FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 3. svibnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prihodi državnog proračuna u prvom su tromjesečju ove godine iznosili 24,18 milijardi kuna, što je za 1,1 milijardu kuna ili za 4,3 posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine, dok su istodobno rashodi smanjeni za oko 913 milijuna kuna ili za tri posto i iznosili su 29,6 milijardi kuna, preliminarni su podaci koje je Ministarstvo financija objavilo na svojim internet stranicama. U tom resoru kažu kako je pad proračunskih prihoda u prvom tromjesečju bio očekivan te podsjećaju da prihodi ove, za razliku od prošle godine, ne sadrže prihode od kriznog poreza, nema jednokratnog izvora prihoda od Inine otplate duga za trošarine, a od srpnja prošle godine primjenjuju se i niže stope poreza na dohodak. Apsolutni manjak u prihodima manji je nego jednokratno izgubljeni prihod, napominju u Ministarstvu financija. Ne možemo na temelju prihoda u prvom tromjesečju tvrditi da se ekonomija oporavila, ali tendencije za to postoje i možemo reći da se Hrvatska odljepljuje od dna, naglašavaju u resoru financija. Napominju pritom kako neki visokofrekventni pokazatelji pokazuju minus, ali i kako se primjerice kod izvoza, isključi li se iz njega brodogradnja, u prvom tromjesečju pokazuje rast za oko pet posto u odnosu na isto razdoblje lani, kako znakove oporavka u ožujku pokazuje i tržište rada.

ZAGREB - Iskorištenost pretpristupnih programa IPA trenutno je oko 43 posto, a s dovršetkom ugovaranja i natječaja koji su u tijeku povećat će se na 70 posto, doznaje se danas u Ministarstvu financija. Trenutno je u postupku ugovaranja i provedbe pretpristupni program IPA koji se sastoji od pet komponenti, a za Hrvatsku ukupna IPA alokacija za razdoblje 2007.-2009. iznosi 417,9 milijuna eura. Promjenom financijskog sporazuma Hrvatskoj je odobrena alokacija i za 2010.-2011. u iznosu od 331,9 milijuna eura. Projekti iz te alokacije kreću uskoro s obzirom da su financijski sporazumi potpisani i stupili su na snagu tijekom siječnja i ožujka ove godine. Tako ukupna IPA sredstva dodijeljena Hrvatskoj za razdoblje 2007.-2011. iznose 749,8 milijuna eura, podaci su i iz izvješće o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. koje je Vlada početkom travnja uputila Saboru. Od ukupno 315 milijuna eura iz prve četiri komponente IPA programa ugovoreno je 43 posto, ili 135,1 milijun eura. Kada se tomu dodaju i projekti koji su trenutno u postupku ugovaranja ukupno će biti ugovoreno 219,1 milijun eura ili 70 posto, pokazuju podaci Ministarstva.

ZAGREB/VIS - Država je u razvoj otoka u 2010. uložila 1,317 milijardi kuna, od čega su oko 942 milijuna kuna bespovratna sredstva, a 374 milijuna kuna ulaganja u obliku kreditiranja, istaknuto je danas u Visu na sjednici Otočnog vijeća koje je jednoglasno usvojilo Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u prošloj godini, priopćeno je iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Kako je istaknuo Josip Borić, državni tajnik za otočni i priobalni razvoj, u razvoj otoka do sada je uloženo mnogo unatoč gospodarskoj krizi i recesiji. U proteklih osam godina realizirano je 976 ugovora za izgradnju i obnovu otočne infrastrukture. Najavio je da je radi potrebe daljnje izgradnje infrastrukture, kao preduvjeta organiziranog i kvalitetnog života na otocima, resorno Ministarstvo izradilo prijedlog novog projekta za zajam Europske investicijske banke koji bi u slijedeće četiri godine trebao osigurati izgradnju novih stotinjak projekata na hrvatskim otocima.

ZAGREB - Rok za dostavu dokumentacije za utvrđivanje sposobnosti ponuditelja u prvoj fazi nadmetanja za javno privatno partnerstvo za Zračnu luku Zagreb produljen je do 9. svibnja, jer je veliki broj ponuditelja zatražio produljenje roka kako bi uspjeli adekvatno kompletirati potrebne dokaze o traženoj sposobnosti, doznaje se danas u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. To je drugo produljenje roka tog natječaja. Ministarstvo je, naime, 18. veljače objavilo natječaj za prvu fazu izbora koncesionara za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) s rokom za dostavu zahtjeva do 4. travnja ove godine, da bi 31. ožujka, zbog velikog interesa ulagača, rok produljilo do 2. svibnja, a sada je rok produljen do 9. svibnja. Broj ponuda pristiglih na taj natječaj znat će se tek nakon isteka roka za dostavu zahtjeva za sudjelovanje, navode iz Ministarstva. U Ministarstvu završetak analize ponuditelja u prvoj fazi planiraju do 12. svibnja. "Planiramo pozvati kvalificirane ponuditelje na dostavljanje konačne ponude do 30. svibnja 2011.", navode. Odabir najpovoljnijeg ponuditelja predviđaju u rujnu ove godine, a početak radova planira se u drugom kvartalu 2012.

ZAGREB - Nakon provedenog javnog natječaja potpisan je ugovor između HŽ Infrastrukture i zajednice ponuditelja tvrtki Swietelsky, Pružne građevine i Posit o izvedbi kapitalnog remonta pružne dionice Križevci - Koprivnica u duljini od 28,5 kilometara, priopćeno je danas iz HŽ Holdinga. Ugovorena vrijednost radova iznosi 188 milijuna kuna, a remont će se financirati kreditnim sredstvima za koje je jamstvo dala Vlada RH u skladu s preporukom o pokretanju investicijskog ciklusa. Radovi počinju sredinom svibnja, a završetak je predviđen krajem 2013. godine. Ta se dionica nalazi se na B-ogranku V. paneuropskog prometnog koridora te ima rang pruge bitne za međunarodni željeznički promet i mora udovoljavati tehničkim normama brzine, sigurnosti i kvalitete putovanja.

ZAGREB - Blagi rast dioničkih indeksa, niska likvidnosti i samo dvije dionice s milijunskim prometom obilježja su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Vrijednost indeksa Crobex porasla je 0,08 posto na 2.198,70 bodova, a Crobex10 je dan završio na 1.227,14 bodova, što je rast vrijednosti od 0,41 posto. Redovni promet iznosio je samo 12,6 milijuna kuna, a svega su dvije dionice ostvarile milijunski promet. Najtrgovanija je bila dionica HT-a s prometom od 4,07 milijuna kuna i cijenom od 255,96 kuna ili 1,44 posto višom nego jučer. Promet veći od milijun kuna danas je ostvarila još samo dionica Zagrebačke banke, od 1,2 milijuna kuna, a cijena te dionice je pala dva posto, na 240,10 kuna. Dionica Dom holdinga protrgovano je za 825,8 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 1,89 posto. Blagi rast cijene od 0,40 posto bilježi dionica Atlantic grupe kojom je ostvareno 823,3 tisuće kuna prometa.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas su ugovorene samo prekonoćne pozajmice i to po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,54 posto. Danas je prijavljeno 33 milijuna kuna potražnje, što je otprilike 28 posto manje nego jučer. Istodobno, ponuda je smanjena za 5,8 posto, na 208 milijuna kuna. Sav promet odnosio se na prekonoćne pozajmice, kojih je odobreno 8 milijuna kuna, po kamatnoj stopi od 0,54 posto, što je 0,16 postotnih bodova više nego jučer. Skroman obujam prometa u trgovanju na Tržištu novca posljedica je daljnjeg smanjenja prijavljene potražnje. Unatoč značajnoj ponudi kratkoročnih sredstava, dio potražnje nije podmiren zbog iskorištenosti limita kreditora prema korisnicima, koji su danas bili na strani potražnje, navode s Tržišta novca.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙