FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Egipat pozvao Palestince da potpišu sporazum o jedinstvu

Autor: akoz
GAZA, 29. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Egipat je pozvao palestinske čelnike u Kairo idući tjedan na potpisivanje sporazuma o jedinstvu koji bi trebao okončati rivalitete između vladajućih palestinskih organizacija, rekli su u petak palestinski dužnosnici.

Sporazum postignut uz egipatsko posredovanje, neočekivano objavljen u srijedu, poziva na formiranje nove vlade prihvatljive i Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, koji upravlja Zapadnom obalom, i Hamasu koji upravlja u Pojasu Gaze.

Poziv iz Egipta koji su primili palestinski čelnici u Pojasu Gaze kaže da će trodnevna ceremonija početi 2. svibnja a zaključit će je potpisivanjem sporazuma Abas i Halid Mešal, čelnik Hamasa u egzilu u Damasku. Sporazum predviđa osnivanje neovisne prijelazne vlade koja bi upravljala do predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se trebaju održati u roku od godinu dana.

Izrael je sporazum kritizirao rekavši da Abas ne može biti partner u mirovnom procesu ako se poveže sa Hamasom čiji program poziva na uništenje Izraela. Zapadne su sile suzdržano primile vijest o sporazumu rekavši da ja to važan korak ali da očekuju od bilo koje nove uprave da prihvati međunarodne zahtjeve koji uključuju priznanje Izraela i odustajanje od nasilja.

(Hina) xakoz ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙