FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

PULA - Dvjestotinjak gospodarstvenika, predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave, te predstavnika regija s kojima surađuje Istarska županija okupilo se na ovogodišnjem 3. gospodarskom forumu Istre koji je danas održan u pulskom hotelu "Histria". Tema ovogodišnjeg skupa bile su investicije i inovativno poduzetništvo. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Ivan Bubić otvarajući forum kazao je kako je Hrvatska suočena s posljedicama globalne krize koja je najviše utjecala na realni sektor. Istaknuo je kako bi se vladinom programom gospodarskog oporavka trebala poboljšati ulagačka klima i pokrenuti nove investicije. Unatoč krizi Vlada nije niti jednu kunu ukinula niti smanjila za poticanje gospodarstva, kazao je ističući kako su od prioritetnog značaja poticanje konkurentnosti i razvoja. Istarski župan Ivan Jakovčić naveo je kako Istra trenutno ima 10.588 nezaposlenih, ali istodobno na raspolaganju ima i 196 mahom gospodarskih projekata ukupne vrijednosti oko 30 milijardi kuna koji bi, kako je rekao, osigurali gotovo 11 tisuća radnih mjesta. Stoga je pozvao sve subjekte u Istri na razgovor o kvaliteti i trajnoj konkurentnosti, te ostvarenju dijaloga kako bi se pronašla kvaliteta kao element trajne konkurentnosti istarskog gospodarstva. "Moramo biti uz bok najboljih u Europi, ali bez suradnje sa znanstvenicima to ne možemo ostvariti", zaključio je Jakovčić.

RIJEKA - Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da su plaće turističkih radnika 15 posto niže od prosječne plaće, no poslodavci ne žele razgovarati o povećanju plaća unatoč najavi vrlo uspješne sezone. Direktori turističkih tvrtki hvale se povećanjem prometa, a u razgovorima sa sindikatima ističu neizvjesan uspjeh turističke sezone. Zanima nas pita li ministar turizma Damir Bajs poslodavce brinu li se o onima koji su ključ uspjeha u turizmu, rekao je Bulić. Turistički promet za uskršnjih blagdana bio je odličan, kapaciteti se pune znatno bolje nego lani i predviđa se da će ova turistička sezona biti izuzetno dobra. S druge strane, radnike se iscrpljuje, a umjesto da se dio zarade usmjeri na poboljšanje njihova standarda iz turizma se izvlači veliki profit, tvrdi Bulić. Ako ne bude razumijevanja za povećanje plaća, sindikat će vjerojatno usred sezone organizirati akciju izjašnjavanja, a potom i štrajk turističkih radnika, najavio je Bulić. Za 1. svibnja najavio je javni prosvjed u središtu Rijeke koji će organizirati zajedno sa sindikatima udruženim u Hrvatsku udrugu sindikata, zbog nezadovoljstva stanjem gospodarstva, rastom siromaštva i nezaposlenosti, te smanjivanjem radničkih i umirovljeničkih prava.

SLAVONSKI BROD - U Slavonskome Brodu se održava završnica projekta "Volim Hrvatsku" kojemu je jedan od ciljeva promovirati Hrvatsku kao turistički kvalitetnu, ali i ekološki zaštićenu destinaciju, rekao je nakon današnje sjednice Stožera tog projekta ministar turizma Damir Bajs. "Hrvatska se turistički želi pozicionirati uz bok najboljih. Želimo biti destinacija visoko životnog stila, a to žele i turističke velesile poput Francuske ili Italije. Zato moramo i želimo naći ono po čemu ćemo se razlikovati od njih. Odlučili smo se na ekološku zaštićenost. Prema tome 'life style' s eko predznakom je nešto što smo uklopili u naš marketinški plan i to se vidi iz niza aktivnosti koje provodimo zadnjih godinu i pol dana", rekao Bajs. Dodao je kako se u taj plan sjajno uklopio projekt Hrvatske turističke zajednice "Volim Hrvatsku" koji se provodi jedanaestu godinu za redom. Odgovarajući na novinarska pitanja vezano uz turističke podatke za uskrsne blagdane ministar Bajs je rekao kako su brojke bile pozitivne ne samo na moru već i na kontinentu. "Najave koje imamo također nisu loše, ali sve se one moraju pretvoriti u konkretne pokazatelje", kazao je. Spomenuo je i povećano zanimanje obiteljskih gospodarstava i poduzetnika za projekte Ministarstva turizma na području Brodsko-posavske županije gdje su prošle godine odobrena 133 projekta vrijednosti oko 1,7 milijuna kuna. Ukupno je u ovo područje uloženo oko četiri do pet milijuna kuna jer projekte iz turizma ne sufinancira samo ministarstvo, rekao je Bajs najavljući i skori susret s lokalnim vlastima o mogućnostima kandidiranja brodske barokne Tvrđave za europske strukturne fondove.

ZAGREB - Ministarstvo financija objavilo je Uputu o načinu obrade zahtjeva i provođenja postupka za odobravanje i provedbu reprograma naplate poreznog duga radi jedinstvenog postupanja u primjeni Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanog gospodarskom krizom. Naime, stupanjem na snagu tog zakona stvorene su pretpostavke koje poreznim obveznicima omogućuju reprogram poreznog duga nastalog do 31. prosinca 2010. godine na rok od 30 mjeseci, uz kamatnu stopu od oko 8,25 posto, navode iz Ministarstva financija. Napominju kako je ova mjera osmišljena s ciljem pomoći poduzetnicima i poticanja održivosti poduzetničkih aktivnosti poreznih obveznika u trenutnim okolnostima. Svi porezni obveznici koji ispunjavaju uvjete mogu predati zahtjev za reprogramiranje naplate poreznog duga najkasnije do 19. srpnja 2011. godine.

POREČ - Na 18. sajmu vina i vinarske opreme Vinistra u Poreču će se od 13. do 15. svibnja okupiti do sada najveći broj domaćih i međunarodnih izlagača i sudionika u popratnom programu, nastupit će 130 izlagača, među kojima su vinari, uljari, pršutari i proizvođači rakije te proizvođači opreme, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Poreču. Vinistra će ove godine okupiti 482 uzorka vina (od čega 219 malvazija i 263 druge sorte), 74 uzorka ulja, te 20 rakija, a niz popratnih događanja usmjereno je promociji vrhunske gastronomije, razmjeni i poticanju ideja u vinarstvu, ističu organizatori. Izložbu Vinistra organizira udruga Vinistra, uz generalno pokroviteljstvo Istarske županije te pokroviteljstvo grada Poreča, Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja te Hrvatske gospodarske komore i Međunarodna organizacija vinove loze i vina. Ususret Vinistri u Poreču je od 27. do 30. travnja u tijeku ocjenjivanje istarskih vina koja će biti nagrađena na samoj izložbi, a 28. travnja i treće međunarodno natjecanje Svijet malvazija, s dosad najvećim brojem pristiglih uzoraka, 219 uzoraka iz pet zemalja.

ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi danas su ponajprije obilježile dionice HT-a kojima je ostvareno više od polovice redovnog prometa te dionice Ine koje bilježe novi cjenovni rekord od 4.200 kuna. Redovan promet Burze danas je iznosio 30,5 milijuna kuna, a dionički su indeksi trgovanje završili s rastom vrijednosti, Crobex s rastom za 0,30 posto, na 2.237,82 boda, Crobex10 s rastom za 0,47 posto, na 1.255,96 bodova. Najlikvidnija je bila dionica HT-a s gotovo 17 milijuna kuna prometa. Nakon rasta cijene u protekla tri trgovinska dana, HT-ova dionica danas bilježi pad cijene za 0,87 posto, na 286 kuna. Inina pak dionica nastavlja rast cijene sedmi dan za redom, danas za blagih 0,12 posto, na svoju novu najvišu zadnju cijenu od 4.200 kuna. Inonom se dionicom danas tijekom dana trgovalo i po višoj cijeni, a najviša je bila 4.243 kune. Promet dionicom Ine iznosio je 4,1 milijun kuna. Više od milijun kuna prometa danas su još imale samo dionice Ericssona Nikole Tesle (1,6 milijuna kuna) i dionice Podravke (1,06 milijuna kuna). Obje pritom bilježe i rast cijene, dionica Ericssona Nikole Tesle rast za 1,69 posto, a Podravke za 1,23 posto. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 580,9 tisuća kuna, a cijena im je porasla za 1,13 posto. Promet od 425,7 tisuća kuna imale su dionice Končar Elektroindustrije kojima je cijena porasla za 2,16 posto, dok cijena dionice Kaštelanskih staklenika porasla za 3,95 posto, a njome je ostvareno 399,3 tisuće kuna prometa.

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je ugovoreno 36,4 milijuna kuna pozajmica po prosječnoj kamatnoj stopi od 1,04 posto. Danas je prijavljeno 56,4 milijuna kuna potražnje, što je otprilike 22 posto više nego jučer. Istodobno, ponuda je uvećana oko 7 posto, na 236,4 milijuna kuna. Većina prometa odnosila se na pozajmice s rokom vraćanja za tjedan dana, kojih je odobreno 18,4 posto, po kamatnoj stopi od 0,2 posto. Odobreno je i 10 milijuna kuna pozajmica na rok od 2 tjedna po cijeni od 3 posto, što je 2,5 postotnih bodova manje nego jučer. Prekonoćnih pozajmica, pak, plasirano je 8 milijuna kuna, pri čemu je kamatna stopa porasla s jučerašnjih 0,45 na 0,54 posto. Ukupni promet na Tržištu novca danas je dosegnuo 36,4 milijuna kuna, a prosječna kamatna stopa je smanjena s jučerašnjih 2,25 na 1,04 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙