FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odgođena palestinska svečanost zbog nepredviđene poteškoće

Autor: kgab
KAIRO, 4. svibnja 2011. (Hina/Reuters) - Palestinski predsjednik, koji je na čelu Fataha, i čelnik Hamasa stigli su u srijedu u Kairo kako bi podržali sporazum o jedinstvu koji bi trebao okončati rivalitete između vladajućih palestinskih organizacija, ali je jedna naoko nevažna zapreka u posljednji trenutak bacila sjenu na tu svečanost i dovela u pitanje trajnost sporazuma.

Sporazum postignut uz egipatsko posredovanje poziva na formiranje nove vlade prihvatljive i Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji upravlja Zapadnom obalom, i Hamasu koji upravlja u Pojasu Gaze. Vlada bi upravljala do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u roku od godinu dana.

Palestinci smatraju tu pomirbu ključnom za njihova nastojanja u svrhu uspostave neovisne države na teritoriju koji je Izrael zauzeo u ratu 1967.

Međutim, svečanost je odgođena nedugo prije planiranog početka zbog neslaganja oko protokola, odnosno oko toga tko će gdje sjediti.

"Došlo je do spora u protokolu oko toga gdje će sjediti čelnici", rekao je jedan palestinski izvor koji je želio ostati anoniman. On je objasnio da se radi o tome gdje će sjediti Halid Mešal, čelnik Hamasa u egzilu u Damasku, na pozornici ili među čelnicima frakcija.

Dužnosnici svih palestinskih frakcija ranije su potpisali sporazum koji su Mešal i Abas trebali poduprijeti na svečanosti. Zasad nije jasno zašto nije predviđeno da ga oni također potpišu.

Izrael je sporazum kritizirao rekavši da Abas ne može biti partner u mirovnom procesu ako se poveže sa Hamasom čiji program poziva na uništenje Izraela. Zapadne su sile suzdržano primile vijest o sporazumu rekavši da ja to važan korak ali da očekuju od bilo koje nove uprave da prihvati međunarodne zahtjeve koji uključuju priznanje Izraela i odustajanje od nasilja.

(Hina) xkga ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙