FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečani koncert o 150. obljetnici HAZU

Autor: atod
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - U povodu 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti večeras je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan svečani koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Zorana Juranića.

Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, pokrovitelja koncerta, nazočio je tom velikom glazbenom događaju, na rasporedu kojega su bila djela hrvatskih skladatelja Borisa Papandopula, Jakova Gotovca, Krešimira Baranovića, Natka Devčića i Stjepana Šuleka.

Uoči svečanog koncerta predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić je, pozdravivši pokrovitelja koncerta i sve uzvanike, podsjetio je da je na današnji dan 1861. veliki mecena i dobrotvor Josip Juraj Strossmayer održao svoj znameniti govor u Hrvatskom saboru te predložio osnutak Akademije i modernog sveučiliša u Zagrebu. Osnutak Akademije, rekao je akademik Kusić, bio je u to doba velik događaj u ovom dijelu Europe te pridonio kulturnom uzdizanju južnoslavenskih naroda i njegovoj afirmaciji pred drugim narodima.

Osnutak Akademije potaknuo je razvoj hrvatskoga kulturnog i nacionalnog identiteta i njegovo pravo na samostalnost u okviru ondašnje austrougarske monarhije, rekao je, napomenuvši kako je od osnutka do danas Akademija pridonijela intelektualnom i gospodarskom napretku, a njezini članovi ostvarili djela trajne vrijednosti. Rekao je da se Akademija priprema za ulazak u EU te da je nositelj mnogih znanstvenih projekata i kao takva zauzima vodeće mjesto u našem društvu.

Akademija je i savjest naroda, rekao je i dodao kako svojim djelovanjem nadilazi dnevno-političke događaje, što joj osigurava nezavisnost. U 150 godina Akademija je uvelike pridonijela izgradnji hrvatske suverenosti, a danas, kad se približavamo EU, HAZU će nastaviti raditi i na europskom identitetu te na svaki način pridonijeti napretku i dobrobiti našeg društva i domovine Hrvatske, rekao je u pozdravnom govoru predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić. Posebno je zahvalio Hrvatskom saboru, osnivaču Akademije i pokrovitelju večerašnje svečanosti.

Uz Zagrebačku filharmoniju i dirigenta Zorana Juranića kao solist nastupio je i bariton Siniša Hapač.

(Hina) xvlar/xta ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙