FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo jubilarni Muzički bienalle Zagreb

Autor: ipet
ZAGREB, 7. travnja 2011. (Hina) - Muzički bienalle Zagreb, koji proslavlja pola stoljeća, počeo je večeras 26. put koncertom Zbora i Simfonijskog orkestra Muzičke akademije koji su, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izveli djela Ive Maleca, Milka Kelemena i Igora Stravinskog.

Taj renomirani međunarodni festival suvremene glazbe osnovan 1961. ugostio je uz vrhunske domaće izvođače najveće inozemne ansamble i umjetnike te najpoznatije svjetske skladatelje.

Za koncert kojim je otvoren 26. muzički bienalle maestro Mladen Tarbuk je rekao da će tako "najmlađi izvođači izvesti najstarije skladatelje". Simfonijski orkestar i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu okupljaju studente svih odsjeka i studijskih godina te su reprezentativni ansambli Akademije, a djeluju od njezina osnutka 1921. Voditelj orkestra je Mladen Tarbuk, a voditeljica zbora Jasenka Ostojić Radiković.

Uz zbor i orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu nastupila je pijanistica Jelena Pavić, a izvedeni su "Sigma" i "Pokreti u boji" Ive Maleca, Koncert za klavir i orkestar Milka Kelemena te Simfonija psalama Igora Stravinskog.

Jubilarni biennale ove je godne prvi put "iskoračio" iz Zagreba u još četiri hrvatska grada - Rijeku, Split, Osijek i Varaždin, a u 11 festivalskih dana - do 17. travnja bit će 35 glazbenih događaja - glazbeno-scenske produkcije, orkestralni koncerti, klavirski recitali te glazbeni performansi.

U Zagrebu će se koncerti održati na više mjesta - u Muzeju Mimari, Zagrebačkome plesnom centru, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog te u Studiju Bajsić HRT-a.

Ovogodišnji biennale i Svjetski dani nove glazbe koje će ugostiti kao zasebni festival Međunarodnog društva za suvremenu glazbu održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.

Večeras je na programu i koncert klavirskoga dua LP - Sanja Lončar i Andrija Pavlović, jednog od najuspješnijih komornih ansambala u ovom dijelu Europe. Na programu koncerta je djelo pionira i eksperimentatora elektroničke glazbe njemačkoga skladatelja Karlheinza Stockhausena - "Mantra" za dva glasovira.

Klavirski duo LP djeluje od 2004. godine.

(Hina) xipet ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙