FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prigodna poštanska marka za 150. obljetnicu HAZU-a

Autor: vlar
ZAGREB, 27. travnja 2011. (Hina) - Hrvatska pošta izdaje prigodnu poštansku marku s motivom unutrašnjosti zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), najviše nacionalne znanstvene i umjetničke ustanove koja ove godine obilježava 150. godišnjicu postojanja.

Prigodna marka, čija je autorica zagrebačka dizajnerica Lana Cavar, bit će izdana 29. travnja, nominalna vrijednost marke je 9,50 kn, a tiskana je u 100.000 primjeraka.

Autor fotografije unutrašnjosti zgrade HAZU-a je Damir Fabijanić, marka je izdana u arčiću od devet maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvoga dana (FDC).

U Poštanskom uredu 10101 Zagreb žig prvog dana bit će u uporabi 29. i 30. travnja.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti najstarija je akademija na jugoistoku Europe koja se postupno razvila u uglednu znanstvenu ustanovu s devet znanstvenih i umjetničkih razreda, petnaest znanstvenih vijeća te s dvadesetak znanstvenoistraživačkih i umjetničkih jedinica diljem Hrvatske. Danas je HAZU ustanova bogate nakladničke djelatnosti s razgranatom suradnjom s brojnim europskim i svjetskim akademijama i znanstvenim institucijama. Članovi Akademije su počasni, redoviti, dopisni i suradnici.

Nakon izborne skupštine, održane u svibnju 2010., Akademija je krajem te godine imala 138 redovitih članova, 137 dopisnih članova te 91 člana suradnika.

Dan Akademije obilježava se u spomen na 29. travnja 1861. kada je veliki mecena, biskup J. J. Strossmayer, održao svoj znameniti govor u Hrvatskom saboru, predlažući osnutak akademije i modernog sveučilišta u Zagrebu.

(Hina) pp/xvl yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙