FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: rtom
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti objavljenih do 9.30

WASHINGTON/NEW YORK - Vijeće sigurnosti UN-a na najjači mogući način osuđuje teroristički napad koji se dogodio u marokanskom turističkom gradu, objavio je glavni tajnik Ban Ki Moon te izrazio "užasnutost" i ponovio kako "nijedan politički cilj ne opravdava niti služi takvom aktu mržnje". "Kukavički teroristički napad" osudila je i američka državna tajnica Hillary Clinton. "Sjedinjene Države osuđuju na najjači mogući način teroristički napad u kojemu su danas ubijeni nedužni ljudi u kavani u marokanskom gradu Marakešu", navodi Clinton te izražava "najdublju sućut žrtvama kukavičkog napada". U kavani u središtu Marakeša u četvrtak je u napadu ubijeno 15 ljudi, među kojima 11 stranih državljana. Rabat i Pariz osudili su ovaj napad kao teroristički i najsmrtonosniji od islamističkih atentata u Casablanci 2003. godine. Prema dosadašnjoj istrazi napad ima sve oznake terorističkog napada kakve su do sada poduzimali militantni islamisti.

DUBAI - Egipat će uskoro trajno otvoriti granicu s Gazom kako bi ublažio izraelsku blokadu tog područja, rekao je u petak egipatski ministar vanjskih poslova Nabil al-Arabi za televiziju Al-Džaziru. "Egipat će idućih dana poduzeti važne mjere kako bi pomogao ublažiti blokadu", rekao je al-Arabi i dodao da njegova zemlja više neće odobravati blokadu graničnog terminala u Rafahu.

Odluku o zatvaranja jedinog ulaska u Pojas Gaze koji nije pod izraelskom kontrolom, al-Arabi je nazvao "sramotnom". Do sada je Egipat samo u iznimnim prilikama, iz humanitarnih razloga, otvarao terminal Rafah. Nametnuta u lipnju 2006., nakon otmice izraleskog vojnika, blokada Pojasa Gaze znatno je pooštrena pošto je palestinski radikalni pokret Hamas u lipnju 2007. preuzeo nadzor nad tim područjem. Kada je 11. veljače egipatski predsjednik Hosni Moubarak predao vlast pod pritiskom narodne pobune, tisuće Palestinaca iz Gaze proslavile su njegov odlazak u nadi da će to značiti i kraj blokade njihova teritorija.

DAMASK - U Siriji zabranjen pokret Muslimanska braća pozvao je na prosvjede u petak, na dan molitve, kako bi narod izrazio zahtjeve za slobodom i pomogao prosvjednicima u gradu Dera, koji sirijske snage drže pod opsadom i gdje je, po svjedočenju skupine za ljudska prava, broj civilnih žrtava koje je ubila vojska potpomognuta tenkovima porastao na 50. To je prvi put da Muslimanska braća, okrutno ušutkana zajedno sa sekularnim ljevičarskim pokretima u doba vladavine bivšeg predsjednika Hafeza el Asada, izravno pozivaju na otpor otkako su prije šest tjedana počeli prodemokratski prosvjedi protiv Asadova sina, Bašara el Asada. "Ne dopustite da režim drži u opsadi vaše sugrađane. Podignite jedinstveno glas za slobodu i dostojanstvo. Ne dopustite tiraninu da vas podjarmi", navode Braća. Optužbe vlasti da iza nemira stoje militantni islamisti usmjerene su na raspirivanje građanskog rata i potkopavanje zahtjeva za političkim slobodama i slamanjem korupcije, dodaju Braća u priopćenju. Petak, muslimanski dan za molitve i odmor, glavna je prilika prosvjednicima za okupljanje unatoč ponovljenim upozorenjima vlasti da ne prosvjeduju.

(Hina) xrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙