FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Financijski sektor podupro europske burzovne indekse

Autor: mkuz
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 26. travnja 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u utorak su porasli, predvođeni financijskim sektorom, no veće dobitke priječili su gubitnici u rudarskom sektoru.

Indeks londonske burze Ftse tako je bio u plusu 0,35 posto, na 6.039 bodova, a frankfurtski DAX je dosegao 7.327 bodova, ojačavši pritom 0,44 posto. Pariški CAC je bio na dobitku 0,36 posto, popevši se na 4.036 boda.

Dobitke je, međutim, ograničio pad cijena dionica rudarskih kompanija izazvan padom cijena metala, a za ograničeni rast indeksa zaslužan je i oprez ulagača uoči dvodnevnog sastanka američke središnje banke Fed.

Financijske dionice predvodile su listu dobitnika. Cijena dionice švicarskog UBS-a poskočila je za 5,7 posto nakon objave poslovnih rezultata, dok je dionica Allied Irish Banksa zabilježila rast od čak 11,6 posto.

Istodobno su dionice rudarskih kompanija gubile na vrijednosti. Tako je, primjerice, Antofagastina oslabjela za 1,7 posto.

"Postoji zabrinutost da bi Fedova popustljiva monetarna politika mogla dovesti do inflacije. Ulagači su oprezni uoči sastanka te će tražiti naznake mogućih budućih poteza američke središnje banke ", izjavio je strateg bruxelleskog KBC Securitiesa Koen De Leus.

U današnjem trgovanju ulagači su veći interes iskazivali i za dionicama telekoma, koje su u prosjeku ojačale 0,3 posto.

Među pojedinačnim dobitnicima bio je još talijanski Parmalat, čija je dionica skočila 11,6 posto nakon što joj je francuski div mljekarske industrije Lactalis pristupio s gotovo 3,38 milijardi eura vrijednom ponudom za preuzimanje.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao za 1,17 posto, na 9.558 bodova.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙