FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU za obljetnicu odlikovan Hrvatskom državnom nagradu

Autor: ipet
ZAGREB, 29. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) danas je svečanom sjednicom u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu proslavila stoljeće i pol od povijesnoga govora biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Hrvatskome saboru kojim su postavljeni pravni temelji za njezin osnutak.

Na njoj je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović predao predsjedniku HAZU-a akademiku Zvonku Kusiću Hrvatsku državnu nagradu za zasluge i postignuća u promicanju znanosti i gospodarstva u Republici Hrvatskoj.

Nagrada je to za sva postignuća kojima je HAZU, kako je rekao predsjednik, kao duhovni roditelj, središte a često i utočište hrvatske kulture i znanosti, zadužio svojim djelovanjem cijelo hrvatsko društvo. Istodobno, istaknuo je, ona je i poziv i poticaj da Akademija ustraje tako raditi jer, dodao je, "danas se ne možemo samo sjećati časnih otaca i ne trebamo Akademiju kao muzej već da kao susretište najkvalitetnijih znanstvenika i kulturnih djelatnika pomogne da se Hrvatska uzdigne iz krize u kojoj se nalazi".

Josipović je istaknuo da je današnja kriza to ozbiljnija jer nije samo gospodarska već je to i kriza sustava vrijednosti za koju je najodgovornija politika. Od HAZU-a Josipović očekuje da će aktivno raditi na tragu i danas aktualnih riječi biskupa Strossmayera o potrebi zajedničkoga djelovanja Akademije i Sveučilišta dodajući da će im za to biti potrebna pomoć politike u smislu osiguravanja za to potrebnoga novca iz državnoga proračuna.

Predsjednik HAZU-a primio je nagradu i obećao da HAZU neće posustati u svojoj zadaćima, među kojima su, kako je istaknuo, promicanje jedinstva, a protiv podjela nacije po svim osnovama te dajući strateške smjernice o ključnim pitanjima nacije bez natruha ideologije.

Ulazak u Europsku uniju, smatra Kusić, bit će prekretnica i povijesni trenutak koji neće biti kraj nacionalne povijesti već velika prilika za nas, a Akademija je, ustvrdio je, spremna dati doprinos izgradnji suvremene Hrvatske.

Čestitke su slavljeniku uputili i ministar znanosti obazovanja i športa Radovan Fuchs u svojstvu izaslanika premijerke Jadranke Kosor koji je zajamčio da će HAZU imati potporu Vlade i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u provedbi svojih aktivnosti te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić koji se osvrnuo na riječi akademika Kusića kod preuzimanja dužnost predsjednika da će HAZU biti korektiv i potpora u zajedničkim naporima svih odgovornih za provedbu potrebnih promjena kao bi Hrvatska bila moderna, demokratska i konkuretna država .

Ugledni gost predsjednik Saveza europskih akademija (ALLEA) Jueri Engelbrecht uz čestitke istaknuo je da u dinamičnome vremenu u kojemu živimo od posebne važnosti ostaju najvažnije karakteristike djelovanja svih akademija, a to su neovisnost, izvrsnost i autoritet .

Na svečanosti su, među ostalima, bili predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Jasen Mesić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić.

Veliku obljetnicu Akademija obilježava tijekom cijele godine bogatim programima, a danas će se tom prigodom, u večernjim satima, održati i svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Današnja svečanost održana je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora.

(Hina) xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙