FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok europskih burzovnih indeksa

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su naglo poskočili, zbog rasta optimizma ulagača u vezi rezultata poslovanja europskih kompanija nakon objave ohrabrujućih poslovnih izvješća američkih tvrtki.

Indeks londonske burze FTSE tako je bio u plusu 2,11 posto, na 6.021 bodu, a frankfurtski DAX je dosegao 7.230 bodova, ojačavši pritom 2,7 posto. Pariški CAC je bio na dobitku 2,34 posto, popevši se na 3.999 bodova.

Čitav niz europskih sektora bilježio je rast cijena dionica zahvaljujući većem optimizmu ulagača.

Među značajnijim dobitnicima bio je tehnološki sektor, nakon što je Intel, američki div u proizvodnji čipova, razveselio ulagače tromjesečnim prihodima i objavio procjenu prihoda za tekuće tromjesečje koja je nadmašila očekivanja analitičara.

Od europskih tehholoških tvrtki ojačale su dionice STMicroelectronicsa, Alcatel-Lucenta i Infineona, u rasponu od 3,8 do pet posto.

Od pojedinačnih dobitnika ističe se i najveći svjetski proizvođač kozmetike L'Oreal, čija je dionica ojačala 3,1 posto nakon što je izvijestio o rastu prihoda na godišnjoj razini za 9,3 posto u prvom tromjesečju, poglavito zahvaljujući snažnim rezultatima na sjevernoameričkom tržištu.

Dobitnici su zabilježeni i u automobilskom sektoru, predvođenom Peugeotom, čije su dionice ojačale 4,7 posto nakon što je objavio bolje od očekivanja tromjesečne prihode, koji su rezultat snažne potražnje na tržištima u nastajanju što je pomoglo ublažiti teškoće izazvane u opskrbnom lancu u Japanu nakon razornog potresa i tsunamija.

Od ostalih proizvođača automobila ojačale su i dionice Fiata i Daimlera, za 4,3 odnosno 4,2 posto.

Od pojedinačnih sektora među dobitnicima se isticao i rudarski sektor, u kojem su cijene dionica jačale pod utjecajem rasta cijena niza kovina. Vrijednost dionica vodećih rudarskih kompanija Anglo Americana i Rio Tinta porasla je za 2,8 i 2,6 posto. Dionice Kazakhmysa i Xstrate poskupjele su 1,9 odnosno 2,7 posto.

"Poruke su dobre kako iz gospodarstva, tako i iz kompanija“, ocijenio je strateg za europska tržišta iz Evolution Securitiesa Phillip Isherwood.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks porastao 1,76 posto, na 9.606 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙