FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci kažu da je svađi došao kraj

Autor: vmrs
KAIRO, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Suparnički palestinski pokreti Fatah i Hamas službeno su u srijedu proglasili pomirbu pošto je sporazum o tome potpisan uz egipatsko posredovanje, a palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je kako Palestinci iza sebe ostavljaju crnu stranicu podjela sa željom da se prebrodi četverogodišnji razdor između tih dvaju pokreta.

"Objavljujemo Palestincima da zauvijek okrećemo crnu stranicu podjela", rekao je Abas u uvodnu govoru.

"Objavljujemo dobu vijest iz Egipta koji je uvijek poštovao nacionalnu i povijesnu odgovornost prema palestinskom narodu. Četiri crne godine štetile su interesima Palestinaca. Sad se sastajemo da bismo izrazili jedinstvenu volju", dodao je.

Abas i čelnik Hamasa Halid Mešal stigli su u srijedu u Kairo kako bi poduprli sporazum o jedinstvu koji bi trebao okončati rivalitete između vladajućih palestinskih organizacija, ali je jedna naoko nevažna zapreka u posljednji trenutak bacila sjenu na tu svečanost i dovela u pitanje trajnost sporazuma.

Sporazum postignut uz egipatsko posredovanje poziva na formiranje nove vlade prihvatljive i Fatahu koji upravlja Zapadnom obalom i Hamasu koji upravlja u Pojasu Gaze. Vlada bi upravljala do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u roku od godinu dana.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙