FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetske burze porasle drugi tjedan zaredom

Autor: neba
ZAGREB, 3. travnja 2011. (Hina) - Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, drugi tjedan zaredom, jer su krize u Japanu, Libiji i na Bliskom istoku ostale u sjeni dobrih vijesti iz američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,3 posto, na 12.376 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.332 boda, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 2.789 bodova.

Rast cijena dionica drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo vijestima s američkog tržišta rada.

U ožujku je broj zaposlenih Amerikanaca porastao za 216.000, pri čemu je stopa nezaposlenosti pala s 8,9 na 8,8 posto, najnižu razinu od ožujka 2009. godine.

„Čini se da dolazi do prekretnice na tržištu rada. Završava faza oporavka od nezaposlenosti, a ulazimo u fazu ekspanzije zaposlenosti“, kaže Paul Zemsky, direktor u tvrtki ING Investment Management.

Pozitivno su na tržište djelovale i najave preuzimanja. Među ostalim, kanadska tvrtka Valeant Pharmaceuticals ponudila je za biofarmaceutsku kompaniju Cephalon 5,7 milijardi dolara, što je potaknulo rast cijena dionica obje kompanije.

„Ponude za preuzimanje pokazuju da na tržištu ima dobrih prilika za kupnju. A ako su kompanije spremne platiti i dobru premiju, to je dobar znak za cijelo tržište“, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Schaeffer's Investment Research.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i 'šminkanju portfelja' na kraju tromjesečja. Fond menadžeri kupovali su dionice koje su proteklih mjeseci najviše dobile na vrijednosti kako bi na kraju kvartala klijentima mogli pokazati što bolje rezultate.

Unatoč nemirima na Bliskom istoku, nuklearnoj krizi u Japanu te dužničkim problemima u eurozoni, u prvom tromjesečju Dow Jones indeks porastao je 6,4 posto, što je njegov najbolji početak godine od 1999. S&P 500 ojačao je istodobno 5,4, a Nasdaq indeks 4,8 posto.

Pritom je najveći dobitnik bio energetski sektor, zbog visokih cijena nafte.

U petak je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku dosegnula 107,94 dolara po barelu, najvišu razinu u 30 mjeseci, što je ponajviše posljedica žestokih sukoba u Libiji. Od početka libijske krize u veljači cijena nafte porasla je za 20-ak dolara.

I dok rast cijena 'crnog zlata' pozitivno utječe na energetski sektor, loše djeluje na većinu ostalih jer bi veća izdvajanja za gorivo mogla smanjiti potrošnju Amerikanaca na druge proizvode, što bi naštetilo oporavku gospodarstva.

Unatoč rastu cijena dionica, mnogi su ulagači oprezni, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu posljednjih dana dnevni obujam rijetko prelazi 7 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 8,47 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,84 posto, na 6.009 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,35 posto, na 7.179 bodova, a pariški CAC 2,06 posto, na 4.054 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,8 posto, na 9.708 bodova.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙