređenju prava budućih majki i novorođenčadi pri porođaju te o ključnoj ulozi primaljstva u promicanju podizanja kvalitete uvjeta u kojima novi život dolazi na svijet", naglašavaju u priopćenju.

Pozivaju sve građane i predstavnike medija da im se pridruže u šetnji kako bi pokazali da postoji svijest o potrebi za daljnjim poboljšanjima u području skrbi za žene i novorođenčad te kako bi zajedno upozorili na tu važnu zadaću našeg društva.

"Solidarizirajte se sa svim primaljama svijeta koje će na taj dan hodati pet kilometara i ujedinite se u globalnom pokušaju da se osvijesti potreba za jačanjem edukacije o materinstvu i porođaju u cijelome svijetu", navode HKP i HUP.

Napominju da je ta šetnja simbolično nazvana "Put u Durban" po gradu održavanja Svjetskoga primaljskoga kongresa u Južnoj Africi u lipnju ove godine, na kontinentu gdje je najveća smrtnost pri porođaju.

Na Svjetski dan primaljstva šetnjom će svoju podršku dati više od dvjesto pedeset tisuća primalja u 88 zemalja svijeta koje će sa svojim sugrađanima hodati pet kilometara kako bi upozorile na taj svjetski problem.

Hrvatske primalje će sa sugrađanima šetnju započeti u Zagrebu, a završit će je predstavnice primalja iz cijelog svijeta 18. lipnja u svečanoj završnoj šetnji u Durbanu na Svjetskome primaljskom kongresu, stoji u priopćenju Hrvatske komore primalja i Hrvatske udruge primalja.

Napominju da je u svijetu prošle godine prilikom porođaja preminulo više od pet milijuna novorođenčadi, a čak 99 posto tih smrti dogodilo se u nerazvijenim zemljama zbog nedostatka osnovnog obrazovanja o materinstvu i porođaju.

Također, svake godine na svijetu umre više od 340.000 žena prilikom porođaja, a milijuni žena obolijevaju od bolesti koje su se mogle spriječiti te pate od komplikacija do kojih nije trebalo doći.

Ističu kako je Hrvatska komora primalja prošle godine uspjela donošenjem Zakona o primaljstvu značajno podići standarde primaljstva kao struke i približila ga je europskim standardima u zaštiti majki i novorođenčadi. No, još je dug put k ostvarenju boljitka za sve majke i djecu koja će tek doći na svijet, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xtdel ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙