FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na redovitoj skupštini HAZU osnovao novo vijeće

Autor: ipet
ZAGREB, 31. ožujka 2011. (Hina) - Članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) večeras su na redovitoj skupštini jednoglasno osnovali novo znanstveno vijeće - za istraživačku infrastrukturu tako da sada Akademija ima 16 znanstvenih vijeća.

S razlozima osnivanja novoga vijeća kolege akademike upoznao je akademik Stjepan Jecić koji je podsjetio da će to vijeće nastaviti trogodišnji rad Odbora za istraživačku e-infrastrukturu, osnovanog pri Razredu za tehničke znanosti HAZU, ali će sada obuhvatiti svih devet razreda Akademije jer mu je i područje djelovanja obuhvatnije.

Akademici su jednodušno i bez rasprave prihvatili i izvješće o radu HAZU te financijsko izvješće za proteklu godinu o kojima je izvijestio glavni tajnik HAZU akademik Pavao Rudan.

Izlaganje predsjednika HAZU akademika Zvonka Kusića bilo je pak okrenuto budućim aktivnostima te vodeće hrvatske kulturne i umjetničke ustanove i u ozračju proslave velike obljetnice HAZU - 150. godina od njezina osnutka.

Izvijestio je da će i javnost uskoro biti upoznata s programom te važne obljetnice koja će se održati po visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, dodajući da su dolazak na svečanost u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu potvrdili predsjednici Sabora, Vlade i Republike - Luka Bebić, Jadranka Kosor i Ivo Josipović.

Najavio je da će Akademija objavljivati izjave u kojima će biti iznesena njezina stajališta o važnim društvenim pitanjima ali, istaknuo je, ne i o dnevnopolitičkim temama.

Akademik Kusić sažeto je predstavio i sve što je HAZU učinio tijekom, kako je rekao, prvih 90 dana nove upravu kojoj je na čelu, rekavši da je održano 11 znanstvenih skupova i okruglih stolova o različitim temama, sedam predavanja i sedam izložaba.

Kad je riječ o radu Akademije u 2010. akademik Rudan podsjetio je da je krajem prošle godine HAZU imao ukupno 364 člana od kojih 137 redovitih, 136 dopisnih te 91 člana suradnika što je, dodao je, za dva člana manje u odnosu na 2009. bez obzira što je na izbornoj skupštini 2010. izabrano 25 novih članova .

Govoreći o radu Predsjedništva HAZU koje je u 2010. održalo devet sjednica rekao je da je, među ostalim, Predsjedništvo razmatralo i višegodišnji spor s Modernom galerijom koja, rekao je, već više od jednoga desetljeća opstruira sudsku odluku da se izvrši uvid u Katalog umjetnina Moderne galerije.

Istaknuo je i da je želja uredništva i svih suradnika na projektu "Hrvatska i Europa" da se posljednji - peti svezak te edicije završi tijekom ove godine i tako obogati program obilježavanje 150. godišnjice utemeljenja HAZU.

Tradicionalno, uz skupštinu je tiskan i Ljetopis Hrvatske akademije za 2010. koji je 114. u nizu a, istaknuo je Rudan, donosi iscrpan opis djelovanja akademika i svih devet razreda, 19 jedinica i 15 znanstvenih vijeća koliko ih Akademija imala do večeras.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙