FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 2. svibnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

BOROVO - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća državnih i drugih izaslanstava podno spomen-ploče u središtu Borova te komemorativnim skupom danas je obilježena 20. obljetnica ubojstva 12 pripadnika Specijalne jedinice policije Vinkovci, koje su pripadnici srpskih paravojnih postrojba ubili i masakrirali 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, današnjem Borovu. Prije obraćanja brojnih uglednika iz mnoštva okupljenih izdvojio se hrvatski branitelj Davor Bijader iz Ivankova i zapitao premijerku Jadranku Kosor zašto se već godinama počast ubijenim specijalcima odaje na mjestu na kojem nisu poginuli. "Mjesto odavanja počasti treba biti ispred mjesne zajednice. Imate koalicijskog partnera koji to, međutim, ne dopušta", kazao je Bijader koji je bio sudionik događaja u Borovu Selu 1991. Premijerka Kosor pokušala ga je smiriti ponovivši nekoliko puta: "Borit ćemo se", nakon čega se Bijader vratio među branitelje. Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji i članovi obitelji poginulih redarstvenika, u ime predsjednika države to je učinio njegov posebni savjetnik za branitelje Predrag Matić, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te vlade s premijerkom Jadrankom Kosor na čelu. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Koordinacije udruga iz Domovinskog rata, 204. vukovarske brigade te Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata čiji su članovi u mimohodu prošli od ulaza u Borovo do spomenika.

VUKOVAR - U povodu 20. obljetnice otpora srpskoj agresiji na Vukovar danas su, u organizaciji grada i 204. vukovarske brigade, na zgradama ureda za obranu i Hrvatskog radija Vukovar postavljene spomen-ploče. Otkrivši spomen-ploču na uredu za obranu, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak podsjetio je na 2. svibnja 1991. kad je ondašnji vukovarski sekretarijat za narodnu obranu preuzela hrvatska država i na njegovo čelo imenovala Tomislava Merčepa. Spomen-ploču na zgradi Hrvatskog radija Vukovar otkrili su posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i ratna djelatnica tog radija Mirjana Hrpka.

ZAGREB - U spomen na 2. i 3. svibnja 1995., kada su srbijanski pobunjenici raketirali središte Zagreba i ubili šestero ljudi, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac danas su položili vijence podno spomen obilježja na Trgu svibanjskih žrtava 1995. U spomen na te žrtve Zagreb od 2007. ima Trg svibanjskih žrtava 1995., gdje je Grad podigao spomen obilježje na kojemu su uklesana imena poginulih - Damir Dračić, Stjepan Krhen, Ivanka Kovač, Ivan Markulin, Ana Mutevelić i Luka Skračić. "Ne ponovilo se", poručio je Bandić, izrazivši još jednom sućut obiteljima poginulih. U znak odmazde za vojni poraz u vojno-redarstvenoj akciji "Bljesak", pobunjeni Srbi prve su projektile iz raketnog sustava "Orkan" s kasetnim punjenjem na Zagreb ispalili 2. svibnja 1995. u prijepodnevnim satima, kada ih je nekoliko pogodilo zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevoj ulici, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice. Napad na civilne ciljeve u Zagrebu nastavljen je i idući dan, kada su projektili pali na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskog narodnog kazališta. U raketnim napadima poginulo je šestero ljudi, a 205 ih je ranjeno.

VUKOVAR - Predsjednik HSP-a Daniel Srb osudio je na današnjoj konferenciji na novinare u Vukovaru prekjučerašnji izgred kad je 19-godišnjak na obiteljskoj kući u vukovarskom prigradskom naselju Sotinu istaknuo zastavu bivše SFRJ. "To je nastavak neprihvatljivih okolnosti, posebice u Vukovaru i njegovoj okolici, gdje su ratne rane još svježe te dokaz da je cijeli ovaj prostor inficiran velikosrpskom politikom", rekao je Srb i podsjetio na ispisivanje četničkih grafita u Vukovaru te paljenje hrvatske zastave. Srb je ocijenio da jačanje velikosprstva govori o slabosti međunarodne hrvatske politike, jačanju položaja Srbije u svijetu i njezina predsjednika Borisa Tadića. Smatra da je tomu pridonijela i hrvatska politika organiziranjem posjeta predsjednika Tadića Vukovaru i sudjelovanjem na nedavnu sastanku u Karađorđevu. Ocijenio je da jačanju velikosprske politike pridonosi i loša lokalna politika u Vukovaru. Srb se osvrnuo i na obljetnicu stradanja 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu, ocijenivši nedopustivim da zločinci do danas, 20 godina nakon počinjenja zločina, nisu otkriveni i kažnjeni.

ZAGREB - HDZ-ovih 17 godina vladavine, a naročito zadnjih osam, pokazuje da u Hrvatskoj nema gospodarskog rasta i kvalitetnijeg života hrvatskih građana, istaknuo je danas na konferenciji za novinare predsjednik HNS-a Radimir Čačić. HDZ-ovu vladavinu opisao je, parafrazirajući govor negdašnjega britanskog premijera Winstona Churchilla, rekavši da je "HDZ-ova vlada bila uspješna samo u neuspjehu i da je učinila sve da ne učini ništa", odnosno da su "sve te godine pojeli skakavci". Izgubljeno je sve što je desetljećima stvarano, Hrvatska zaostaje od 90-ih i neke zemlje, koje su po gospodarskoj razvijenosti bile iza Hrvatske, sada su je pretekle i to je domet HDZ-ove politike, ustvrdio je Čačić. Ocijenio da je jedino razdoblje kad je to zaostajanje donekle smanjeno bilo za vrijeme koalicijske vlasti od 2000. do 2003. u kojoj je sudjelovao i HNS. U prilog tome, među ostalim, naveo je i izgradnju autocesta koje su tada građene četiri puta brže i dvostruko jeftinije.

ZAGREB - Pokret "Stop progonu hrvatskih branitelja" najavio je da će prekosutra, 4. svibnja, u znak prosvjeda zbog dolaska glavnog haaškog tužitelja Serge Brammertza organizirati prosvjed na zagrebačkom Cvjetnom trgu te pokušati spriječiti da se Brammertz sastane s hrvatskim dužnosnicima. Predsjednik pokreta Zvonimir Trusić na današnjoj konferenciji za novinare rekao je da je "Serge Brammertz pripadnik trećerazrednih elita koje pohode Hrvatsku, a svojom bahatošću misli da može dominirati hrvatskim narodom". Trusić je rekao da će tijekom prosvjeda, koji počinje u 9 sati, pokušati blokirati Gornji grad kako bi spriječili Brammertzovo kretanje te pozvao sve hrvatske branitelje i druge građane da im se pridruže.

SPLIT - Monografija "Banovina '91", o splitskim masovnim prosvjedima 6. svibnja 1991. ispred zgrade Banovine u kojoj je tada bilo smješteno zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti bivše JNA, bit će sutra predstavljena na okruglom stolu u povodu obilježavanja 20. obljetnice toga događaja, koji organiziraju gradske i županijske vlasti, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u gradskoj upravi. Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji je i osobno sudjelovao u masovnim prosvjedim ispred Banovine prije 20 godina, danas je istaknuo kako je to bio povijesni događaj. "Naši su ljudi tada prosvjedovali ispred Banovine, blokirali promet kroz tunel Marjan, opkolili vojarne tadašnje jugovojske u Splitu i onemogućili ulazak brodova tadašanje jugomornarice u splitsku gradsku luku. Time smo poručili da ćemo se boriti za samostalnost Hrvatske", rekao je Šundov i dodao kako su prosvjednici taj dan u Splitu u srcu nosili želju za stvaranjem svoje Hrvatske.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod nezadovoljan je kolektivnim pregovorima o osnovnom školstvu jer su, kako tvrdi, vođeni neprofesionalno i protuzakonito, a njegov čelnik Željko Stipić ocijenio je danas da je cijelo vrijeme pregovora kao i prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora (KU) u prošli petak taj sindikat bio diskriminiran u odnosu na Sindikat hrvatskih učitelja od ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Stipić je na današnjoj konferenciji za novinare ispred ministarstva istaknuo kako je ono tijekom četveromjesečnih pregovora o novom KU za 47 tisuća zaposlenika u osnovnom školstvu "učinilo sve da Preporod ne sudjeluje u tim pregovorima". Zato je danas uputio i otvoreno pismo predsjednici vlade Jadranki Kosor zatraživši da opozove ministra Radovana Fuchsa i državnog tajnika Stipu Mamića, a KU proglasi ništavnim.

VARAŽDIN - U Varaždinu su danas privedeni Ernest Fišer, Svebor Fišer i Davor Mašić, čelnici lokalnog tjednika "Varaždinskih vijesti", jedan od suvlasnika kojega je i grad Varaždin. Pošto su jutros stigli u prostorije tjednika i u njima proveli nekoliko sati, policijski su službenici došli i priveli direktora i glavnog urednika Ernesta Fišera, zamjenika direktora Svebora Fišera i voditelja marketinga Davora Mašića. Glasnogovornik varaždinske Policijske uprave (PU) Igor Planinc zasad ne otkriva pojedinosti istrage i kaže samo da je policija pojačala istraživanje koje u suradnji s državnim odvjetništvom provodi u tome tjedniku. Po neslužbenim obavijestima, trojica čelnika "Varaždinskih vijesti" osumnjičena su za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

ZAGREB - Vlasnik i direktor Skladgradnje Slaven Žužul uhićen je zbog navodnih zlouporaba u gradnji nekoliko dionica i objekata na autocesti Rijeka-Zagreb 2006., a osim njih su osumnjičeni i bivši direktori tvrtke Autoceste Rijeka-Zagreb Jurica Prskalo i Zlatko Korpar, doznaje se od izvora bliska policiji i odvjetništvu. Navevši samo godišta osumnjičenika, MUP je izvijestio da je policija završila kriminalističko istraživanje nepravilnosti u gradnji autoceste Rijeka-Zagreb na dionicama Kikovica-Oštrovica, Oštrovica-Vrata, Vrata-Delnice, Delnice-Kupjak i Kupjak-Stara Sušica, uz pripadne objekte, podvožnjake, mostove i propuste. Trojica osumnjičenika terete se za zlouporabe položaja i ovlasti na štetu trgovačkog društva Autocesta Rijeka-Zagreb. Žužul (47) uhićen je rano jutros u svom stanu u Splitu i nakratko odveden u splitsku policiju, a potom je prevezen u Zagreb, gdje će, kako se očekuje, kao i Korpar biti priveden istražnom sucu. Prskalo je, pak, nove sumnje odvjetništva već dočekao u pritvoru u kojemu je treći put završio zadnjeg dana ožujka ove godine.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković nepravomoćno je oslobođen optužbe da je diskriminirao gay populaciju izjavom da za hrvatsku nogometnu reprezentaciju ne bi mogao nastupiti deklarirani homoseksualac jer "nogomet igraju samo zdravi ljudi". Sutkinja zagrebačkoga Županijskog suda Jasenka Grgić u cijelosti je odbila tužbu Centra za LGBT ravnopravnost (udruge LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centra za mirovne studije koji smatraju da je čelnik HNS-a i prijašnjim izjavama dokazao da je homofobna osoba. Udruge su uz ispriku zbog diskriminirajućih izjava tražile da sud Markovića obveže da o svom trošku tijekom reprezentativne utakmice na stadionu postavi četiri transparenta s natpisom "Stop LGBT diskriminaciji". No, sutkinja je zaključila da nije utvrđena izravna diskriminacija, ali i da je zbog zabrane prava na zaposlenje na osnovi seksualne orijentacije trebalo tužiti HNS, a ne Markovića koji je prijepornu izjavu dao kao čelnik te organizacije.

SPLIT - Školski brod "Kraljica mora" danas je iz splitske gradske luke isplovio na prvo studijsko putovanje, na kojem će do 11. svibnja svaka tri dana ukrcavati po 28 studenata splitskoga Pomorskog fakulteta s trima profesorima i jednim predstavnikom ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Visokim pomorskim učilištima "Kraljicu mora" će služiti do 10. lipnja, a nakon pomorskog fakulteta od 12. do 21. svibnja na brodu će ploviti studenti Odjela za promet i pomorstvo zadarskog Sveučilišta, a od 23. svibnja do 10. lipnja studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci. Učenici srednjih pomorskih škola iz Bakra, Malog Lošinja, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika plovit će na brodu od 12. rujna do kraja 1. polugodišta školske godine 2011./2012. "Ministarstvo mora će za vrijeme plovidbe platiti održavanje broda, posadu i troškove za gorivo, a fakulteti troškove hrane 85 kuna na dan po osobi, dok je kao tzv. javni brod oslobođen lučkih pristojba. Za đake srednjih pomorskih škola troškove će plaćati njihovi utemeljitelji, odnosno županije", izjavio je državni tajnik u ministartsvu mora Mario Babić za današnjeg isplovljenja "Kraljice mora" iz splitske gradske luke.

ZAGREB - Nakon dva desetljeća hrvatske samostalnosti gotovo šest od deset ispitanih građana iskazuje nezadovoljstvo postignućima države, pri čemu najveći broj nezadovoljnih u sjevernoj Hrvatskoj, Lici, Kordunu i Banovini, među njima je najviše muškaraca s manjim primanjima u dobi od 30 do 39 i s više od 65 godina, pokazuje istraživanje GfK. Istraživanje je pokazalo i da dobiveni odgovori ne ohrabruju unatoč činjenici što je to razdoblje bilo u početku obilježeno Domovinskim ratom. Podaci su rezultat istraživanja na reprezentativnom uzorku građana Hrvatske starijih od 15 godina (n= 1 000), metodom osobne ankete u kućanstvu u travnju 2011.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙